ITeC Impulsa R+D+i
A l’ITeC Impulsa tenim com a objectiu trobar oportunitats de finançament, subvencions i capital pels teus projectes R+D+i. Identifiquem els instruments de subvenció i finançament que encaixen millor amb la teva empresa i projectes de futur i ens fem càrrec de la gestió íntegra de sol·licitud d’aquests ajuts.
A l’ITeC comptem amb una àmplia cartera de clients i partners del sector que hem anat construint durant més de 40 anys, per la qual cosa també creem nombroses oportunitats de col·laboració entre vosaltres.
La tasca del programa ITeC Impulsa és impulsar les empreses a investigar, desenvolupar i créixer de la mà d’una empresa líder en sostenibilitat i digitalització, com ITeC.
Cerca de socis de projectes R+D+i
El formigó és el material més utilitzat a la construcció. El ciment, el seu principal ingredient, és responsable del 8% de les emissions mundials de CO2 i està classificat com a carcinogènic per la OMS. A més, els additius utilitzats al formigó convencional poden ser molt tòxics.
Eco formigó substitueix, un per un, tots els ingredients sintètics i tòxics del formigó convencional per un de base biològica. El resultat és un formigó alternatiu amb igual o millors prestacions mecàniques, mínim impacte ambiental i nul·la toxicitat pels usuaris.
Tots els ingredients són 100% biobasats. Les temperatures de cocció necessàries es redueixen en un 50%, el que fa que els costos de producció i el carboni incorporat siguin molt menors. L’eliminació del ciment permet utilitzar amb seguretat fibres vegetals com a reforç intern en lloc de metalls o plàstic.
La major part de la infraestructura civil del món és estructuralment insegura. A mesura que el canvi climàtic augmenta la freqüència i la intensitat dels perills naturals, moltes infraestructures civils no són prou robustes per fer front a un clima sever, violent i impredictible.
Amb l’objectiu de prevenir riscos econòmics i de seguretat, el producte consisteix en una solució d’IoT que utilitza IA i anàlisi predictiu per monitoritzar en temps real la salut estructural de les infraestructures. Els sensors utilitzats basen les prediccions a la salut de la infraestructura i el moviment geotècnic.
Els dispositius inalambrics de baix consum són els millors del mercat en quant a abast i fiabilitat. La solució IoT es recolza en una app de manteniment que dóna accés a altres serveis útils, com la notificació a emergències.
Es calcula que les persones passen el 80-90% del seu temps a interiors, i l’aire interior sol estar entre 2 i 5 vegades més contaminat que l’exterior (fins i tot a les ciutats). La mala qualitat de l’aire interior és una de les 10 principals causes de mortalitat al món i respirar un aire net y saludable és un dret fonamental.
Aquesta empresa proposa crear una nova etiqueta QAI (Qualitat de l’Aire Interior) per als equips relacionats amb la qualitat de l’aire per facilitar l’accés a solucions tecnològiques més saludables. Es construirà un laboratori especialitzat per fer el procés de certificació i augmentar l’ecosistema de recerca sobre la qualitat de l’aire.
El cor del projecte és la construcció d´un laboratori propi a Barcelona, on es durà a terme el procés de certificació. També serà un actiu pels centres de recerca i servirà com a punt estratègic de generació de coneixement. Això no només augmentarà l’ecosistema de recerca a la ciutat, sinó que situarà aquesta empresa al centre.
Aconseguir la neutralitat climàtica exigeix millorar l’impacte operacional dels edificis. Per assolir els objectius climàtics de la UE, els requisits de rendiment energètic són cada cop més exigents, fet que haurà d’anar de la mà d’una millora del rendiment dels components dels edificis.
Aquest sistema d’envolupant compta amb una formulació de morter pròpia que permet que qualsevol edifici construït amb aquest sistema obtingui automàticament la màxima qualificació d’eficiència energètica i compleixi els requisits energètics de Passivhaus. Tots els materials utilitzats són minerals i reciclables per minimitzar l’impacte del CO2.
És l’única solució prefabricada a Europa que serveix de panell estructural per a construccions de +10 pisos. Un cop instal·lat, el sistema és indistingible de la construcció tradicional, cosa que facilita la transició de la construcció convencional a la industrialitzada.
Atès que el 40% del parc edificat es va construir abans del 1960 i el 85% abans del 1990, la millora de l’eficiència energètica dels edificis requereix àmplies actuacions de renovació i rehabilitació. La clau per assolir aquests objectius és entendre com seleccionar les tecnologies adequades per optimitzar el rendiment dels components prefabricats segons el tipus d’edifici, la ubicació i el clima.
La solució proposada és un sistema d’embolcall prefabricat que s’adapta a qualsevol disseny per a la rehabilitació energètica d’edificis. Seguint un disseny circular, els panells són desmuntables i utilitzen materials de baix impacte. El procés de fabricació ha estat optimitzat per minimitzar la demanda d’energia, reduir la generació de residus i eliminar el consum d’aigua.
El bessó digital s’incorpora al procés de fabricació, a la construcció i a la vida operativa, de manera que el sistema es pot adaptar i optimitzar per a qualsevol aplicació. A més, incorpora sensors -per obrir automàticament les finestres, per exemple- perquè l’anatomia de l’envoltant s’adapti a les condicions climàtiques.
La construcció és un camp molt regulat on s’exigeixen nombroses certificacions. Els requisits tècnics als edificis han augmentat notablement en els darrers anys i el mercat és cada vegada més competitiu des del punt de vista mediambiental, tècnic i econòmic.
En combinar acer lleuger i formigó, aquesta llosa prefabricada ofereix una relació pes/rendiment notablement millor que qualsevol altra llosa prefabricada de formigó clàssica. La industrialització del producte comporta tots els avantatges clàssics com la millora de la precisió, la reducció dels residus i la fabricació controlada.
El prefabricat no requereix segellat. Es pot caminar sobre ell i col·locar l’encofrat sense necessitat de puntals, cosa que redueix notablement el temps d’execució. A les estructures mixtes d’acer i formigó, es solen necessitar connectors addicionals. En aquest cas, el formigó es fa servir per penetrar en les perforacions dels nervis laterals de la llosa d’acer, proporcionant aquesta unió sense necessitat de connectors addicionals.
El sector de la construcció ha evolucionat per adaptar-se a un nou escenari on la immediatesa, l’adaptabilitat i la sostenibilitat són característiques essencials per a la supervivència. Una de les tendències que ha sorgit degut a aquest nou context és la construcció modular, una de les alternatives més populars per deixar enrere les nocius tècniques de construcció tradicionals.
En resposta a les necessitats actuals del mercat, el producte desenvolupat és un conjunt de mòduls digitalitzats. L’empresa compta amb diverses dècades d’experiència en la fabricació de panells sandvitx. Això els ha permès incorporar en aquests mòduls tota la tecnologia utilitzada en les solucions de sostre, paret i terra. Com a resultat, el producte garanteix un gran rendiment tèrmic i acústic.
El producte incorpora un sistema de digitalització que consisteix en un plugin que utilitza mòduls i objectes BIM que incorporen propietats intel·ligents que permeten fer càlculs d’execució (4D), costos (5D) i impactes ambientals (6D). Aquest connector treballa a nivell d’objecte BIM, mòdul i projecte.
Hi ha vides en joc quan les infraestructures civils a gran escala ens fallen. Es calcula que cada euro dedicat a fer que les infraestructures siguin més resistents genera 4 euros de valor econòmic, per la qual cosa la supervisió en temps real és molt necessària.
Gràcies a l’anàlisi predictiva ia la xarxa sense fil, aquest dispositiu de detecció d’esdeveniments realitza una lectura periòdica de l’estat de les dovelles i envia una alerta cada cop que se supera el llindar establert per poder prendre decisions ràpidament.
El dispositiu inalàmbric s’integra directament al motlle de formigó, eliminant qualsevol dificultat addicional al procés de construcció. Està preparat per integrar-se a qualsevol software de tercers, per la qual cosa és compatible amb tots els sistemes d’avís.
La construcció és una de les indústries més contaminants i menys digitalitzades del món. L’evolució cap a una construcció més neta i sostenible requereix un ús més ample d’eines digitals que facilitin la gestió dels múltiples processos d’un projecte.
El producte proposat és la creació d’una eina digital que mesura paràmetres de sostenibilitat (empremta de carboni, ús eficient dels recursos, gestió eficient de l’aigua, adaptació al canvi climàtic, cost del cicle de vida) al llarg de tot el cicle de vida de l’edifici, des de l’extracció dels materials fins a la demolició.
L’eina crea un Bessó Digital de l’edifici a partir de tota mena d’entrades, des d’un model Revit fins a un pressupost, anticipant-se així a la baixa digitalització del sector. A més, es nodrirà de la base de dades mediambiental més rica a nivell internacional.