SISTEMA DE PLANIFICACIÓ LAST PLANNER SYSTEM (ÚLTIM PLANIFICADOR)

CURS ONLINE. Opcional taller presencial a Barcelona

Inscripció

Introducció: Què és el sistema de l’últim planificador?

El sistema de l’últim planificador (Last Planner System, LPS) és un sistema de producció en construcció que incorpora metodologia Lean a la construcció per aconseguir reduccions de temps del 30%, reduint el cost i augmentant qualitat i seguretat.

La producció en obra és, en general, poc predictible i molt complexa. El LPS aconsegueix simplificar-ho i augmentar la seva fiabilitat. De manera que, es treballa estructurada i col·laborativament la producció perquè les tasques segueixin un procés (es planifiquin, es preparin, s’alliberin per ser realitzades, es comprometin i es rendeixi comptes sobre el realitzat).

Aquesta manera d’entendre la producció (com un compromís públic sobre el qual es rendeix comptes), unida a la sistemàtica d’aprenentatge i millora contínua, està estenent-se per tot el món, ja que, aconsegueix millorar la productivitat i el benefici de les empreses que ho apliquen.

Perquè no m’he de perdre aquest curs?

Millorar la qualitat i la satisfacció del client alhora que es redueixen despeses és, a dia d’avui, l’objectiu de tot model productiu de disseny i execució, que a més ha d’adaptar-se sempre a les demandes del mercat. Aquest curs brinda, a través de la filosofia Lean i el sistema de l’últim planificador, les eines que permeten aconseguir-ho, prenent, com a premisses bàsiques, la planificació i control de la producció amb una sistemàtica de millora contínua.

A través de la participació en aquest curs, l’assistent adquirirà una visió completa i pràctica sobre la implantació del mètode, de la mà d’experimentats professors, consultors i professionals que coneixen i ja han implantat les eines i conceptes Lean.

Objectius

En acabar el curs l’alumne coneixerà i serà capaç d’aplicar els conceptes Lean i les seves principals eines per a control d’obra i producció. Això li permetrà:

  • Reduir la durada real de l’obra
  • Estabilitzar el flux de producció en les seves obres, augmentant la seguretat
  • Augmentar el control sobre el cronograma d’obra, assegurant el compliment de la data prevista

En concret, coneixerà tots els passos, rols, responsabilitats i el procés per a l’aplicació del sistema de l’últim planificador. Ja que, practicarà la implementació com si estigués en una obra.

Finalment, serà capaç de desenvolupar l’estratègia d’implementació del sistema de l’últim planificador per a la seva empresa i avaluar el funcionament del sistema en el seu projecte i organització.

A qui va dirigit?

A qualsevol promotor, arquitecte, enginyer, contractista que exerceixi o aspiri a exercir llocs de responsabilitat en un projecte de disseny i construcció, tant a nivell tècnic com gerencial, així com a tot interessat a conèixer el Lean Construction i el sistema de l’últim planificador.

Programa, dates i horari

Data i horari tema
Dimarts 26/5
online
17 a 19 hores
Introducció als conceptes fonamentals de la filosofia Lean
aplicada a la Construcció.
Anàlisis de la situació de la construcció.
Dijous 28/5
online
17 a 19 hores
Coneixements teòrics LPS
Conceptes bàsics de la Planificació del Last Planner System.
Anàlisi de la situació actual de la planificació d’obres
Els diferents nivells de planificació.
Dimarts 2/6
online
17 a 19 hores
Exposició d’un cas real d’aplicació pràctica
Dijous 4/6
online
17 a 19 hores
Altres planificacions: Kanban, location base scheduling, …
Dijous 11/6
Online o presencial* a Barcelona
16 a 20 hores
Taller pràctic de l’aplicació del sistema.
Anàlisis de conclusions i propostes d’implementació a curt, mig i llarg termini.
L’aplicabilitat dels principis de Construcció Lean en la gestió de projectes mitjançant el sistema PMI.
Dijous 18/6
online
16 a 20 hores
Experiències pràctiques de l’aplicació de la metodologia LPS
1. LPS en la gestió de projectes.
2. LPS en la gestió d’obres.
Cloenda/debat i conclusions
* Si la situació produïda per la crisi del Covid 19 no permetés fer aquesta pràctica aquest dia, es posposaria fins que fos possible fer-la.

Sistema d’avaluació

Aquest curs expedirà un certificat d’assistència, amb l’assistència al 80% de les hores.

Metodologia docent

El curs serà online amb un taller de 4 hores presencial. Aquest taller es podrà fer, a més de Barcelona, a qualsevol ciutat on hi hagi un nombre mínim d’alumnes.

Professorat

Víctor Roig Segura. Consultor i Director General, Bimetric. És Enginyer de Camins per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) (1985).Fins el 2011, va treballar a GPO Enginyeria com a enginyer de projectes, Project Manager de grans inversions, director general de la divisió d’Edificació i Project Manager. A partir del 2012, funda Bimetric Lab, de la qual és consultor i director general, amb l’objectiu d’impulsar els principis de la construcció Lean i la metodologia BIM en les empreses del sector. És Editor del web www.espacioleanbim.com, membre del Comitè de coordinació de la ‘Comissió Construïm el Futur’, impulsada per l’ITeC, i col·labora amb experts internacionals en la difusió dels principis de la construcció Lean i la metodologia BIM. Actualment, també és Professor Associat en el Departament de Construccions Arquitectòniques de l’EPSEB-UPC i membre del comitè organitzador de la conferència internacional ‘LIPS: Lean in Public Sector’.

Juan Felipe Pons. Arquitecte tècnic, Màster Universitari en Gestió de l’Edificació, Especialista Universitari en Lean Manufacturing per la Universitat Politècnica de València (UPV). És Green Belt Lean Six Sigma per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Màster-Practitioner en Programació Neurolingüística per l’AEPNL. Va realitzar 4 anys d’investigació sobre malbarataments i optimització de processos en la construcció en el programa de doctorat de la E.T.S. d’Arquitectura de la UPV.

Ha estat Professor Associat de el Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de la Universitat Jaume I de Castelló de 2006 al 2013, etapa durant la qual va realitzar 5 estades acadèmiques amb els creadors de Lean Construction i Lean Project Management: Lauri Koskela (U. of Salford , Manchester, UK), Glenn Ballard i Iris Tommelein (U. of Berkeley, Califòrnia, USA) i Luís Fernando Alarcón (Pontifícia Universitat Catòlica de Xile).

Autor de 3 Llibres: “informes pericials en Edificació”, “Introducción a Lean Construction” i “Lean Construction y la planificación colaborativa. Metodología del Last Planner System” i fundador i creador de la marca i les dinàmiques educatives THINK IN LEAN®.

Lloc

Taller presencial a Barcelona
ITeC
Wellington 19
08018 Barcelona
On som

Import de la matrícula

General:  400 € per alumne.
50% a les persones aturades.
25% als estudiants de les Escoles que han subscrit un acord amb l’ITeC.
15% als clients que contractin més d’un curs.

L’ITeC es reserva el dret de cancel·lar o posposar el curs si no hi ha un grup mínim d’inscripcions.

Inscripció

Inscripció

Anul·lacions

Les inscripcions anul·lades a partir de les 48 hores anteriors l’inici del curs tindran un càrrec del 80% de l’import total.

Bonificacions a la quota de la Seguretat Social

Les empreses poden obtenir bonificacions de la quota de la Seguretat Social quan inverteixen en la formació dels seus treballadors. Aquesta bonificació l’han de gestionar directament amb la Fundae.