Les ciutats, el repte. La innovació, la resposta

Per: Publicat: 26/01/2024Categories: Opinió

En pensar en les ciutats del demà, sempre em vaig imaginar una ciutat futurista, de ciència-ficció, amb vehicles voladors. No obstant això, cada cop més, imagino les ciutats del futur com aquelles que deixen d’hipotecar els recursos i el futur de les pròximes generacions per satisfer les seves necessitats immediates.

La corba de Keeling mostra que l’augment de CO₂ en l’atmosfera ha crescut de manera desmesurada durant els últims anys, la qual cosa significa, sens dubte, una amenaça per al benestar humà i la salut planetària.

Segons el programa de Nacions Unides per millorar el futur urbà, l’ONU-Hàbitat, “les ciutats consumeixen el 78% de l’energia mundial i produeixen més del 60% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. No obstant això, abasten menys del 2% de la superfície de la Terra”. Aquestes dades indiquen que les ciutats són el punt clau on treballar per fer front al canvi climàtic.

Sumat a aquests valors inquietants, l’informe 2023 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per a l’Agenda 2030 ens demostra que el món s’està quedant arrere en la consecució de ciutats sostenibles.

Amb aquests antecedents sobre la taula, és evident que hem de fer front a aquesta situació per al bé de les generacions presents i futures. Nosaltres, el sector de la construcció, som un pilar fonamental en la configuració urbana i una peça clau en la transició cap a ciutats més sostenibles. Tenim la capacitat d’influir directament en la sostenibilitat ambiental, el disseny i el manteniment urbà.

Davant el repte assumit per la Unió Europea de reduir les emissions de CO₂ globals en un 55% per a l’any 2030 i d’aconseguir ciutats climàticament neutres pel 2050, necessitem innovar quant a la planificació, construcció i gestió dels entorns urbans.

Resulta essencial establir aliances entre diferents organitzacions per treballar en benefici de la consecució dels ODS i accelerar la transició cap a les ciutats del futur. Ciutats compromeses amb la reducció de l’impacte ambiental en la seva construcció i manteniment, però també més eficients en el seu ús.

En línia amb el compromís de crear ciutats més sostenibles, des de Sorigué ens impliquem en projectes d’innovació que aporten valor. El juliol de 2022, amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’ITeC, hem aconseguit ser un dels guanyadors del repte urbà per a la creació del “Panot del Segle XXI” per a la ciutat de Barcelona. La nostra proposta, PANOT+, contribueix a reduir l’impacte ambiental, promoure l’economia circular i impulsar la sostenibilitat urbana.

A través d’aquest tipus de projectes d’innovació, podem transformar la realitat, plantejar reptes i sumar forces que ens permetin trobar solucions concretes a problemes reals. La sinergia entre el sector públic i privat ens permetrà aconseguir un desenvolupament sostenible basat en la descarbonització de les infraestructures urbanes, la gestió eficaç dels residus, la rehabilitació energètica dels edificis, la generació i utilització d’energia neta, la incorporació de pràctiques efectives de gestió de l’aigua i la mobilitat sostenible.

Sens dubte, la innovació comporta un risc, però també és un motor de canvi, així com una oportunitat per a combatre la crisi climàtica i portar les nostres ciutats a models més resilients i eficients. És evident que, si bé les ciutats han sigut històricament el problema, ara és el moment que, de les ciutats i de nosaltres mateixos, sorgeixi la solució.

 

Agustina Etcheverry
Agustina Etcheverry

Tècnica de Projectes Espais Urbans. Sorigué.

Compartir aquesta informació

Agustina Etcheverry
Tècnica de Projectes Espais Urbans. Sorigué.
Agustina Etcheverry
Agustina Etcheverry

Tècnica de Projectes Espais Urbans. Sorigué.