ITeC i Omplim uneixen forces en un projecte conjunt

Per: Publicat: 13/12/2023Categories: Sostenibilitat

ITeC y Omplim unen fuerzas en un proyecto conjuntoITeC i Omplim, entitat dedicada a gestionar el cicle de producció d’immobles, han estat treballant junts en un projecte de digitalització que va finalitzar el passat setembre. Aquest consisteix en una eina que automatitza part del procés d’informe de la petjada ambiental de les edificacions.

Tinc l’oportunitat de xerrar amb l’Akna Márquez, d’Omplim i la Laura Silva, de l’ITeC. Elles han estat liderant el procés des d’ambdues empreses.

Akna Márquez és Arquitecte, especialitzada en innovació de materials i disseny sostenible. Actualment, forma part de l’equip d’Omplim com a Responsable de Construcció Sostenible. S’enfoca a establir estratègies i criteris per a la sostenibilitat i la salut, a més de mesurar els impactes de les edificacions desenvolupades a la companyia.

Laura Silva és Enginyera Civil i Investigadora al Departament de Construcció Sostenible de l’ITeC. A més, s’encarrega de dirigir diferents projectes, tant en l’àmbit local, com nacional i europeu, dedicats a impulsar l’economia circular, la digitalització i la sostenibilitat al sector de la construcció.

Ara que ja ens coneixem, és moment que ens expliquin de què va aquest projecte conjunt. D’on neix la idea?

Akna: Teníem la necessitat d’una eina que ens permetés informar la sostenibilitat de les edificacions que gestionem d’una manera més automatitzada. Per a nosaltres és fonamental mesurar i comunicar els impactes que generem amb la nostra activitat de manera transparent i àgil.

A partir d’aquesta necessitat, sorgeix el plantejament del projecte. Aquest està orientat, principalment, a crear una eina d’informe des del TCQi GMA per a treure el màxim partit a les dades de l’anàlisi del cicle de vida.

Laura: ITeC i Omplim porten treballant junts des de 2018. Aquesta idea està coent-se des de llavors, però ha pogut fer-se realitat gràcies a l’ajuda d’ACCIÓ.

La plataforma TCQi GMA ha permès l’automatització en la generació d’un informe específic per a Omplim, amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Heu comentat que l’ajut d’ACCIÓ va ser clau en el desenvolupament del projecte. Quin ha estat el seu paper?

Laura: ACCIÓ posa a disposició de les PIMEs els Cupons ACCIÓ Green. Són uns ajuts pensats per facilitar i contribuir al desenvolupament d’iniciatives innovadores relacionades amb la reducció d’emissions i la lluita i mitigació contra el canvi climàtic.

La digitalització de dades i la sostenibilitat són els dos pilars d’aquest projecte. Què ens podeu comentar sobre això?

Akna: La digitalització és un pilar clau tant d’aquest projecte, com de la transició ecològica del sector de la construcció. D’entrada, un dels principals problemes és que no hi ha prou dades. A més, és una indústria poc digitalitzada i complexa, en la que conflueixen molts processos i agents.

Per a Omplim és important tenir una traçabilitat del rendiment de cada projecte, establint un full de ruta de millora continua per a generar una arquitectura d’impacte positiu. Actualment, no existeix cap eina que compleixi amb les nostres necessitats i, per això, l’estem desenvolupant internament. El projecte juntament amb l’ITeC, forma part d’aquest engranatge.

I pel que fa a la sostenibilitat, quin és el seu enfocament? De quina manera es relaciona amb el projecte?

Laura: La sostenibilitat és cada cop més important. El sector de la construcció és un dels més contaminants del món i el responsable d’una gran part de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, consum d’energia i generació de residus.

La construcció sostenible és un repte, però també una oportunitat per protegir el medi ambient, millorar la qualitat de vida de les persones i crear un futur millor. Només qui té accés a la informació pot canviar, millorar i optimitzar la seva presa de decisions per reduir el seu impacte al mínim possible.

El projecte se centra en indicadors d’impacte ambiental, que es basi en les dades que pot extreure TCQi GMA, però neix amb la visió d’integrar moltes més variables.

Per tant, el projecte s’alinea a unes necessitats globals del sector de la construcció. Quin és el potencial que veieu a llarg termini?

Akna: Aquest projecte exposa unes primeres bases per a la gestió de dades de manera automatitzada. A partir d’aquí, pot evolucionar per a incloure altres indicadors d’impacte i dimensions de la sostenibilitat.

L’objectiu és que les eines ens permetin una màxima qualitat i rigorositat de la dada, però amb una major eficiència operativa. D’aquesta manera, podrem tenir una visió global dels impactes generats en la construcció i establir un full de ruta que permeti millorar i generar una arquitectura d’impacte positiu, en la línia amb la descarbonització total del sector.

 

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC