La manera tradicional de contractar els projectes de construcció està basada en la pretensió que el dissenyador (arquitecte / enginyer) desenvolupa tota la documentació del projecte, i que el constructor -escollit després d’un procés de licitació/subhasta a la baixa- assumeix tot el risc econòmic del projecte. Les limitacions d’aquest model són ben patents, en forma de fracàs en alguns o molts dels objectius principals del projecte: increments de pressupost, retards, imprevistos, manca de qualitat, etc., moltes vegades acompanyat d’un ambient de desconfiança entre els actors, quan no de plets i denúncies judicials.

Això és el resultat lògic d’un procés viciat des de bon començament: amb aquest sistema, la construcció és l’únic sector industrial en que el fabricant no participa en absolut en el disseny.

Els contractes IPD es van desenvolupar en el si de la comunitat Lean Construction. En poc temps han demostrat com és possible crear un ambient de treball col·laboratiu, alineant els interessos econòmics de tots els actors, amb transparència en costos reals i en la presa de decisions, i amb el constructor col·laborant amb l’arquitecte des del començament. Són també l’entorn adequat per implantar amb èxit eines com Last Planner System o el modelatge no frustrant amb BIM.

S’explicarà el mecanisme intern d’un contracte IPD ja molt treballat i experimentat als USA, el ConsensusDocs, i els reptes que suposa implantar-lo en el nostre sistema jurídic.

La sessió està especialment dirigida a promotors, assessors jurídics i comercials del sector immobiliari, encara que pot ser interessant per qualsevol altre dels stakeholders en un projecte de construcció (constructors i arquitectes /enginyers).

Pedro Júdez és consultor en projectes d’edificació al costat de la Propietat. Treballa en el sector des de fa 35 anys, els darrers 10 en contractes col·laboratius i maldant per aplicar el paradigma Lean Construction. És professor associat del Departament de Projectes i Construcció de la UPC, on explica aquests conceptes a alumnes dels màsters en Enginyeria Industrial i en Construcció.

El Cafè Lean és una de les activitats que promou Lean Construction Barcelona by ITeC per difondre els principis del Lean.

Horari: 16 a 18 hores

Activitat gratuita, cal inscripció

Altres activitats programades:

Inventari d’actuacions Lean, per donar visibilitat a les a actuacions que es fan a Espanya aplicant Lean.

Cafè Lean a Madrid Roca Gallery: 23/10/2018 Experiència de la implantació de BIM-LEAN-IPD a l’ edifici Zero de Kömmerling

Formació curs de LPS- Sistema de Planificació Last Planner System (Últim Planificador) els dies 8, 15, 22 i 29 de novembre a la seu de l’ITeC.