Report Núm. 25

Report Núm. 25

09/11/2020

Comissió Europea

Consulta pública llançada per la Comissió sobre la revisió del Reglament de Productes de Construcció

Després de recollir les opinions dels representants dels agents del sector de la construcció a les enquestes:

  • per a l’avaluació inicial d’impacte (vegeu els comentaris rebuts aquí), i
  • sobre les opcions per a la revisió del Reglament (vegeu els resultats aquí),

a principis de setembre, la Comissió Europea ha llançat una consulta pública sobre la revisió del Reglament de Productes de la Construcció (UE) 305/2011. Aquesta consulta està oberta fins el 25 de desembre de 2020.

La consulta ofereix a totes les parts interessades i usuaris la oportunitat de contribuir a una possible revisió del Reglament de Productes de Construcció. La seva experiència i percepcions ajudaran a definir la línia de base, avaluar les possibles opcions pel futur i identificar el camí més apropiat a seguir.

Accés al qüestionari en espanyol, aquí.

L’enquesta inclou dos qüestionaris, un breu i un altre més extens i detallat. Es pot optar per respondre el qüestionari més breu sobre el RPC, de caràcter més general, o per respondre el qüestionari més extens i detallat que requereix un cert nivell de coneixement previ sobre el citat Reglament.

La decisió de les línies de treball que s’emprendran a la revisió del Reglament tindrà una important repercussió sobre el mercat, productes i agents del sector de la construcció, per tant, requereix una alta implicació dels agents del sector i usuaris de productes de construcció en general.

Algunes observacions:

  • Les opcions que planteja la Comissió no són les úniques possibles, però els objectius i accions s’han agrupat en 5 opcions per evitar una combinatòria excessivament àmplia.
  • Entre l’Opció A i l’Opció B, existeix una distància important que es podria reduir amb una opció intermèdia que inclogués objectius i accions de l’Opció A – p.ex. la resolució del Requisit Bàsic de les Obres número 7 (BWR 7) o la revisió de l’Annex A, sense entrar en un canvi del marc legal tan radical.
  • L’Opció E, que comporta la derogació del Reglament, tindria conseqüències molt negatives, ja que el procediment de reconeixement mutu no és efectiu per als productes de construcció. Això implicaria que els fabricants haurien d’anar a cada país on volguessin vendre els seus productes per sol·licitar un certificat o una avaluació nacional, segons correspongui.
  • Per a l’Opció B i les seves combinacions, s’establiran prioritats per determinar què productes s’harmonitzen i què productes no, en funció de criteris de seguretat, protecció al medi ambient, entitat del mercat europeu i de les reglamentacions nacionals. Els productes no considerats prioritaris hauran de ser avaluats país per país.
  • Així mateix, per a l’Opció B i les seves combinacions, es preveu un període transitori llarg en el qual coexistiran productes d’acord amb el Reglament revisat i productes d’acord amb el Reglament actual. L’elaboració, aprovació i implementació del Reglament, més el període transitori, pot portar 10 anys, ja que serà necessari adoptar progressivament les especificacions tècniques harmonitzades actuals.

Per respondre aquesta enquesta és important valorar la repercussió de les diferents opcions plantejades. És necessari considerar l’esforç i el temps necessaris per evitar que la revisió del Reglament tingui una repercussió negativa notable al sector. No s’ha d’oblidar que l’objectiu principal del Reglament és la lliure circulació dels productes de construcció.

EOTA

Carta oberta de l’EOTA sobre la via de l’Avaluació Tècnica Europea-ETA a la revisió del Reglament de Productes de la Construcció

L’EOTA ha publicat una carta oberta dirigida a les parts interessades –principalment fabricants i associacions- a les que expressa la seva preocupació pels canvis radicals proposats per la Comissió Europea per a la revisió del Reglament i recollides en el document Refined Indicative Options for the Review of the Construction Products Regulation del 8 d’abril de 2020 (vegeu aquí), i per la seva repercusió a la via de l’ETA.

Per a més informació, vegeu noticia EOTA.

Aquesta carta segueix la iniciativa empresa per les organitzacions espanyoles que el passat mes de juliol van dirigir una carta oberta al Comissari per Mercat Interior, Sr Thierry Breton (vegeu el Report núm. 24).

La interrupció de la via de l’ETA, eliminaria la flexibilitat actual del sistema i crearia obstacles importants per als fabricants de productes que no disposen de norma harmonitzada, com productes innovadors, complexes, únics/especials o en la vessant ecològica. Alguns d’aquests productes sense norma podrien inclús estar totalment bloquejats en el mercat interior i en el seu marcatge CE. Aquesta situació corre el risc de fer malbé la competitivitat de la Unió Europea, distorsionar la competència entre les pròximes tecnologies de productes i augmentar la incertesa que els fabricants haurien d’acceptar per ingressar en el mercat europeu. Això crearia un clima advers a la innovació.

A la vista de l’anterior, l’EOTA i els seus membres recomanen mantenir la via d’ETA a la revisió del Reglament, com un instrument clau per a la innovació i millora dels productes de construcció.

Així mateix, algunes de les opcions possibles que planteja la Comissió poden afectar al sector de la construcció de manera molt negativa en termes de costos d’adaptació, puntualitat i viabilitat d’implementació, així com competitivitat internacional. La millora del sistema actual seria la millor manera de progressar, més que una revisió completa del sistema.

Publicació de l’estudi sobre el valor afegit dels EAD i els ETA, desenvolupats pel CSIL

En el Report núm. 23 es va informar sobre l’estudi EADs and ETAs: Added value to the construction sector, realitzat per un organisme independent – CSIL – Centre for industrial Studies -, per encàrrec de l’EOTA.

El passat 21 de setembre l’EOTA ha publicat el resultat final d’aquest estudi. Des de la web de l’EOTA es poden descarregar tant el resum de l’informe com la seva versió completa.

Per a més informació, vegeu noticia EOTA.

L’objectiu d’aquest estudi és analitzar de forma completa la realitat de l’EOTA, així com clarificar alguns punts mencionats per la Comissió al seu informe sobre l’EOTA, de novembre de 2019.

L’estudi es resumeix en un total de 10 punts clau i 6 recomanacions. Com a aspectes destacats de l’estudi es ressalten els següents:

  • Una gran majoria de les parts interessades entrevistades considera que la via de l’ETA és una ruta alternativa valuosa al marcatge CE en absència de normes harmonitzades (ENh). Al voltant del 70% dels fabricants i associacions empresarials enquestats consideren que els EAD satisfan en gran mesura les necessitats dels fabricants.
  • EOTA ha complit cada vegada millor les tasques assignades en el Reglament de Productes de la Construcció – RPC. Les parts interessades consultades, és a dir, fabricants, associacions empresarials i TABs, estan especialment satisfetes amb la confidencialitat i puntualitat del procés, considerat eficaç per garantir la incorporació en el mercat de productes més innovadors. Més del 80% dels TABs consideren que EOTA realitza les seves tasques de manera eficaç.
  • Al volant del 73% dels enquestats (fabricants, associacions comercials i TABs) van estar d’acord en que la via de l’ETA contribueix a millorar el potencial dels fabricants per a la innovació de productes. Una part considerable dels enquestats (entre el 65% i el 90% segons el tipus de part interessada) considera que la via de l’ETA apunta, al menys en part, a productes nous o millorats. La duració del procés de desenvolupament de les normes harmonitzades (ENh) no està alineat amb el constant increment d’innovacions de determinades àrees de productes i, per tant, fa que la via de l’ETA sigui més rellevant per a les necessitats dels fabricants d’aquests productes.
  • La majoria de les parts interessades van estar d’acord en que les Avaluacions Tècniques Europees –ETAs no podrien ser reemplaçats per cap altre organisme d’avaluació de tercera part sense una pèrdua de credibilitat del producte. Aproximadament el 70% dels enquestats van indicar que revocar la via de l’ETA seria perjudicial per a l’acompliment econòmic de les empreses.
30 anys de l’EOTA al servei de la indústria de la construcció

El passat 9 d’octubre, la Organització Europea per a l’Avaluació Tècnica (EOTA) va fer 30 anys al servei del sector de la construcció.

En aquest aniversari l’EOTA ha publicat a la seva web un article en el qual es reflexiona tant sobre el camí recorregut com sobre els reptes futurs. Aquest article ha estat realitzat per un dels principals artífexs de la posada en marxa de l’EOTA, Mr. Paul Caluwaerts, Secretari General d’EOTA de 1992 a 2012.

Per a més informació, vegeu ver noticia EOTA.

És el moment de reflexionar sobre el camí recorregut durant aquest temps en el qual s’han superat amb èxit múltiples reptes, gràcies a la col·laboració dels membres de l’EOTA per aconseguir consensos en un context multidisciplinari sense perdre de vista les necessitats de la indústria en un sector de la construcció en constant canvi.

S’ha de prendre consciència dels reptes i desafiaments que es mantenen a l’actualitat i que també s’esperen per al futur, tot i que són superables sempre que les parts interessades, amb el verdader esperit europeu, continuen apreciant els valors i aspiracions que estan darrera de la via de l’ETA, d’alt valor científic, objectivitat i capacitat de resposta a les necessitats del mercat.

Des de l’ITeC volem felicitar a l’EOTA pel treball realitzat durant aquestes tres dècades del qual ens sentim partícips, i animar i donar suport a que es segueixi treballant per donar resposta a les necessitats de la indústria en el sector de la construcció per la via de l’ETA.

Relleu al front de l’Oficina EOTA de l’ITeC

Amb data 31 d’octubre, Santiago del Pozo ha deixat d’estar al front de l’Oficina EOTA de l’ITeC per arribar a l’edat de jubilació. A partir de l’1 de novembre, María Bento es fa càrrec d’aquesta Oficina.

Santiago ha estat dedicat als treballs europeus relacionats amb l’activitat de l’EOTA durant 23 anys, ocupant diferents càrrecs en aquesta organització, coordinant el treball dels experts de l’ITeC en la mateixa, donant suport als redactors d’EADs i ETAs de l’institut, i elaborant aquests Reports.

Santiago, et desitgem tot el millor en aquesta nova etapa.

Comentari de Santiago
Per mi ha estat un privilegi desenvolupar les activitats pròpies de l’Oficina EOTA de l’ITeC, incloent els Reports que publiquem des del 31 de maig de 2014. Vull agrair l’ajuda de totes les persones que han participat a la seva elaboració.

Treballs de conversió de Guies DITE – ETAGs – amb l’EAD publicat

Amb la publicació dels EAD de nou Guies DITE (ETAGs) addicionals, són ja trenta-set els EAD publicats basats en ETAGs, dels quals ja s’ha publicat la modificació de dos d’ells (EAD 330196-01-0604 i EAD 330499-01-0601).

Tots els EAD publicats es troben a la web de l’EOTA i són de lliure accés. Es poden consultar a l’apartat “Our Publications”.

Amb aquesta publicació es cobreix la conversió del 90% de les ETAG (sobre les que s’ha iniciat aquests treballs de conversió), quedant només pendents de publicar en el Diari de la Unió Europea – DOUE els EAD de les últimes tres (ETAG 002, ETAG 009 i ETAG 020). Vegeu la següent secció d’aquest Report.

Treballs de conversió de Guies DITE – ETAGs – en curs o pendents de publicació

Els EAD de les últimes tres ETAG en curs de conversió es troben a la fase de publicació. Esperem que es puguin publicar properament.

Els EAD pendents de publicació:

  • EAD de sistemes de vidre estructural (conversió de l’ETAG 002 parts 1 i 3).
  • EAD de kits d’encofrats perduts per a tancaments no portants (conversió de l’ETAG 009).
  • EAD d’ancoratges de plàstic (conversió de l’ETAG 020).

Documents d’Avaluació Europeus-EAD

Publicació d’EADs en el DOUE

En aquest període s’ha publicat la Decisió d’execució 2020/1574 de la Comissió sobre EADs en el Diari Oficial de la Unió Europea-DOUE, amb data 28.10.2020.

Referència del EAD Títol de l’EAD Document substituït
030219-00-0501 Revestimiento acústico proyectado basado en ligantes orgánicos en base agua.
030350-00-0402 Sistemas de impermeabilización de cubiertas aplicados en forma líquida ETAG 005
030352-00-0503 Kits de recubrimiento impermeable para suelos y paredes de estancias húmedas ETAG 022-1
030378-00-0605 Membrana de impermeabilización preaplicada, flexible y completamente adherente
030436-00-0503 Kits de recubrimiento impermeable basados en láminas flexibles para suelos y paredes de estancias húmedas ETAG 022-2
030437-00-0503 Kits de recubrimiento impermeable basados en paneles intrínsecamente impermeables para suelos y paredes de estancias húmedas ETAG 022-3
040083-00-0404 Sistemas compuestos para el aislamiento térmico exterior (ETICS) con revestimiento ETAG 004
040419-00-1201 Panel aislante térmico hecho de espuma de poliuretano rígida prensada
040914-00-0404 Kits Veture – Unidades prefabricadas para el aislamiento térmico por el exterior y sus dispositivos de fijación ETAG 017
050019-00-0301 Conectores para juntas estructurales sujetas a cargas estáticas o cuasiestáticas ETAG 030
120093-00-0107 Juntas de dilatación asfálticas flexibles para puentes de carretera ETAG 032-3
120109-00-0107 Juntas de dilatación con bordes protegidos para puentes de carretera ETAG 032-4
120110-00-0107 Juntas de dilatación con elemento elastomérico para puentes de carretera ETAG 032-5
120111-00-0107 Juntas de dilatación en voladizo para puentes de carretera ETAG 032-6
120112-00-0107 Juntas de dilatación apoyadas para puentes de carretera ETAG 032-7
120113-00-0107 Juntas de dilatación modulares para puentes de carretera ETAG 032-8
140022-00-0304 Paneles prefabricados resistentes con base de madera ETAG 019
170005-00-0305 Piezas de arcilla cocida recicladas
260020-00-0301 Carbonato cálcico como adición activa con función aglomerante catalítica para hormigón
330499-01-0601 Fijaciones por adhesión para uso en hormigón (anclajes químicos) ETAG 001-5 i 330499-00-0601
331433-00-0601 Anclaje inyectado para paneles de aislamiento térmico
332277-00-0601 Tornillo para fijación temporal de elementos de pared/columna prefabricados
340308-00-0203 Kits para edificios de madera ETAG 007
340392-00-0104 Sistemas CRM (Composite Reinforced Mortar) para refuerzo de estructuras de hormigón armado y de albañilería
350865-00-1106 Productos retardantes al fuego ETAG 028

Entre els nou EAD de conversió d’ETAGs inclosos en aquesta publicació es troba l’EAD 350865-00-1106 (ETAG 028) el treball dels quals ha estat liderat per l’ITeC, així com els EAD 050019-00-0301 (ETAG 030), EAD 040914-00-0404 (ETAG 017) i EAD 040083-00-0404 (ETAG 004) que han comptat amb la participació de l’ITeC en el seu grup de treball.

Aquests documents es poden consultar a la web de l’EOTA (www.eota.eu), en l’apartat “Our Publications”.

L’ITeC i l’Avaluació Tècnica Europea-ATE

Treballs de conversió de Guies DITE a EAD liderats per l’ITeC
  • Conversió de la Guia DITE de productes retardants del foc (ETAG 028)

EAD 350865-00-1106 “Productos retardantes al fuego”: referència publicada en el DOUE amb data 29.10.2020, per mitjà de la Comunicació 2020/L 359/13. El text complet de l’EAD es pot consultar a la web de l’EOTA, apartat “Our Publications”.

Aquest EAD cobreix pintures o vernissos, pintures intumescents, sistemes d’encapsulat i tractaments superficials per millorar la reacció al foc de les superfícies protegides, tal com ho feia l’ETAG 028, ara substituïda per aquest EAD.

  • Conversió de la Guia DITE de kits d’elements prefabricats per a aïllament tèrmic per l’exterior (ETAG 017)

EAD 040914-00-0404 “Kits Veture – Unidades prefabricadas para el aislamiento térmico por el exterior y sus dispositivos de fijación”: referència publicada en el DOUE, amb data 29.10.2020, per mitjà de la Comunicació 2020/L 359/13. El text complet de l’EAD es pot consultar en la web de l’EOTA, apartat“Our Publications”.

Aquest EAD cobreix kits compostos per unitats prefabricades formades per panells aïllants tèrmics i revestiments (discontinus o continus) de diferents materials, i els seus dispositius de fixació mecànics, per a l’aïllament tèrmic per l’exterior, tal com ho feia l’ETAG 017, ara substituïda per aquest EAD.

  • Conversió de la Guia DITE de kits per a revestiments exteriors de façana (ETAG 034)

EAD 090062-00-0404 “Kits de revestimientos exteriores de fachada fijados mecánicamente”: referència publicada en el DOUE amb data 16.11.2018, per mitjà de la Comunicació 2018/C 417/07. El text complet de l’EAD es pot consultar en la web de l’EOTA, apartat “Our Publications”.

En relació amb la segona fase dels treballs de conversió, el 17 de juny s’ha realitzat la reunió inicial (kick-off meeting) per videoconferència, liderada per l’ITeC. Després d’aquesta reunió, s’han dut a terme tres reunions específiques, una reunió el 15 de juliol relacionada amb la incorporació d’un mètode d’avaluació de la resistència del kit a accions sísmiques, i dues reunions (15 de setembre i 14 d’octubre) per analitzar la incorporació de certes propietats de radiació tèrmica i els seus mètodes d’avaluació. Així mateix, el 21 d’octubre s’ha realitzat la segona reunió general. Totes les reunions s’han realitzat per videoconferència amb una participació molt activa dels membres del grup de treball.

Elaboració d’EADs

L’ITeC disposa de dotze EAD publicats en el DOUE.
Actualment està treballant en altres quinze EAD, dels quals tres són modificacions:

  • tres s’han enviat a la Comissió per la fase de publicació
  • tres ja han estat adoptats per l’EOTA i s’està elaborant l’ETA corresponent
  • els nou restants estan en diferents fases d’elaboració

Nota: no es comptabilitzen aquí els treballs en curs de conversió de Guies DITE a EAD, indicades al primer punt d’aquesta secció.

Elaboració d’ETAs

Entre el 04.07.2020 i el 06.11.2020, l’ITeC ha emès dotze ETA i té quaranta en elaboració. Els ETA emesos són dels sis EAD i tres ETAG següents (vegeu web EOTA, apartat “Our Publications”).

  • EAD 040089-00-0404, de sistemes d’aïllament tèrmic per l’exterior per a aplicació en edificis amb estructura de fusta
    • ETA 19/0605 PRB THERMOBOIS COB, de PRB SA
  • EAD 040287-00-0404, de kits d’aïllament tèrmic per l’exterior (SATE) amb panells com a producte aïllant tèrmic i revestiment discontinu com a pell exterior
    • ETA 20/0246 Baumit CeramicSystem EPS, Baumit CeramicSystem MW, de BAUMIT BETEILIGUNGEN GMBH
  • EAD 090062-00-0404, de kits de revestiments exteriors de façana fixats mecànicament
    • ETA 14/0413 Dekton®, de COSENTINO SAU
  • EAD 340452-00-0204, de kit per a edificis basats en panells massissos i estructures metàl·liques
    • ETA 20/0409 Evowall, d’EVOWALL TECHNOLOGY SL
  • EAD 350402-00-1106, de pintures reactives de protecció contra el foc
    • ETA 16/0689 Hempafire Pro 315, de HEMPEL A/S
  • EAD 360001-00-0803, de sistema de ventilació de llana mineral revestida amb film per ambdues cares
    • ETA 20/0122 Sistema de conductes de climatització CLIMAVER®, de SAINT GOBAIN ISOVER
  • ETAG 004, de sistemes compostos d’aïllament tèrmic per l’exterior (ETICS) amb revestiment
    • ETA 13/0836 webertherm acustic, de SAINT-GOBAIN WEBER CEMARKSA SA
    • ETA 14/0365 webertherm etics, de SAINT-GOBAIN WEBER CEMARKSA SA
    • ETA 19/0604 PRB THERMOBOIS, de PRB SA
    • ETA 20/0722 ECOSATE, de SAINT-GOBAIN ISOVER IBÉRICA SL
  • ETAG 005, de sistemes d’impermeabilització de cobertes aplicats en forma líquida
    • ETA 20/0635 sistema de cobertes Mapegum S 1K, de MAPEI SPA
  • ETAG 022, de kits de revestiment impermeable per a sòls i/o parets d’estàncies humides
    • ETA 19/0788 PRB Monocel, de PRB SA

Preguntes freqüents

Hi ha EADs de productes per a obres de rehabilitació?

Comencen a aparèixer EADs de productes específics per a obres de rehabilitació, no obstant això, encara hi ha molt pocs, p.ex. EAD 340392-00-0104 Sistemas CRM (Composite Reinforced Mortar) para refuerzo de estructuras de hormigón armado y de albañilería.

En general, la majoria dels productes de construcció poden utilitzar-se tant en obra nova com en rehabilitació, tot i que en molts casos, l’EAD no indica específicament ambdós usos.

Alguns exemples on sí que s’especifiquen ambdós usos són els productes i sistemes per a la millora de l’aïllament tèrmic SATEs (EAD 040083-00-0404, EAD 040287-00-0404, EAD 040427-00-0404, etc.), productes i sistemes de revestiment de façana (EAD 090062-00-0404, EAD 090119-00-0404, etc.) o morters de protecció al foc (EAD 350140-00-1106).

Calendari de reunions rellevants

Realitzades del 13 de juliol al 9 de novembre de 2020
  • Consell Tècnic núm. 29, 22 i 23 de setembre de 2020 (*).
(*) Reunió presencial cancel·lada per la crisi sanitària del coronavirus. En lloc d’això, es realitzen accions alternatives, com a consultes escrites, reunions reduïdes amb videoconferència, accions informatives, en funció de la naturalesa dels temes a tractar.
Properes reunions:
  • Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les, 10 de desembre de 2020 (*)
  • Consell Tècnic núm. 30, Brussel·les, 15 i 16 de desembre de 2020 (*)
(*) Reunions presencials cancel·lades per la crisi sanitària del coronavirus. Properes reunions previstes per videoconferència.
Go to Top