L’agenda 2030 és un pla d’acció que planteja 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per a mesurar els avanços dels esforços realitzats en cada objectiu disposem dels informes anuals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Aquests informes es troben disponibles a la seva pàgina oficial i ens informen tant dels àmbits en progrés com d’aquells en els quals és necessari prendre mesures per a garantir que ningú es quedi enrere.

L’Informe sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de 2020 destaca tant els progressos que s’han aconseguit com els contratemps ocasionats per la pandèmia de la COVID-19. En poc temps s’ha deslligat una crisi econòmica, social i sanitària i que òbviament ha afectat al compliment d’aquests objectius.

El compliment d’aquests objectius dins el sector de la construcció ens deixa amb una sèrie de dades desfavorables:

Un dels recursos més efectius i barats per a evitar la propagació del coronavirus és rentar-se les mans. No obstant això, l’any 2017, només el 60% de la població mundial disposava d’aquest servei. Aquesta xifra descendia dràsticament a un 28% en analitzar els països menys avançats. A més, no només afecta a les llars, sinó que el servei d’aigua no sempre aquesta disponible en llocs d’atenció mèdica o col·legis. Esmenar aquestes diferències és vital per a contenir la propagació de la COVID-19.

Les deficiències en energia elèctrica en els sistemes de salut s’han vist accentuades a causa de la crisi sanitària que estem vivint. Una enquesta l’any 2018 assenyala que una quarta part dels centres de salut d’Àfrica i Àsia no comptava amb energia i que una altra quarta part patia interrupcions no programades. La pandèmia de la COVID-19 destaca la necessitat d’una energia elèctrica fiable, assequible i d’accés universal.

L’ocupació i el creixement econòmic s’han vist afectats també per la crisi sanitària. El món s’enfronta a la pitjor crisi econòmica des de l’any 1929, causant el descens del PIB per càpita i ocasionant la pèrdua de 400 milions de llocs de treball.

Com a conseqüència de la crisi anterior, indústries com la manufacturera i la del transport s’han vist afectades causant interrupcions en les cadenes de valor i en els subministraments de productes. Els efectes de la COVID-19 amenacen amb detenir o, fins i tot, revertir el progrés de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 9.

El creixement urbà incontrolat ha provocat infraestructures i serveis inadequats, a més de contaminació de l’aire. Més del 90% dels casos de la COVID-19 es presenten en aquestes zones urbanes densament poblades. La pandèmia, com podem veure també en altres objectius, afecta amb major força als més vulnerables que es troben en barris marginals i no disposen serveis bàsics.

En contraposició, la consciència sostenible s’ha vist impulsada per la pandèmia, degut, en gran manera, al descens de la contaminació que hem pogut observar durant el confinament, deixant-nos dades esperançadores:

  • Nous plans nacionals d’adaptació (PNAD) per a enfortir la resiliència i l’adaptació al canvi climàtic han estat fomentats pels països en desenvolupament. Fins a desembre de 2019, 81 països havien presentat 83 propostes, un gran increment sobre anys anteriors.
  • La pandèmia ha provocat un replantejament positiu de les nostres ciutats perquè la planificació urbana és crucial per a millorar la salut pública i mitigar la vulnerabilitat de les persones a altres perills. Nous plans municipals i nacionals estan emergint.
  • La disminució de l’activitat humana, provocada per la crisi sanitària, brinda una oportunitat perquè els oceans es recuperin. Així mateix, és una gran ocasió per a garantir polítiques de millores sostenibles i harmonia en el medi ambient natural.

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ens fa una anomenada a l’acció i ens anima a seguir endavant:

“Faig una crida a renovar l’ambició, la mobilització, el lideratge i l’acció col·lectiva, no noméss per a vèncer la COVID-19, sinó per a recuperar-nos d’una manera millor i conjunta, per a així poder guanyar la carrera contra el canvi climàtic, abordar decididament la pobresa i la desigualtat, apoderar veritablement a totes les dones i nenes, i crear societats més inclusives i equitatives a tot arreu.”

Des de l’ITeC volem ser la teva institució de referència en matèria de formació, innovació i sostenibilitat aplicades al sector de la construcció, que lluita dia a dia per a complir, al teu costat, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per això, disposem d’una sèrie d’eines i serveis a la teva disposició.

 

Per a més informació, contacta amb nosaltres a través del correu electrònic ambiental@itec.cat