El sector privat lidera les actuacions Lean Construction a Espanya

ITeC/Lean/El sector privat lidera les actuacions Lean Construction a Espanya

El sector privat lidera les actuacions Lean Construction a Espanya

08/01/2018|Lean|

Al voltant del 80 per cent de les actuacions i actes relacionats amb la Construcció Lean corresponen a iniciatives del sector privat, amb Barcelona i València com els dos principals pols, seguits de Madrid i Navarra.

Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreu de la primera enquesta realitzada en el sector de la construcció sobre el desenvolupament dels principis Lean a Espanya. L’enquesta té en compte les actuacions de projecte i obra en què s’han aplicat els principis Lean, actes de formació i esdeveniments de divulgació.

L’enquesta, que està disponible per a la seva realització a Internet, ha estat promoguda per l’ITeC i Bimetric, organitzadors de la jornada Lean Construction Barcelona 2017: Experiències de l’aplicació de Lean, que va tenir lloc a Barcelona el 5 d’octubre passat i durant la qual es va proposar la realització d’un inventari de les actuacions realitzades a Espanya aplicant els principis i mètodes de la filosofia Lean en el sector de la construcció.  Aquestes actuacions han comptat amb el recolzament de SGLC (Spanish Group for Lean Construction) i AEICE (Agrupació Empresarial Innovadora de Construcció Eficient).

D’ella se’n dedueix que la filosofia Lean va començar a desenvolupar-se al nostre país el 2015, amb un creixement significatiu del nombre d’actuacions i actes de formació i divulgació basats en aquesta tècnica.

De fet, els actes de formació, amb el 49% del total, i de divulgació (39%), suposen el principal tipus d’actuació Lean, amb una àmplia presència del sector privat. L’enquesta destaca, no obstant això, els esforços realitzats per la Universitat Politècnica de València (UPV), on els mètodes Lean s’han introduït en els cursos de grau i tenen una àmplia presència en un dels seus màsters.

Aquest primer informe, que encara té un caràcter provisional, posa de manifest que la Construcció Lean encara es troba en una primera fase de conscienciació, atès que la majoria de dades procedeixen d’un grup molt definit de persones i entitats que treballen en la difusió del Lean. Per aquest motiu, l’ITeC fa una crida a la participació activa en la recollida de dades d’empreses, professionals i organismes públics que apliquin en Lean en els seus processos.

L’objectiu és dissenyar una estructura de coneixement fiable i de fàcil accés per a totes les parts interessades en els principis i mètodes Lean. L’anàlisi de les dades permetrà, a més, planificar línies de desenvolupament i formular propostes i eines de millora en l’aplicació de la Construcció Lean en el sector.

enquesta inventari d’actuacions Lean Construction