SISTEMA DE PLANIFICACIÓ LAST PLANNER SYSTEM (ÚLTIM PLANIFICADOR)

CURS ONLINE AMB CLASSES EN DIRECTE 16h.
2 Edicions:
– Maig/juny 2021
– Octubre/novembre 2021
Inclou un Taller pràctic. (Opció presencial i online)

Inscripció

Introducció: Què és el sistema de l’últim planificador?

El sistema de l’últim planificador (Last Planner System, LPS) és un sistema de producció en construcció que incorpora metodologia Lean a la construcció per aconseguir major fiabilitat de les planificacions realitzades, aspecte que pot implicar reduccions de termini i costos i millorar la qualitat i seguretat a les obres. La producció en obra és, en general, poc predictible i molt complexa. El LPS aconsegueix simplificar-ho i augmentar la seva fiabilitat. De manera que, es treballa estructurada i col·laborativament la producció perquè les tasques segueixin un procés (es planifiquin, es preparin, s’alliberin per ser realitzades, es comprometin i es rendeixi comptes sobre el realitzat).

Aquesta manera d’entendre la gestió de la producció (com un compromís públic sobre el qual es rendeix comptes), unida a la sistemàtica d’aprenentatge i millora contínua, està estenent-se per tot el món, ja que, aconsegueix millorar la productivitat i el benefici de les empreses que ho apliquen.

Perquè no m’he de perdre aquest curs?

Millorar la qualitat i la satisfacció del client alhora que es redueixen incerteses és, a dia d’avui, l’objectiu de tot model productiu de disseny i execució, que a més ha d’adaptar-se sempre a les demandes del mercat. Aquest curs brinda, a través de la filosofia Lean i el sistema de l’últim planificador, les eines que permeten aconseguir-ho, prenent, com a premisses bàsiques, la planificació i control de la producció amb una sistemàtica de millora contínua.

A través de la participació en aquest curs, l’assistent adquirirà una visió a nivell introductori completa i pràctica sobre la implantació del mètode, de la mà d’experimentats professors, consultors i professionals que coneixen i ja han implantat les eines i conceptes Lean Construction.

Objectius

En acabar el curs l’alumne coneixerà i serà capaç de:

 • Entendre els principals conceptes bàsics de la metodologia Lean Construction, així com les seves principals eines per a control d’obra i producció.
 • Entendre la planificació de l´obra a tres nivells: a llarg termini (Màster Plan i Planificació Pull de Fases), a mig termini (planificació a “3-6” setmanes vista), a curt termini (planificació setmanal i fins i tot diària).
 • Proposar millores en el procés col·laboratiu de planificació (sessió pull, estudi de restriccions, creació de trens de treball,…)
  Aquest sistema afavoreix la reducció de buffers que, en la majoria de casos, malgrat possibles imprevistos, acaba sempre facilitant la reducció de la durada real de l’obra.
 • En fase execució, augmentar la fiabilitat de la planificació i la metodologia de seguiment i el control sobre el cronograma d’obra, assegurant el compliment de la data prevista. (indicador PPC)
 • Analitzar les tasques que aporten valor al procés constructiu i, en aquestes, iniciar-se en l´estudi del Value Stream Mapping.
 • Presentació d’eines per iniciar-se en l´estabilització del flux de producció en les seves obres, augmentant la seguretat.
 • Introducció básica sobre pasos, rols, responsabilitats i el procés per a l’aplicació del sistema de l’últim planificador.
 • Finalment, serà capaç de desenvolupar, a mode introductori, l’estratègia d’implementació del sistema de l’últim planificador per a la seva empresa i avaluar el funcionament del sistema en el seu projecte i organització.

A qui va dirigit?

A qualsevol promotor, arquitecte, enginyer, contractista que exerceixi o aspiri a exercir llocs de responsabilitat en un projecte de disseny i construcció d´edificació u obra civil, tant a nivell tècnic com gerencial, així com a tot interessat a conèixer el Lean Construction i el sistema de l’últim planificador.

Programa, dates i horari

1ª EDICIÓ
Data i horari
Tema 2ª EDICIÓ
Data i horari
Dilluns 17/05/2021
online
18 a 20 hores
SESSIÓ 1
Introducció als conceptes fonamentals de la filosofia Lean
aplicada a la Construcció.
Anàlisis de la situació de la construcció.
Professor: Víctor Roig
Dimarts 19/10/2021
online
18 a 20 hores
Dimecres 19/05/2021
online
18 a 20 hores
SESSIÓ 2
Coneixements teòrics LPS. Conceptes bàsics de la Planificació
del Last Planner System. Anàlisi de la situació actual de la
planificació d’obres
Els diferents nivells de planificació.
Professor: Juan Felipe Pons
Dijous 21/10/2021
online
18 a 20 hores
Dimecres 26/05/2021
online
18 a 20 hores
SESSIÓ 3
Exposició d’un cas real d’aplicació pràctica
Professor: Juan Felipe Pons
Dimarts 26/10/2021
online
18 a 20 hores
Dilluns 31/05/2021
online
18 a 20 hores
SESSIÓ 4
Exposició d´un cas real d´aplicació pràctica de Lean Construction en
projecte i obra. Vista panoràmica de les bones pràctiques i eines
del Lean Construction a través d´un cas real i com aplicar-les.
Professor: Víctor Roig
Dijous 28/10/2021
online
18 a 20 hores
Dimecres 02/06/2021
online o presencial* a Barcelona
15:30 a 19:30 hores
SESSIÓ 5
Taller pràctic de l’aplicació del sistema.
Anàlisis de conclusions i propostes d’implementació a curt, mig i llarg termini.
2 OPCIONS TALLER:

 • Presencial a BARCELONA. Professor: Víctor Roig
 • Online. Professor: Juan Felipe Pons
Dimarts 02/11/2021
online o presencial* a Barcelona
16 a 20 hores
Dilluns 07/06/2021
online
18 a 20 hores
SESSIÓ 6
Experiències pràctiques de l’aplicació de la metodologia LPS
1. LPS en la gestió de projectes.
2. LPS en la gestió d’obres.
Professors: Víctor Roig i Juan Felipe Pons
Dijous 04/11/2021
online
18 a 20 hores
Dimecres 09/06/2021
online
18 a 20 hores
SESSIÓ 7
Conclusions i cloenda del curs.
Professors: Víctor Roig i Juan Felipe Pons
Dimarts 09/11/2021
online
18 a 20 hores
* Si la situació produïda per la crisi del Covid 19 no permetés realitzar el taller pràctic presencial de la sessió 5 de forma presencial, es donaria l´opció a l´alumne de fer-la online o posposar-la fins que fos possible fer-la de manera segura.

Sistema d’avaluació

L’ITeC expedirà un certificat d’assistència, si l’alumne ha participat en un 80% de les hores lectives.

Metodologia docent

El curs serà online amb classes en directe amb un taller de 4 hores presencial.

L´alumne comptarà amb accés a la plataforma Cursos ITeC, des de la qual podrà accedir a tot el material del curs així com els links de connexió de les sessions en ZOOM.

Les sessions del curs seran enregistrades en vídeo, disponibles exclusivament per als alumnes inscrits, i estaran disponibles fins passats 30 dies de la finalització del curs.

Professorat

Víctor Roig Segura. Consultor i Director General, Bimetric. És Enginyer de Camins per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) (1985).Fins el 2011, va treballar a GPO Enginyeria com a enginyer de projectes, Project Manager de grans inversions, director general de la divisió d’Edificació i Project Manager. A partir del 2012, funda Bimetric Lab, de la qual és consultor i director general, amb l’objectiu d’impulsar els principis de la construcció Lean i la metodologia BIM en les empreses del sector. És Editor del web www.espacioleanbim.com, membre del Comitè de coordinació de la ‘Comissió Construïm el Futur’, impulsada per l’ITeC, i col·labora amb experts internacionals en la difusió dels principis de la construcció Lean i la metodologia BIM. Actualment, també és Professor Associat en el Departament de Construccions Arquitectòniques de l’EPSEB-UPC i membre del comitè organitzador de la conferència internacional ‘LIPS: Lean in Public Sector’.

Juan Felipe Pons. Arquitecte tècnic, Màster Universitari en Gestió de l’Edificació, Especialista Universitari en Lean Manufacturing per la Universitat Politècnica de València (UPV). És Green Belt Lean Six Sigma per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Màster-Practitioner en Programació Neurolingüística per l’AEPNL. Va realitzar 4 anys d’investigació sobre malbarataments i optimització de processos en la construcció en el programa de doctorat de la E.T.S. d’Arquitectura de la UPV.

Ha estat Professor Associat de el Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de la Universitat Jaume I de Castelló de 2006 al 2013, etapa durant la qual va realitzar 5 estades acadèmiques amb els creadors de Lean Construction i Lean Project Management: Lauri Koskela (U. of Salford , Manchester, UK), Glenn Ballard i Iris Tommelein (U. of Berkeley, Califòrnia, USA) i Luís Fernando Alarcón (Pontifícia Universitat Catòlica de Xile).

Autor de 3 Llibres: “informes pericials en Edificació”, “Introducción a Lean Construction” i “Lean Construction y la planificación colaborativa. Metodología del Last Planner System” i fundador i creador de la marca i les dinàmiques educatives THINK IN LEAN®.

Lloc

Taller presencial a Barcelona
ITeC
Wellington 19
08018 Barcelona
On som

Requeriments

Ordinador personal amb sistema operatiu Windows o Mac. Càmera web, micròfon i altaveus. No es pot realitzar el curs amb tauleta, iPad o mòbil.

Import de la matrícula

General:  400 € per alumne.
50% a les persones aturades.
25% als estudiants de les Escoles que han subscrit un acord amb l’ITeC.
15% als clients que contractin més d’un curs.

L’ITeC es reserva el dret de cancel·lar o posposar el curs si no hi ha un grup mínim d’inscripcions.

Inscripció

Inscripció

Anul·lacions

Les inscripcions anul·lades a partir de les 48 hores anteriors l’inici del curs tindran un càrrec del 80% de l’import total.

Bonificacions a la quota de la Seguretat Social

Les empreses poden obtenir bonificacions de la quota de la Seguretat Social quan inverteixen en la formació dels seus treballadors. Aquesta bonificació l’han de gestionar directament amb la Fundae.