Report Núm. 13
17/10/2017
Reglament (UE) 305/2011
Amb data 8 de juliol 2017 han estat publicats al Diari Oficial de la Unió Europea-DOUE els següents reglaments delegats, en vigor als vint dies de la seva publicació:
- Reglament delegat (UE) 2017/1227 de la Comissió, relatiu a les condicions per a la classificació, sense assaigs, dels productes de fusta laminada encolada coberts per la norma harmonitzada EN 14080 i els productes de fusta massissa estructural amb empalmaments per unió dentada coberts per la norma harmonitzada EN 15497 pel que fa a la seva reacció al foc, que modifica la Decisió 2005/610/CE.
Els assaigs han demostrat que aquests productes ofereixen unes prestacions estables de reacció al foc quan satisfan les condicions indicades, relatives a la densitat mitjana i el gruix mínim mitjà del producte.
- Reglament delegat (EU) 2017/1228 de la Comissió, sobre les condicions per a la classificació, sense assaigs, dels revestiments exteriors i dels lliscats interiors basats en lligants orgànics coberts per la norma harmonitzada EN 15824 i dels morters per a l’acabat i lliscat coberts per la norma harmonitzada EN 998-1 pel que fa a la seva reacció al foc.
Els assaigs han demostrat que aquests productes ofereixen unes prestacions estables de reacció al foc quan satisfan les condicions indicades, relatives al contingut orgànic màxim del producte, la massa màxima per unitat de superfície aplicada al substrat i les propietats de reacció al foc del substrat.
L’annex del Reglament delegat (UE) 2017/1227 substitueix el quadre 1 inclòs a la Decisió 2005/610/EC. Aquesta decisió estableix les classes de reacció al foc sense assaigs per a diferents productes, entre els que es troben els de fusta laminada encolada.
Les diferències entre ambdues disposicions són la disminució del gruix mínim global per assolir la classificació establerta -passa de 40 mm a 22 mm- i la incorporació de la fusta massissa estructural amb empalmaments per unió dentada coberts per la EN 15497.
Comissió Europea
El 28 de setembre la Comissió va posar en marxa la fase de prova de Level(s), el primer instrument desenvolupat per crear un nou marc europeu per a edificis sostenibles, que ajudarà a transformar el sector de la construcció i contribuirà a la transició d’Europa cap a una economia circular. Aquesta fase tindrà dos anys de duració.
Level(s) és un marc informatiu voluntari que proporciona un “llenguatge comú” en matèria de sostenibilitat, mitjançant un conjunt d’indicadors senzills que permeten mesurar les prestacions dels edificis des del punt de vista de la sostenibilitat al llarg del seu cicle de vida. Aquests indicadors es basen en instruments i normes existents, que abasten l’energia, els materials, l’aigua, la salut i el benestar, el canvi climàtic, el cost i el valor del cicle de vida.
Es convida a tots els interessats del sector a conèixer i provar aquest nou instrument. Per la seva part, la Comissió Europea donarà suport tècnic a tots aquells que apliquin la totalitat o parts de Level(s).
S’han publicat dos informes guia, com a material de suport per a la fase de prova. El primer és una introducció a Level(s); el segon conté una guia detallada de com realitzar les avaluacions de prestacions amb Level(s).
La Comissió organitzarà una sessió de treball sobre la fase de prova a Brussel·les, el 4 de desembre, per a les organitzacions interessades en participar-hi.
Per a més informació http://ec.europa.eu/environment/eussd/buildings.htm
Level(s) és aplicable a edificis d’oficines i edificis residencials de diferents tipologies.
Cada indicador de Level(s) s’ha concebut per vincular l’impacte d’un edifici amb les prioritats de sostenibilitat de la UE:
- Emissions de gasos hivernacle al llarg del cicle de vida de l’edifici
- Cicles de vida dels materials que siguin circulars i eficients en quant a l’ús de recursos
- Ús eficient dels recursos hídrics
- Espais sans i confortables
- Adaptació i resiliència al canvi climàtic
- Cost i valor del cicle de vida
L’objectiu d’aquesta reunió del 4 d’octubre ha estat discutir sobre la necessitat de l’EOTA com a estructura alternativa al CEN. Durant la reunió s’ha constatat que el factor temps és molt important per als fabricants, així com la disponibilitat d’una estructura que pugui donar resposta immediata a productes innovadors i productes que no disposin o que es desviïn d’una norma harmonitzada. En les intervencions dels assistents s’ha posat de manifest la necessitat de l’EOTA, amb alguns ajustos. Per exemple, una major participació de la industria en els treballs que no siguin objecte de confidencialitat.
Durant la primera meitat de l’any, l’EOTA va elaborar una proposta de revisió de l’Annex II del Reglament sobre el procediment d’adopció del document d’avaluació europeu. En aquesta proposta s’han tingut en compte situacions detectades no cobertes per l’Annex II vigent. La seva aplicació permetria una major participació de la industria (vegeu Report núm. 11). Aquesta proposta ja ha estat remesa a la Comissió per a la seva consideració
EOTA
El mercat de la construcció a Europa té un volum d’aproximadament 13 trilions d’euros, una gran oportunitat per als fabricants de productes de construcció. Tot i així, moltes petites i mitjanes empreses (PIME) amb productes innovadors o sense norma harmonitzada descarten aquesta opció per les barreres tècniques i administratives que temen trobar quan entrin al mercat europeu.
Les Avaluacions Tècniques Europees-ATE permeten als fabricants la introducció al mercat europeu i l’obtenció del marcatge CE per als seus productes sense norma harmonitzada.
L’Organització Europea per a l’Avaluació Tècnica-EOTA organitza una sessió informativa el 15 de novembre del 2017 a Brussel·les. Els assistents podran descobrir més coses sobre aquesta opció d’avaluació europea i intercanviar experiències amb altres PIMEs.
A la reunió del Consell Tècnic núm. 17 s’ha analitzat la situació dels treballs de conversió del primer paquet (prioritat A), dos dels quals ja han esta publicats al DOUE.
Situació detallada dels treballs:
- DAE d’ancoratges mecànics (conversió de la Guia DITE 001 parts 1 a 4): publicat al DOUE, amb data 9.12.2016 (*).
- DAE d’ancoratges químics (conversió de la Guia DITE 001 part 5): la Comissió ha sol·licitat la inclusió de clàusules per l’avaluació de substàncies perilloses. L’elaboració d’aquestes clàusules està molt avançada.
- DAE d’ancoratges mecànics per a ús múltiple en aplicacions no estructurals (conversió de la Guia DITE 001 part 6): s’estan analitzant els comentaris rebuts sobre l’esborrany circulat.
- DAE d’escales prefabricades (conversió de la Guia DITE 008): publicat al DOUE, amb data 13.5.2016.
- DAE (2 doc.) kits de posttesat per a pretesat d’estructures (conversió de la Guia DITE 013): la Comissió ha confirmat la necessitat de clàusules per avaluar les substàncies perilloses en aquesta primera fase de la conversió. L’elaboració d’aquestes clàusules està en procés.
- DAE de pintures reactives de protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 018 part 2): la Comissió ha confirmat la necessitat de clàusules per avaluar les substàncies perilloses en aquesta primera fase de la conversió. Aquestes clàusules ja s’han elaborat.
- DAE de morters de protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 018 part 3): la Comissió ha confirmat la necessitat de clàusules per avaluar les substàncies perilloses en aquesta primera fase de la conversió. Aquestes clàusules ja s’han elaborat.
- DAE de panells de protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 018 part 4): la Comissió ha confirmat la necessitat de clàusules per avaluar les substàncies perilloses en aquesta primera fase de la conversió. Aquestes clàusules es completaran en breu.
- DAE de segellats de penetracions per a protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 026 part 2): la Comissió ha confirmat la necessitat de clàusules per avaluar les substàncies perilloses en aquesta primera fase de la conversió. Aquestes clàusules ja s’han elaborat.
- DAE de segellats de juntes per a protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 026 part 3): la Comissió ha confirmat la necessitat de clàusules per avaluar les substàncies perilloses en aquesta primera fase de la conversió. Aquestes clàusules ja s’han elaborat.
- DAE d’ancoratges químics per a obra de fàbrica (conversió de la Guia DITE 029): la Comissió ha sol·licitat la inclusió de clàusules per l’avaluació de substàncies perilloses. L’elaboració d’aquestes clàusules està molt avançada.
(*) S’han iniciat treballs de revisió i millora tècnica (segona fase de la conversió). El DAE publicat és el resultat d’una conversió sense canvis tècnics o amb algun canvi puntual.
A la reunió del Consell Tècnic núm. 17 s’ha analitzat la situació dels treballs de conversió del segon paquet (prioritat B + 3 addicionals prioritat C), un dels quals ja ha estat publicat al DOUE.
Situació detallada dels treballs:
- DAE de sistemes de vidre estructural (conversió de la Guia DITE 002 1 i 3): nou esborrany que es circularà a l’octubre per a comentaris.
- DAE de kits de particions interiors (conversió de la Guia DITE 003): esborrany final del grup de treball en circulació fins el 19 d’octubre.
- DAE de sistemes d’aïllament per l’exterior (conversió de la Guia DITE 004): nou esborrany i reunió previstos per al mes de novembre.
- DAE d’ancoratges de plàstic per a sistemes d’aïllament per l’exterior (conversió de la Guia DITE 014): publicat al DOUE, amb data 9.12.2016.
- DAE de plaques i connectors de fixació tridimensionals (conversió de la Guia DITE 015): no hi ha comentaris d’aquests treballs a la reunió.
- DAE d’ancoratges de plàstic (conversió de la Guia DITE 020): esborrany final del grup de treball en circulació fins el 21 d’octubre.
- DAE de barreres dinàmiques contra la caiguda de roques (conversió de la Guia DITE 027): s’han recollit els comentaris de l’esborrany circulat fins el 9 d’octubre, que seran tractats en el grup de treball.
- DAE de connectors per a juntes estructurals (conversió de la Guia DITE 030): no hi ha comentaris d’aquests treballs a la reunió.
- DAE de kits de façanes ventilades (conversió de la Guia DITE 034 1-2): després de considerar els comentaris del consultor de la Comissió en el grup de treball, es va enviar el DAE revisat a l’EOTA, que ja l’ha remès per a la seva publicació al DOUE, una vegada aprovat per la Comissió.
Documents d’Avaluació Europeus-DAE
La Comunicació de la Comissió 2017/C 343/06, publicada al Diari Oficial de la Unió Europea-DOUE amb data 13.10.2017, inclou la llista actualitzada de DAE publicats, que s’ha ampliat amb els següents DAE (EAD en anglès):
Referència i títol del Document d’Avaluació Europeu | DAE substituït |
EAD 020029-00-1102 Puertas peatonales interiores de acero, de una o dos hojas, resistentes al fuego y/o para control de humo | — |
EAD 040369-00-1201 Aislamiento de gránulos sueltos o aglomerados de corcho expandido | — |
EAD 040456-00-1201 Aislante térmico y/o acústico hecho de fibras de origen animal suministrado como material suelto de relleno para su colocación in-situ | — |
EAD 040643-00-1201 Aislamiento térmico de aerogel de sílice reforzado con fibras | — |
EAD 090034-00-0404 Kit de subestructura y fijaciones para revestimientos de fachada ventilada o no ventilada | — |
EAD 130197-00-0304 Madera laminada encolada de madera maciza con sección transversal rectangular curada al vapor – Madera de coníferas | — |
EAD 150002-00-0301 Cemento refractario basado en aluminato de calcio | — |
EAD 150004-00-0301 Cemento de endurecimiento rápido y resistente a los sulfatos a base de sulfoaluminato de calcio | — |
EAD 150008-00-0301 Cemento de fraguado rápido | — |
EAD 190005-00-0402 kit de perfiles huecos para pavimentación de terrazas | — |
EAD 220013-01-0401 Ventana doble autoportante de cumbrera | 220013-00-0401 |
EAD 260002-00-0301 Fibras de vidrio con dióxido de zirconio resistentes a los álcalis para uso en hormigón | — |
Els DAE 040456-00-1201 i 150002-00-0301 són els quart i cinquè DAE desenvolupats per l’IteC en el marc de l’EOTA.
Aquests documents es poden consultar a la web de l’EOTA (www.eota.eu), a l’apartat “Our Publications”.
Algunes dades sobre les ATE a nivell europeu
Segons dades del 26.09.2017
- Sol·licituds rebudes per a l’elaboració d’Avaluacions Tècniques Europees-ATE: 5410
- Avaluacions Tècniques Europees-ATE emeses: 3590
Dades facilitades per la secretaria de l’EOTA a la reunió núm. 17 del Consell Tècnic.
L’ITeC i l’Avaluació Tècnica Europea-ATE
- Dos DAE publicats, desenvolupats per l’ITeC en el marc de l’EOTA:
- EAD 040456-00-1201 Aïllament tèrmic i/o acústic de fibres d’origen animal subministrat a granel per a rebliment col·locat in situ
- EAD 150002-00-0301 Ciment refractari basat en aluminat de calci
- Els treballs que lidera l’ITeC per a la conversió de la Guia DITE 034 de kits de revestiments de façana en un DAE segueixen avançant. Després de considerar els comentaris del consultor de la Comissió en el grup de treball, es va enviar el DAE revisat a l’EOTA. Amb data 17 d’octubre, l’EOTA l’ha remès per a la seva publicació al DOUE, una vegada aprovat per la Comissió.
Per altra banda, el Technical Report TR 038, relacionat amb l’aplicació del DAE anterior als panells compostos metàl·lics prims, ja ha estat aprovat i està disponible a la web de l’EOTA.
- L’ITeC ja disposa de cinc Documents d’Avaluació Europeus-DAE publicats al DOUE. Actualment està treballant en onze altres DAE:
- Un s’ha enviat per a la fase de publicació, després d’emetre la primera Avaluació Tècnica Europea-ATE
- Cinc ja han estat adoptats internament per l’EOTA i s’estan elaborant les Avaluacions Tècniques Europees-ATE corresponents
- Els cinc restants estan en diferents fases d’elaboració
- Entre el 30.06.2017 i el 17.10.2017, l’ITeC ha emès vuit ATE i en té disset en elaboració.
Les ATE emeses són de les quatre Guies DITE i del DAE -EAD en anglès- següents (vegeu web EOTA, apartat publications). Per a la numeració de les ATE, s’utilitza l’acrònim en anglès ETA.
- Guia DITE 018, Parts 1 i 3, sobre morters de protecció contra el foc
- ETA 17/0470 Perlifoc® LD de Perlita i Vermiculita SLU
- ETA 17/0661 Pyrolite® 15 de Perlita i Vermiculita SLU
- Guia DITE 034, sobre kits de revestiments de façana
- ETA 16/0645 Faveker® FV (plaques ceràmiques Faveker® GA-16, GA-30 i GAV) de Gres de Aragón SA
- ETA 16/0645 Faveker® FV (plaques ceràmiques Faveker® GA-16, GA-30 i GAV) de Gres de Aragón SA
- Guia DITE 003, sobre kits de particions interiors
- ETA 16/0454 Kits de particions interiors W11.es, W625.es i W628.es de Knauf GmbH Sucursal a Espanya
- Guia DITE 026, Parts 1 i 2, sobre segellat de penetracions per a la protecció contra el foc
- ETA 17/0614 KF Collar C de KNAUF di Knauf srl sas
- ETA 17/0615 KF Multicollar de KNAUF di Knauf srl sas
- ETA 17/0617 KF Collar de KNAUF di Knauf srl sas
- EAD 150002-00-0301, sobre ciment refractari basat en aluminat de calci
- ETA 17/0007 Aluminite® de Ciments Molins Industrial SA
Preguntes freqüents
El concepte EU-LCI “Lowest concentration of interest” és la concentració més baixa per sobre de la qual l’agent contaminant pot tenir algun efecte sobre les persones en un ambient interior. (Vegeu Report núm. 6)
La classificació inclosa a la proposta del reglament delegat de la Comissió sobre la classificació europea d’emissions COV contempla tres característiques essencials, una de les quals és la ràtio de EU-LCI. (Vegeu Report núm. 12)
Actualment, existeix un apartat a la web de la Comissió per consultar aquests valors i documents relacionats: EU-LCI Working Group. Aquí es poden trobar les següents llistes:
- Valors EU-LCI acordats
- Substàncies amb dades insuficients
- Master list de valors EU-LCI (totes les substàncies identificades que requereixen un valor EU-LCI)
- Llista de treballs de valors EU-LCI (compostos actualment en procés)
Aquestes llistes són revisades regularment. Es preveuen futures revisions que poden incloure nous coneixements procedents de la implementació del REACH, o compostos identificats per les autoritats dels Estats membre. També es poden consultar documents, com per exemple publicacions, informes ECA-European Collaborative Action i d’altres, així com un glossari de termes relacionats.
Calendari de reunions rellevants
- Plataforma Tècnica “El futur de l’EOTA”, Brussel·les, 4 d’octubre 2017
- Consell Tècnic núm. 17, Nàpols, 10 i 11 d’octubre de 2017
- Sessió EOTA (vegeu noticia), Brussel·les, 15 de novembre 2017
- Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les, 16 de novembre del 2017
- Consell Tècnic núm. 18, Brussel·les, 29 i 30 de novembre de 2017