Jornada Nanotecnologia i PRL: Reptes i Oportunitats

ITeC/Jornades/Jornada Nanotecnologia i PRL: Reptes i Oportunitats

Jornada Nanotecnologia i PRL: Reptes i Oportunitats

04/06/2018|Jornades|

El 23 de maig es va celebrar la primera jornada sobre nanotecnologia i prevenció dels riscos laborals a la Cambra de Comerç, Industria i Navegació de Reus, impulsada pel departament de Salut i Treball.

A l’acte, que va tenir un gran èxit d’assistència, els ponents van abordar les últimes novetats “nano” al panorama professional. El tema principal que es va tractar va ser la presència actual de la nanotecnologia en tots els sectors de l’activitat primària, la industria, la construcció i els serveis. L’augment de la producció dels nanomaterials fabricats i el seu ús en productes de consum i industrials significa que els treballadors estan cada cop més exposats a aquest tipus de material, amb el que això comporta per a la salut.

Els organitzadors de la jornada van destacar que, després d’una llarga espera, l’Organització Mundial de la Salut, OMS, ha publicat una guia per a la protecció dels treballadors dels possibles riscos dels NMF (Nanomaterials fabricats). Al document s’explica que les propietats singulars dels NMF poden representar per a la salut perills diferents dels associats als materials micro/macroscòpics i que fan falta mètodes per evitar-los.

Licinio Alfaro, Cap del Departament de Construcció Sostenible de l’ITeC, va explicar als assistents quines tipologies i exemples de productes i materials amb nano incorporada podem trobar al sector de la construcció i en quines fases de l’obra. A més, va facilitar alguns exemples de BBDD de productes amb nanomaterials incorporats.

La jornada també va comptar amb l’assistència de Rafel Panadès Valls, cap del Servei de coordinació d’Actuacions de Salut Laboral del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; Paco Lari, director general de Salut i Treball; Asun Galera, professora associada al Departament d’Organització d’Empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya; Montserrat Puiggené, metge especialista en Medicina del Treball; Joan Inglés, metge del treball de l’Hospital de Reus; Valentín Monje, metge especialista en Medicina del Treball; Gemma Segarra, responsable de la Unitat de Salut Laboral del Camp de Tarragona, Agència de Salut Pública de Catalunya; Miguel Ángel Sáez Lozano, director tècnic de Tulpan Intermediación SL i Jordi Delgado, responsable de Prevenció Qualitat i Medi Ambient DT Este del Grup OHL.