LPS, la nova era de la planificació pel sector de la Construcció

Per: Publicat: 30/03/2022Categories: Lean, Opinió

LPSEls darrers anys el sector de la Construcció s’ha vist afectat per crisis de caire econòmic, ambiental, sanitari i social que han provocat una escalada en els preus dels materials i una tendència per part de les administracions a augmentar el pes de les ofertes econòmiques en els concursos públics.

Aquests condicionants del mercat han afectat de forma molt negativa els comptes de resultats de les empreses del sector. És per això que ens hem de preguntar com podem mantenir la competitivitat sense afectar la qualitat dels nostres serveis i la conclusió a la que arribem és que hem de millorar la nostra eficiència.

Per fer-ho hem de cercar metodologies de treball que possibilitin la suma dels esforços de tots els actors implicats en l’assoliment d’un objectiu comú (contractes col·laboratius), es basin en l’eficiència i l’optimització de processos i recursos, prioritzin l’aportació de valor, minimitzin els desaprofitaments i els terminis d’execució i finalment que permetin reduir els costs indirectes. Tots aquests són trets característics de la filosofia Lean Construction.

S’ha demostrat que en el sector de la construcció la planificació històricament realitzada mitjançant diagrames de Gantt i l’estudi del camí crític no és segurament la millor opció per tal d’aconseguir finalitzar els projectes en termini i ajustats al pressupostos inicialment previstos.

L’eina de planificació Last Planner System (LPS) resol, a diferència dels altres mètodes de planificació tradicionals, les deficiències detectades al llarg d’anys d’experiència en el sector de la construcció, donat que entre d’altres beneficis permet:planning stages

  • reflectir millor la variabilitat donada la col·laboració de tots els agents.
  • millorar el seguiment del desenvolupament de les obres (planificació a diferents nivells).
  • identificar millor totes aquelles tasques que generen flux, gràcies a la planificació de final a inici (pull).
  • fomentar el compromís de les persones implicades (MUST-CAN-WILL DO).
  • millorar l’anàlisi de restriccions (anàlisi de les limitacions per aconseguir els objectius).

Els beneficis d’implementar la metodologia Lean Construction i l’eina de planificació LPS a projectes i obres del sector de la construcció estan abastament contrastats en experiències arreu del mon en els darrers anys.

L’aplicació conjunta de Lean Construction i LPS permet:

  • simplificar la gestió durant les fases de disseny del projecte i execució de l’obra.
  • generar una millor comunicació, coordinació i transparència entre tots els agents implicats.
  • millorar la planificació, minimitzant la repetició de tasques, reduint el temps d’execució de les activitats de construcció i agilitzant el subministrament de materials a obra.
  • identificar ràpidament les barreres, factor clau per anticipar-se i minimitzar els problemes durant l’execució de les obres.
  • millorar la seguretat.

L’ITeC, com entitat que dóna suport a la innovació a través de la generació i transferència d’informació i coneixement, així com prestació de serveis tecnològics per a la millora de la competitivitat dels agents del sector de la construcció, entitats, empreses i professionals, treballa, molt activament, des de 2015 en la divulgació de l’aplicació dels principis del pensament Lean en el sector de la construcció, amb l’organització d’activitats de divulgació, com la jornada anual Lean Construction Barcelona by ITeC, la creació i manteniment del repositori LEAN web de les activitats Lean estatals, així com Cafès Lean i propostes formatives relatives a Lean Construction.

Si vols ampliar els teus coneixements sobre la metodologia Lean Construction i l’eina de planificació LPS aquí et deixem els Webinars relatius a aquestes temàtiques:

Així mateix, et convidem a aprendre més sobre aquestes temàtiques als cursos d’introducció al LPS que impartim a l’ITeC. Més informació aquí.

Montse Duran
Montse Duràn

Cap del Departament de Gestió del Procés Constructiu. ITeC.

Compartir aquesta informació

Autor/a: Montse Duràn

Montse Duràn
Cap del Departament de Gestió del Procés Constructiu. ITeC.
Montse Duran
Montse Duràn

Cap del Departament de Gestió del Procés Constructiu. ITeC.