Ciutats i comunitats sostenibles, un ODS a l’abast de tots/es

Per: Publicat: 29/10/2021Categories: Innovació, Sostenibilitat

La urbanització de les ciutats és cada vegada major, es preveu que més del 60% de la població mundial viurà en una, de cara al 2030. El creixement insostenible per fer front a aquest augment suposa un dels inconvenients que pretén solucionar l’Agenda 2030. Aquesta consisteix en un pla d’acció conjunt que aborda 17 objectius claus (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i 169 metes relacionades amb la transformació a un món més sostenible, pròsper i igualitari.

Entre els objectius anteriorment citats es troba l’ODS 11 Ciutats i comunitats sostenibles.

Les ciutats i àrees metropolitanes representen el 70% de les emissions de carboni mundials i més del 60% de l’ús de recursos. La ràpida expansió està donant com a resultat pitjors infraestructures, augment de barris pobres i serveis inadequats. La prioritat d’actuació depèn de reduir l’impacte ambiental negatiu de les ciutats i millorar la gestió de residus, tant els ocasionats per la vida quotidiana com els generats en projectes constructius.

PLURAL és un projecte europeu que té com a objectiu la reducció del consum d’energia i les emissions dels edificis mitjançant una solució integrada denominada kits “Plug-and-Use” (PnU). La clau per a aconseguir els objectius que es proposa és comprendre com seleccionar i integrar diverses tecnologies d’energia renovables, incorporar-les en components de façana prefabricats i optimitzar el seu acompliment per als diferents tipus d’edificis, climes i condicions socioeconòmiques.

PLURAL disposa de 4 pilars:

En l’actualitat, fa poc complert el primer any del projecte, s’han definit les solucions preliminars de les tres localitzacions pilots i fet dues visites a Kassava (República Txeca) i Terrassa (Catalunya), on s’ha realitzat una primera ullada als edificis i aprofitat per a definir elements i optimitzar punts crítics entre tots els partners del projecte. Així mateix, els socis de Grècia van realitzar una visita i van avaluar l’edifici pròxim a l’ajuntament de Voula, Atenes.

L’ITeC actualment és l’encarregat de liderar les següents tasques; la creació de components BIM i la base de dades, duta a terme pel nostre equip d’experts BIM i les estratègies i requisits de certificació, guiada pel departament de qualitat de productes.

Per altra banda l’ITeC és el líder del WP8 Explotació orientada al mercat i al negoci on lidera alhora les tasques:

  • Avaluació d’impacte ambiental, de costos i social dels kits PnU, guiada pel departament de construcció sostenible.
  • Activitats de normalització, certificació i suport en la revisió de l’estàndard LCA, guiada alhora pel departament de qualitat de productes i pel departament de construcció sostenible.
  • A més l’ITeC és l’encarregat de liderar la tasca de pilotatge de metodologia i planificació d’actualització profunda, guiada pel departament de gestió del procés constructiu.

Els dies 18 i 19 d’octubre es va realitzar una sessió de dos dies on es van avaluar les tasques completades i es van exposar les futures fins a març del 2022 amb discussió dels punts més crítics. A més, es va dur a terme tres tallers; per una part, el primer Exploitation Workshop, dirigit a parlar sobre l’explotació del projecte, per altre, el Demonstration Site Worshop, dirigit a conèixer els riscos i desafiaments dels llocs de demostració i finalment el MODEST Decision Support Tool, dirigit a conèixer l’abast previst de l’eina, grups objectiu, estructura i funcionalitats.

Registra’t a la web de l’ITeC i no et perdis cap novetat sobre els projectes de desenvolupament i innovació més actuals. Si ho prefereixes, contacta amb nosaltres/as a través del mail ambiental@itec.es

Treballem per a un futur millor, amb tu

 

Saber més

Els efectes de la COVID-19 als Objectius de Desenvolupament Sostenible

Fuig del sistema d’usar i tirar, endinsa’t en el món de l’economia circular

Més sobre PLURAL

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC