Report Núm. 26
15/03/2021
Comissió Europea
La possible revisió del Reglament de Productes de Construcció (RPC) va ser anunciada per primera vegada a finals de l’any 2016 en la comunicació Clean Energy for all Europeans, només tres anys després de la plena aplicació del RPC al juliol de 2013.
Durant el 2018, la Comissió Europea va iniciar la primera Consulta Pública per reunir experiències, visions i opinions de les parts interessades i el públic en general sobre el mercat interior per als productes de construcció. Els resultats d’aquesta consulta van ser publicats a l’octubre de 2019.
El procés de revisió del RPC va ser confirmat pel Pacto verde europeo a finals del 2019 i pel Nuevo Plan de acción para la economía circular a principis del 2020.
Al 2020 la Comissió Europea va començar dos línies de treball paral·leles, una per a la revisió del RPC i altra per a la revisió del patrimoni tècnic del RPC (i.e. les normes harmonitzades, els documents d’avaluació europeus i els actes legals de la Comissió).
Durant 2020, es van iniciar diversos processos de consulta. El primer pas va consistir en la publicació no oficial de les opcions indicatives de la Comissió (vegeu el Report núm. 24), per donar suport a les discussions sobre la revisió del RPC. Posteriorment es van llançar, d’una banda, una enquesta sobre les opcions indicatives i, d’altra, una consulta pública sobre el seu impacte, ambdues van finalitzar a l’agost de 2020. Finalment, una nova consulta pública sobre la revisió del RPC es va llançar entre setembre i desembre de 2020.
A més, durant 2020, però especialment durant el seu segon semestre, hi ha hagut diferents diàlegs entre la Comissió, les parts interessades i els Estats Membres. En particular, la presidència alemanya del Consell de la Unió Europea va donar suport activament als diàlegs sobre el futur RPC centrant-se en tres temes principals:
- “Aspectes de sostenibilitat i circularitat en el sector de la construcció”,
- “El futur de l’estandardització dels productes de construcció” i
- “Emissions a l’interior i ambientals, i protecció de la salut”.
D’altra banda, l’IMCO (Comitè de Mercat Interior i Protecció del Consumidor) ha adoptat una resolució d’iniciativa pròpia demanant un mercat harmonitzat dels productes de construcció i una millor normativa de la seguretat del producte i del medi ambient (més informació aquí), i senyala cinc recomanacions finals:
”I. un major desenvolupament del mercat interior de productes de construcció;
II. la optimització del marcatge CE i de la Declaració de Prestacions;
III. el reforç de la vigilància del mercat;
IV. orientació clara en cas de solapament de la legislació específica del producte amb el RPC; i
V. l’ús d’eines digitals.”
Aquesta proposta d’iniciativa pròpia de l’IMCO ha estat debatuda i aprovada com a Resolució del Parlament Europeu entre el 8 i el 10 de març.
En el moment d’escriure aquest EOTA Report, es podrien considerar les següents conclusions:
- La revisió del RPC és un fet.
- Depenent de l’abast de la proposta per a la revisió del RPC, el seu desenvolupament combinat amb les actualitzacions de les especificacions tècniques existents poden prendre diversos anys. Per tant, s’espera un període transitori llarg on les especificacions tècniques harmonitzades d’acord amb el Reglament revisat coexistiran amb les de l’actual Reglament.
- La Comissió Europea està treballant en el desenvolupament d’aquesta revisió del RPC. S’espera una primera proposta de la Comissió per a l’últim quadrimestre de 2021.
Figura: Timeline – Revisió del RPC
Tal i com vàrem mencionar al Report núm. 24 quan l’enquesta per a les opcions indicatives es va iniciar, estem encara especialment preocupats per:
- Que es sotmeti al sector de la construcció a un canvi radical, quan aquest encara està assimilant els canvis introduïts pel Reglament vigent amb relació a la Directiva.
- Que es redueixi el camp d’actuació harmonitzat als productes i aspectes considerats prioritaris. Això obligarà als fabricants dels productes exclosos a dirigir-se a tots els països on vulguin comercialitzar el seu producte. Això pot ser notablement perjudicial per a les pimes.
- Que s’elimini la ruta de l’ETA, que a dia d’avui permet a qualsevol fabricant d’un producte innovador o d’un producte sense una norma harmonitzada accedir de forma directa al mercat europeu.
- Que sigui necessari un període transitori molt llarg i complex, en el qual coexistiran productes amb les noves regles i productes amb les regles actuals.
- Que el mercat europeu dels productes de construcció deixi de ser un mercat ampli, complet i accessible a qualsevol producte i fabricant, ja sigui una pime o una gran empresa.
Per aquestes raons, ens agradaria reafirmar el concepte de que convindria tenir en compte tot el recorregut i potencial que té l’actual Reglament abans de plantejar canvis radicals que puguin tenir repercussions importants per al sector.
EOTA
Durant la dissetena reunió de l’Assemblea General de l’EOTA duta a terme el 10 de desembre de 2020, Sebastian Wall va ser escollit com el nou President de l’EOTA.
Sebastian, Director Plenipotentiary for Competitiveness Strategy at the Polish Technical Assessment Body Instytut Techniki Budowlanej (ITB), és molt conegut i apreciat en l’EOTA. Ha contribuït extensament en els treballs de l’EOTA des del 2013, complint, entre altres, com a Tresorer i membre del Grup de Treball Financer i del Consell Executiu. Sebastian pren el relleu de Karsten Kathage, Vicepresident de l’OET Alemany DIBt, qui, després d’haver completat els quatre anys màxims reglamentaris, li dona el relleu a un successor de confiança.
Per a més informació, vegeu la notícia EOTA
Abans de deixar la presidència de l’EOTA, Karsten Kathage (DIBt, Alemanya), ha mirat enrere i cap el futur en l’article publicat per l’EOTA (vegeu la notícia EOTA).
D’aquest article, alguns aspectes importants (encara que no sempre coneguts) de l’EOTA i la ruta de l’ETA mereixen ser destacats:
“L’EOTA sempre s’ha basat en la cooperació, l’excel·lència tècnica, la confiança mútua i el treball conjunt per a l’èxit de la valuosa ruta de l’Avaluació Tècnica Europea (ETA).”
“Mentre val la pena analitzar com podem fer que el marc legal europeu sigui més efectiu i desenvolupar-lo més, sembla igual d’important de preservar, mantenir i actualitzar el patrimoni del RPC.”
“… la ruta de l’ETA en si mateixa és el més gran assoliment del RPC i una part integral del seu patrimoni. La UE ha tingut èxit desenvolupant una ruta d’avaluació de prestigi internacional que manté el mercat obert a la innovació i, més generalment, els productes de construcció no estandarditzats, fent que les prestacions dels productes siguin comparables en tota Europa, i assegurant un nivell elevat de seguretat a les obres de construcció.”
“L’EOTA i la ruta de l’ETA deuen una part significativa del seu èxit a la seva habilitat per trobar un balanç just entre els diferents interessos. Hi ha exigències legals i reguladores legítimes, no només respecte al propi producte sinó més enllà, en referència a la seguretat de les obres de construcció. Està la necessitat que tenen els fabricants d’una avaluació tècnica de confiança i reconeguda en tota Europa per llançar nous productes en el mercat interior i donar-li credibilitat i visibilitat. Per últim, però no menys important, està la necessitat dels usuaris de disposar d’informació tècnica fiable i comparable del producte per minimitzar els riscos en la responsabilitat.”
Aquests quatre paràgrafs resumeixen el propòsit i els objectius de l’EOTA i la ruta de l’ETA ressaltant també el bon treball dut a terme per l’EOTA sota el marc del RPC.
Els ETA emesos pels Organismes d’Avaluació Tècnica (OAT, TAB amb les seves sigles en anglès) del Regne Unit han perdut la seva validesa l’1 de gener de 2021 i ja no es poden utilitzar per elaborar una Declaració de Prestacions (DdP) per al marcatge CE dels productes relacionats.
Conseqüentment, el fabricant deuria demanar l’emissió d’un nou ETA per un OAT designat per un Estat Membre UE-27.
No obstant, per a aquest cas especial, l’EOTA ha preparat alguns procediments i condicions per accelerar l’emissió dels nous ETA per a aquells productes per als que l’ETA ja no és vàlid després del Brexit.
Els EAD de les últimes tres ETAG en curs de conversió es troben a la fase de publicació. Esperem que puguin entrar al proper lot de publicació.
EADs pendents de publicació:
- EAD de sistemes de vidre estructural (conversió de l’ETAG 002 parts 1 i 3).
- EAD de kits d’encofrats perduts per a tancaments no portants (conversió de l’ETAG 009).
- EAD d’ancoratges de plàstic (conversió de l’ETAG 020).
Documents d’Avaluació Europeus-EAD
A la reunió del Consell Tècnic a principis de març del 2021, els representants de la Comissió presents a la sessió, van anunciar que la publicació en el DOUE del proper lot d’EADs podria ser al juny del 2021.
Tots els EAD citats es poden consultar a la web de l’EOTA (www.eota.eu), en l’apartat “Our Publications”.
L’ITeC i l’Avaluació Tècnica Europea-ATE
L’ITeC disposa de quinze EAD publicats en el DOUE.
Actualment està treballant en altres setze EAD, dels quals tres són modificacions:
- quatre s’han enviat a la Comissió per la fase de publicació
- sis ja han estat adoptats per l’EOTA i s’està elaborant l’ETA corresponent
- els sis restants estan en diferents fases d’elaboració.
Nota: els tres treballs de conversió d’ETAGs a EAD liderats o co-liderats per l’ITeC, ETAG 017, ETAG 028 i ETAG 034 (vegeu el Report núm. 25), estan inclosos en els quinze EAD anteriorment mencionats.
Entre el 07.11.2020 i el 05.03.2021, l’ITeC ha emès vuit ETA i té quaranta-cinc en elaboració. Els ETA emesos corresponen als següents cinc EAD (vegeu la web EOTA, apartat “Our Publications”).
- EAD 030350-00-0402 Sistemes d’impermeabilització de coberta aplicats en forma líquida
- ETA 18/0296 MasterSeal Roof 2111, de BASF COATINGS GMBH
- EAD 090034-00-0404 Kit de subestructura i fixacions per a revestiments de façana ventilada o no ventilada
- ETA 20/0805 Kit FTS 501A, de LOUVELIA FAÇADE SOLUTIONS SL
- ETA 20/0946 Kits FTS 502B i FTS 502B+, de LOUVELIA FAÇADE SOLUTIONS SL
- EAD 200059-00-0302 Components d’acer per a sistemes d’estanteries de palets
- ETA 20/1333 de sistemes d’estanteries ajustables per a càrrega paletitzada MECALUX, de MECALUX SA
- EAD 350140-00-1106 Revestiments i kits de revestiment per a aplicacions resistents al foc
- ETA 13/0221 Igniplaster®, de PROMAT IBÉRICA SA
- EAD 350454-00-1104 Segellat de penetracions
- ETA 17/0614 KF-Collar C, de KNAUF SRL SAS
- ETA 17/0615 KF-Multicollar, de KNAUF SRL SAS
- ETA 17/0617 KF-Collar, de KNAUF SRL SAS
Durant 2020, es van iniciar quatre projectes (anomenats segona fase de conversió de les ETAG) per millorar la versió inicial de l’EAD -00- obtinguda de la conversió de les ETAG. Aquesta conversió bàsicament es centra en els temes que van quedar pendents a la primera fase dels treballs i hauria d’acabar-se en un any, a nivell de l’EOTA.
L’ITeC participa activament en tres d’aquests quatre projectes, en un com a líder (Coordinador) i, en els altres dos, com a membre del grup de treball. Els projectes són:
- 2ª fase del projecte de conversió de l’ETAG 034 de kits de revestiments exteriors de façana fixats mecànicament.
L’EAD 090062-00-0404 “Kits de revestiments exteriors de façana fixats mecànicament”, resultant de la primera fase de conversió de l’ETAG 034, va ser citat en el DOUE el 16.11.2018 mitjançant la Comunicació 2018/C 417/07. El text complet es pot consultar en la secció “Our Publications” de la web EOTA.
Aquest EAD cobreix kits per a revestiments exteriors de façana fixats mecànicament tant per a façanes ventilades com no ventilades, tal i com l’ETAG 034 feia, ara substituïda per aquest EAD.
El projecte de la segona fase de conversió de l’ETAG 034 va començar durant el segon semestre del 2020, i està sent liderat per l’ITeC un cop més després de la seva primera fase (anys 2016 a 2018).
Els aspectes principals considerats en aquest projecte de la segona fase de conversió de l’ETAG 034 són: l’extensió de l’abast (p.e. altres materials per als elements de revestiment), l’extensió de l’ús previst (p.e. cobrir kits sota accions sísmiques) i la millora de les descripcions dels mètodes d’avaluació. El resultat d’aquest projecte serà l’EAD 090062-01-0404.
- 2ª fase del projecte de conversió de l’ETAG 017 d’unitats prefabricades per a l’aïllament exterior de murs.
L’EAD 040914-00-0404 “Kits “Veture”: unitats prefabricades per a l’aïllament tèrmic exterior de murs i els seus dispositius de fixació”, resultant de la primera fase de conversió de l’ETAG 017, va ser citada en el DOUE el 29.10.2020 mitjançant la Comunicació 2020/L 359/13. El text complet es pot consultar en la secció “Our Publications” de la web EOTA.
Aquest EAD cobreix kits basats en unitats prefabricades fetes de panells d’aïllament tèrmic i revestiments (discontinus o continus) de diferents materials i els seus elements de fixació per a l’aïllament tèrmic exterior, tal i com feia l’ETAG 017 ara substituïda per aquest EAD.
El projecte de la segona fase de conversió de l’ETAG 017 va començar durant el segon semestre del 2020. L’ITeC és membre d’aquest Grup de Treball.
Els aspectes principals considerats en aquest projecte de la segona fase de conversió de l’ETAG 017 són: l’extensió de l’abast, l’extensió de l’ús previst, i la millora de les descripcions dels mètodes d’avaluació. El resultat d’aquest projecte serà l’EAD 040914-01-0404.
- 2ª fase del projecte de conversió de l’ETAG 004 de sistemes compostos per a l’aïllament tèrmic exterior (SATE) amb revestiments.
L’EAD 040083-00-0404 “Sistemes compostos per a l’aïllament tèrmic exterior (SATE) amb revestiment”, resultant de la primera fase de conversió de l’ETAG 004, va ser citada en el DOUE en el 29.10.2020 mitjançant la Comunicació 2020/L 359/13. El text complet es pot consultar a la secció “Our Publications” de la web EOTA.
Aquest EAD cobreix kits per als sistemes compostos d’aïllament tèrmic exterior (SATE) amb revestiments continus, tal i com feia l’ETAG 004 ara substituïda per aquest EAD.
El projecte de la segona fase de conversió de l’ETAG 004 va començar durant el segon semestre del 2020. L’ITeC és membre d’aquest Grup de Treball.
L’aspecte principal considerat en aquest projecte de la segona fase de conversió de l’ETAG 017 és la millora de les descripcions dels mètodes d’avaluació. El resultat d’aquest projecte serà l’EAD 040083-01-0404.
Nota: la segona fase del quart projecte de conversió correspon a l’ETAG 032, que es va dividir en els EAD següents: EAD 120093-00-0107 “Juntes de dilatació asfàltiques flexibles per a ponts de carretera”, EAD 120109-00-0107 “Juntes d’expansió amb vores protegides per a ponts de carretera”, EAD 120110-00-0107 “Juntes d’expansió per a ponts de carretera”, EAD 120111-00-0107 “Juntes d’expansió voladisses per a ponts de carretera”, EAD 120112-00-0107 “Juntes d’expansió suportades per a ponts de carretera”, i EAD 120113-00-0107 “Juntes d’expansió modular per a ponts de carretera”. El text complet es pot consultar en la secció “Our Publications” de la web EOTA.
Preguntes freqüents
Un EAD està estructurat en quatre capítols principals subdividits en clàusules i annexos. Els següents punts resumeixen el contingut de cadascun d’ells:
Capítol 1 – Abast de l’EAD
Aquest capítol descriu el producte i l’ús previst per als quals aplica l’EAD. Els productes o usos previstos que no han estat específicament considerats queden exclosos a menys que es poguessin considerar com a una extensió de l’abast de l’EAD segons els acords dels procediments interns de l’EOTA (vegeu el Report núm. 23).
Clàusula 1.1 – Descripció del producte de construcció
Aquesta clàusula dona informació específica sobre:
– La descripció del producte cobert per l’EAD i, quan sigui rellevant, la descripció del material, forma i característiques geomètriques. En el cas dels kits, la descripció de cada component del kit i, quan sigui rellevant, els components mínims del kit o la combinació específica de components.
– Justificació del per què es considera un EAD per al producte. P.e. “el producte no queda cobert per una norma europea harmonitzada (hEN)” o “el producte no queda totalment cobert per les següents especificacions tècniques harmonitzades: [hEN any i/o EAD any-mes]”.
– Qualsevol altre informació rellevant del producte.
– Informació general relacionada amb l’empaquetament, transport, emmagatzematge, manteniment, recanvi, reparació i instal·lació del producte, i estipulacions rellevants del fabricant.
Clàusula 1.2 – Informació del/s ús(os) previst(os) del producte de construcció
Descripció del/s ús(os) previst(os) del producte. Un EAD pot incloure diversos usos previstos del producte.
Clàusula 1.3 – Termes específics utilitzats en aquest EAD
Descripció dels termes específics que s’utilitzen en l’EAD. Aquesta clàusula és molt important per a una comprensió adequada del contingut de l’EAD.
Capítol 2 – Característiques essencials i mètodes i criteris d’avaluació rellevants
Aquest capítol dona informació sobre com dur a terme l’avaluació del producte per a l’ús previst.
Clàusula 2.1 – Característiques essencials del producte
La/les taula/es inclosa/es en aquesta clàusula resumeix(en) la llista de característiques essencials a considerar per al producte i el tipus d’expressió dels resultats aplicable a cada característica essencial (podent ser Nivell, Classe o Descripció). Les característiques essencials estan agrupades segons cada Requisit Bàsic (RB) d’acord amb aquelles donades en l’Annex I del Reglament de Productes de Construcció (UE) No 305/2011.
Aquesta taula és la base per a que el fabricant prepari la DdP un cop l’ETA s’emeti i es completin les activitats de l’AVCP.
Clàusula 2.2 – Mètodes i criteris per avaluar les prestacions del producte en relació amb les característiques essencials del producte
Aquesta és la clàusula més llarga de l’EAD perquè conté, en diferents subclàusules, la descripció de cada característica essencial aportant: el propòsit de l’avaluació, la descripció del mètode d’avaluació (principalment assaigs o càlculs) i la manera d’expressar els resultats obtinguts de l’avaluació.
En molts EAD, el mètode d’assaig o càlcul específic es descriu en un Annex (vegeu a sota).
Capítol 3 – Avaluació i verificació de la constància de les prestacions (AVCP)
Aquest capítol dona informació de les activitats de l’AVCP aplicables al producte d’acord amb aquelles definides en l’Annex V (tal com es va modificar pel Reglament Delegat 568/2014).
Clàusula 3.1 – Sistema(es) d’avaluació i verificació de la constància de les prestacions a aplicar
Aquesta clàusula especifica l’acte legal europeu que indica els sistemes aplicats al producte per a les activitats d’AVCP.
Clàusula 3.2 – Tasques del fabricant
Aquesta clàusula inclou informació (normalment en taules) amb el detall de les accions fonamentals a dur a terme pel fabricant del producte en el procés d’AVCP.
L’EAD hauria de seguir els fonaments del control de producció en fàbrica (CPF) sense considerar cap tecnologia específica de fabricació, ja que haurien de ser aplicables a distintes produccions de fabricants.
El Pla de Control, a acordar entre l’OAT (Organisme d’Avaluació Tècnica) i el fabricant durant el desenvolupament de l’ETA, és el document que inclou les tasques específiques (ajustades a la producció de cada fabricant) basades en les tasques fonamentals de l’EAD. El fabricant ha de seguir aquest Pla de control i, quan sigui rellevant, també ha de seguir-se per l’Organisme Notificat per dur a terme les activitats de certificació.
Clàusula 3.3 – Tasques de l’organisme notificat
Aquesta clàusula inclou informació (normalment en taules) amb les accions fonamentals a realitzar per l’Organisme Notificat en el procés d’AVCP.
És important remarcar que els documents a seguir per l’Organisme Notificat són l’ETA emès i el Pla de Control corresponent que dona les prestacions i les tasques de control específiques del producte, no tant l’EAD que dona informació general en termes de tasques fonamentals.
Clàusula 3.4 – Mètodes especials de control i assaigs utilitzats per a l’avaluació i verificació de la constància de les prestacions
Aquesta clàusula només apareix als EAD quan és necessari definir mètodes de control específics (p.e., assaigs específics a utilitzar en el CPF i que són diferents a aquells assaigs ja inclosos a l’EAD).
Capítol 4 – Documents de referència
Llista de documents de referència (la majoria d’ells, normes europees) utilitzats en l’EAD.
Annexos
La majoria d’EAD contenen annexos en els que es descriuen detalladament els mètodes d’avaluació. Fent-ho d’aquesta manera, s’aconsegueix que el contingut de l’EAD sigui més clar per al lector ja que hi ha certa similitud pel que fa al concepte de “norma de producte” (informació que apareix a les clàusules de l’EAD) i “normes d’assaig o de càlcul” (informació donada als annexes de l’EAD).
Altra informació interesant sobre els EAD inclosa en anteriors seccions de preguntes freqüents:
- Què significa el número de l’EAD? (vegeu el Report Núm. 19)
- Els EAD són d’aplicació obligatòria? (vegeu el Report Núm. 20)
- En quins casos la via del Document d’Avaluació Europeu no aplica? (vegeu el Report Núm. 22)
Calendari de reunions rellevants
- Assemblea General de l’EOTA, reunió telemàtica, 10 de desembre de 2020.
- Consell Tècnic núm. 30, reunió telemàtica, 15 de desembre de 2020.
- Consell Tècnic núm. 31, reunió telemàtica, 2 de març de 2021.
- Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les, 22 d’abril de 2021 (*)
- Consell Tècnic núm. 32, Brussel·les, 9 i 10 de juny de 2021 (*)
- Consell Tècnic núm. 33, Brussel·les, 21 i 22 de setembre (*)
- Consell Tècnic núm. 34, Brussel·les, 30 de novembre / 01 de desembre de 2021 (*)