S’està produint un canvi significatiu dins el sector de la construcció. L’aspecte ambiental està començant a ser un dels seus pilars i hem de ser conscients de com ens afecta. Terry Swearinger, infermera guardonada amb el Premi Ambiental Goldman afirma (1998): “Vivim a la Terra com si tinguéssim una altra a la qual anar”. Des del món de la construcció, sabem com pal·liar la contaminació que generem o protegir el medi ambient del nostre impacte?

Per a aquest propòsit, existeix normativa autonòmica, nacional i internacional, objectius globals i conferències mundials que ens donen pistes de cap a on es dirigeix el sector. Fins ara, no totes aquestes normatives s’han aplicat amb el rigor necessari. Existeix un ampli marc d’acció que s’ha anat teixint al llarg dels últims anys. En la següent es poden veure alguns exemples d’accions contra el canvi climàtic que donen resposta al tema de control d’emissions, residus i energia. A més de ser un tema actual, té un ampli bagatge i està enfocat a la millora contínua.

Impacte ambiental al sector de la construcció

El reciclatge de residus a casa és conegut per tots. S’han fet campanyes, millores i formacions, hem aportat individualment el nostre granet de sorra i adquirit consciència ecològica a nivell de llar. Encara ens queda un llarg camí, però hem fet el primer pas per a aquesta millora contínua.

I en l’àmbit laboral? És de vital importància portar aquesta conscienciació. El sector de la construcció representa un alt percentatge de consum d’energia, emissions d’efecte d’hivernacle, consum d’aigua i residus. És absolutament necessari actuar per a reduir aquests impactes.

És per això que alguns països com Regne Unit, Irlanda, el Canadà, l’Argentina i Espanya, entre d’altres, han declarat l’emergència climàtica, aspecte que reafirma les bases dels compromisos i estableix una sèrie de terminis per a la millora. Aquest fet aporta al pla d’acció certa ambició climàtica necessària per a aquest canvi.

L’ITeC, com a fundació sense ànim de lucre, líder a aportar solucions tecnològiques en la Construcció d’Espanya, treballa des de fa temps en la implementació d’una metodologia de treball sostenible. Tot això de la mà d’un equip d’experts que creen programes per a facilitar la gestió de residus i altres impactes, la producció de documentació de referència i l’acreditació d’indicadors ambientals del teu model/projecte/obra, entre altres aspectes. Amb la intenció de donar resposta a aquestes necessitats, s’han desenvolupat programes com TCQ i TCQi GMA.

 

 

Treballem per a un futur millor, amb tu.