Report Núm. 09

Report Núm. 09

18/10/2016

Reglament (UE) 305/2011

Cinc noves FAQ sobre el Reglament

En aquests darrers mesos, la Comissió ha ampliat les FAQ, Frequently Asked Questions (preguntes freqüents), sobre el Reglament que es troben a la seva web. Es tracta de les FAQ 37, 38, 39, 40 i 41.

Aquestes FAQs tracten del següent:

  1. Què es considera una microempresa a la que es poden aplicar procediments simplificats?
  2. És obligatori l’ús de l’Annex ZA dins el marc del RPC?
  3. El meu producte és un producte de construcció? Si és així, què m’exigeix que faci el RPC?
  4. En quins idiomes han d’estar els diferents documents que acompanyen el marcatge CE d’un producte de construcció?
  5. Quines són les obligacions d’un minorista (distribuïdor) que comercialitza productes de construcció amb el nom del fabricant?

Comissió Europea

Informe de la Comissió sobre la implementació del Reglament (UE) 305/2011

D’acord amb l’article 67(2), la Comissió Europea ha publicat l’informe sobre la implementació del Reglament (UE) 305/2011. El seu objectiu és identificar aquelles àrees amb necessitat de millora, per a realitzar aquelles accions que permetin millorar el funcionament del RPC.

L’informe no inclou propostes de canvis en el text del RPC, però sí que recull aquells temes que necessiten ser millorats, com per exemple el marcatge CE, les marques nacionals, els processos simplificats o la vigilància del mercat, entre d’altres.

L’abast de l’Informe ha resultat ser molt més ampli del que estava previst al RCP. La Comissió considera que el RPC s’ha implementat durant un període de temps relativament curt i, per aquest motiu, encara no s’han assolit els seus objectius.

La Comissió indica que no es poden extreure conclusions definitives i que, per tant, és necessari iniciar o continuar, depenent del cas, el diàleg sobre les qüestions identificades amb les parts interessades pertinents, a través de plataformes tècniques. Aquestes es convocaran a finals del 2016.

Per a una anàlisi detallada de l’informe, conèixer quins són els punts dèbils identificats o les possibles millores, vegeu el nostre article.

En relació amb el projecte de la Comissió sobre l’ús eficient de residus barrejats

Amb data juliol 2016, s’han publicat les actes del Workshop “Improving management of construction and demolition waste”, que va tenir lloc el passat mes de maig. El Workshop forma part d’aquest projecte de la Comissió Europea, especialment enfocat als residus de construcció i enderroc.

L’informe final i la conclusió d’aquest projecte estaven previstos per al setembre de 2016 segons la planificació que es pot consultar a la pàgina web de la Comissió.

Notícies sobre la proposta de classificació europea d’emissions de substàncies perilloses en aire d’ambients interiors

El 30 d’agost va tenir lloc una reunió del Grup Assessor per a substàncies perilloses, del Comitè Permanent de la Construcció, per a discutir sobre aquesta proposta de classificació europea. Actualment la Comissió està tractant les observacions rebudes. Una vegada acordada, aquesta classificació serà publicada en un Reglament Delegat. Segons el full de ruta actual de la Comissió, es preveu la seva publicació a mitjans del 2017.

Segons les indicacions realitzades a la darrera reunió del Consell Tècnic, la Comissió té interès en finalitzar aquesta classificació el més aviat possible. No obstant, també es va indicar que existeix algun problema amb la indústria de la fusta en relació a alguna de les classes considerades.

En un dels documents de la reunió del 30 d’agost al que hem tingut accés, la classificació considera tres característiques essencials:

  • Prestació d’emissions de components orgànics volàtils (COV)
  • Emissions de formaldehid
  • Emissions de components orgànics volàtils carcinògens

La primera inclou dos subcategories:

  • Total d’emissions sense avaluació per a la salut (Total COV (TCOV), Total semi COV (TSCOV) i substàncies encara no avaluades)
  • Avaluació per a la salut de substàncies específiques

Per establir aquesta classificació, la Comissió està prenent com a referència les necessitats reglamentàries d’Alemanya, Bèlgica, Finlàndia i França.

EOTA

Situació de la conversió del primer paquet de Guies DITE en Documents d’Avaluació Europeus, a 18 de octubre de 2016

En la reunió del Consell Tècnic núm.13 s’ha analitzat la situació de cadascun dels onze treballs de conversió de Guies DITE en DAE que corresponen al primer paquet (prioritat A), un dels quals ja ha estat publicat al DOUE.

Cal ressaltar que quan l’EOTA envia l’EAD resultant d’un treball de conversió per a la seva publicació, la Comissió pot realitzar comentaris i retornar-lo a l’EOTA per a que aquests comentaris siguin considerats. De vegades, aquests comentaris poden afectar a més d’un DAE.

Situació detallada dels treballs:

  • DAE d’ancoratges mecànics (conversió de la Guia DITE 001 parts 1 a 4): pendent d’alinear el document amb l’Eurocodi 2 Part 4, sobre el disseny de fixacions per a ús en estructures de formigó (pendent d’aprovació), i de confirmació per part de les associacions europees relacionades. Una vegada resolts aquests aspectes, s’enviarà a la Comissió per a la seva publicació.
  • DAE d’ancoratges químics (conversió de la Guia DITE 001 part 5): una vegada acordat el text final del DAE d’ancoratges mecànics, s’aplicaran els mateixos criteris a aquest DAE.
  • DAE d’ancoratges mecànics per a ús múltiple en aplicacions no estructurals (conversió de la Guia DITE 001 part 6): una vegada acordat el text final del DAE d’ancoratges mecànics, s’aplicaran els mateixos criteris a aquest DAE.
  • DAE d’escales prefabricades (conversió de la Guia DITE 008): publicat al DOUE, amb data 13.5.2016.
  • DAE (2 doc.) kits de posttesat per a pretesat d’estructures (conversió de la Guia DITE 013): documents aprovats a nivell de l’EOTA, s’envien a la Comissió per a la seva publicació.
  • DAE de pintures reactives de protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 018 part 2): s’acorda treure l’apartat de substàncies perilloses de l’EAD, ja que no és possible completar-lo; està pendent de la classificació europea per a les emissions COV i de consensuar els detalls tècnics per a l’aplicació de l’especificació tècnica del CEN TS 16516 en pintures reactives; tan aviat estiguin resolts aquests aspectes, s’actualitzarà l’EAD.
  • DAE de morters de protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 018 part 3): es re-examinarà el DAE tenint en compte allò acordat per a pintures reactives i s’enviarà a la Comissió per a la seva publicació.
  • DAE de panells de protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 018 part 4): es re-examinarà el DAE tenint en compte allò acordat per a pintures reactives i s’enviarà a la Comissió per a la seva publicació.
  • DAE de segellats de penetracions per a protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 026 part 2): pendent de la Comissió.
  • DAE de segellats de juntes per a protecció contra el foc (conversió de la Guia DITE 026 part 3): segueix pendent de la Comissió.
  • DAE d’ancoratges químics per a obra de fàbrica (conversió de la Guia DITE 029): la Comissió ha indicat recentment que cal que s’apliquin els mateixos criteris que per al DAE d’ancoratges mecànics. A la reunió del Consell Tècnic es posa en relleu que l’Eurocodi 2 part 4 no aplica en aquest cas, ja que és per a estructures de formigó.
Situació de la conversió del segon paquet de Guies DITE en Documents d’Avaluació Europeus, a 18 d’octubre de 2016

En la reunió del Consell Tècnic núm.13 s’ha analitzat la situació de cadascun dels vuit treballs de conversió de Guies DITE en DAE que corresponen al segon paquet (prioritat B+2 addicionals prioritat C).

Així mateix, s’ha rebut una sol·licitud del DIBt d’Alemanya per començar els treballs de conversió de la Guia DITE 030 sobre connectors per a juntes estructurals. Es sol·licita informació addicional als instituts relacionats.

Situació detallada dels treballs:

  • DAE de sistemes de vidre estructural (conversió de la Guia DITE 002 1 i 3): els treballs continuen a partir dels comentaris rebuts.
  • DAE de kits de particions interiors (conversió de la Guia DITE 003): s’ha realitzat una anàlisi prèvia de les classes i valors llindar de la Guia DITE.
  • DAE de sistemes d’aïllament per l’exterior (conversió de la Guia DITE 004): segon esborrany en preparació; es circularà dins el mes d’octubre; pròxima reunió del grup de treball prevista al novembre.
  • DAE d’ancoratges de plàstic per a sistemes d’aïllament per l’exterior (conversió de la Guia DITE 014): la Comissió ha indicat recentment que cal que s’apliquin els mateixos criteris que per al DAE d’ancoratges mecànics. A la reunió del Consell Tècnic es posa en relleu que l’Eurocodi 2 part 4 no aplica a aquest cas, ja que és per a estructures de formigó.
  • DAE de plaques i connectors de fixació tridimensionals (conversió de la Guia DITE 015): s’estan iniciant els treballs de conversió.
  • DAE d’ancoratges de plàstic (conversió de la Guia DITE 020): treballs de conversió en curs.
  • DAE de barreres dinàmiques contra la caiguda de roques (conversió de la Guia DITE 027): reunió del grup de treball poc abans de la reunió del Consell Tècnic; a finals d’octubre s’enviarà l’EAD a tots els organismes designats, per a aprovació o comentaris.
  • DAE de kits de façanes ventilades (conversió de la Guia DITE 034 1-2): reunió del grup de treball el passat 22 de setembre; tercer esborrany en procés.

Documents d’Avaluació Europeus-DAE

Cinquena i Sisena publicacions de DAE al DOUE

En aquest període s’han publicat tres Comunicacions de la Comissió en el Diari Oficial de la Unió Europea-DOUE: la Comunicació de la Comissió 2016/C 248/06 (cinquè paquet), amb data 08.7.2016; una correcció d’errors de l’anterior, amb data 14.7.2016; i la Comunicació 2016/C 378/08 (sisè paquet), amb data 14.10.2016. Aquesta darrera amplia i substitueix les anteriorment publicades.

Amb aquestes comunicacions, la llista de DAEs s’ha ampliat amb els següents DAE (EAD en anglès):

Referència i títol del Document d’Avaluació Europeu DAE substituït
41 EAD 010001-00-0301
Muro compuesto de hormigón prefabricado con conectores puntuales
42 EAD 020011-00-0405
Compuertas para dar acceso o para utilizar como una puerta de emergencia, con o sin resistencia al fuego, en cubiertas, pisos, paredes y techos.
43 EAD 040065-00-1201
Placas de poliestireno expandido y cemento para aislamiento térmico y/o absorción acústica
44 EAD 040090-00-1201
Placas y productos fabricados obtenidos mediante moldeado de un ácido poliláctico expandido (EPLA) para aislamiento térmico y acústico
45 EAD 060001-00-0802
Kit de chimenea con conducto interior de arcilla/cerámica con clasificación T400 (mínima) N1 W3 GXX
46 EAD 060003-00-0802
Kit de chimenea con conducto interior de arcilla/cerámica y con muro exterior específico con clasificación T400 (mínima) N1 W3 GXX
47 EAD 080002-00-0102
Geomalla hexagonal no de refuerzo para la estabilización de capas granulares sin ligar mediante el entrelazamiento con el agregado
48 EAD 090017-00-0404
Acristalamiento vertical con soportes puntuales
49 EAD 130011-00-0304
Elemento prefabricado estructural para edificios formados por piezas de madera de sección rectangular unidas por tablas de madera
50 EAD 130013-00-0304
Elemento de madera maciza-elemento estructural para edificios, constituido por piezas de madera maciza unidas por conexiones en cola de milano
51 EAD 130167-00-0304
Madera estructural clasificada por su resistencia – troncos escuadrados con gemas – madera blanda
52 EAD 150003-00-0301
Cemento de alta resistencia
53 EAD 180008-00-0704
Sumidero desmontable con obturador mecánico
54 EAD 200002-00-0602
Sistema de atirantado con varilla
55 EAD 200014-00-0103
Juntas y azuches para pilotes de hormigón
56 EAD 200026-00-0102
Sistemas de malla de alambre de acero para relleno reforzado
57 EAD 200039-00-0102
Gaviones hexagonales y colchones con revestimiento de zinc
58 EAD 220008-00-0402
Perfiles para acabado de borde en balcones y terrazas
59 EAD 230025-00-0106
Sistemas de revestimiento flexibles para estabilización de pendientes y protección contra piedras
60 EAD 320002-01-0605
Banda metálica revestida para estanqueidad de juntas de construcción y de fisuración controlada en hormigón impermeable al agua
320002-00-0605
61 EAD 330008-02-0601
Perfiles empotrados de anclaje
330008-00-0601
330008-01-0601
62 EAD 330079-00-0602
Sistema de fijación de suelo para uso en chapa estampada y en rejilla con pletina y varilla
63 EAD 330080-00-0602
Sistema de abrazadera de alta resistencia al deslizamiento (HSR)
64 EAD 330084-00-0601
Pletina de acero con anclajes para hormigón
65 EAD 340002-00-0204
Paneles para uso estructural, con mallas de acero y aislante térmico incorporado al interior
66 EAD 340020-00-0106
Kits flexibles para la retención de flujos de escombros y desprendimientos de superficie/rocas
67 EAD 350134-00-1104
Sumidero resistente al fuego con sellado intumescente (combinado con un tubo de desagüe de acero inoxidable)

 

Aquests documents es poden consultar a la web de l’EOTA (www.eota.eu), a l’apartat “Publications”.

Algunes dades sobre les ATE a nivell europeu

Informació Report Núm.9

Segons dades del 8.09.2016 facilitades per la Secretaria de l’EOTA en la reunió núm. 13 del Consell Tècnic:

  • Sol·licituds rebudes per a l’elaboració d’Avaluacions Tècniques Europees-ATE: 3474
  • Avaluacions Tècniques Europees-ATE emeses: 2174

Es produeix un fort increment respecte a les dades de maig d’aquest any. Es confirma que la via de l’ATE per al marcatge CE és cada vegada més utilitzada pels fabricants de productes de construcció no coberts per les normes harmonitzades.

L’ITeC i l’Avaluació Tècnica Europea-ATE

Informació a 30/05/2016
  • El 22 de setembre va tenir lloc a Barcelona la primera reunió del Grup de Treball europeu per a la conversió de la Guia DITE 034, de kits de revestiments de façana, en un Document d’Avaluació Europeu-DAE.

    L’ITeC lidera el grup de treball sobre revestiments de façana incloent façanes ventilades, àmbit en el que porta 15 anys desenvolupant treballs.

    La reunió es va realitzar a la seu de l’ITeC. Hi van participar experts d’Instituts d’Alemanya, Àustria, Espanya, Regne Unit, República Txeca i Portugal, així com de l’European Aluminium Association (EAA) i de la Union of Developers and House Builders (UEPC). També hi van participar el consultor de la Comissió Europea pels assumptes de l’EOTA. Durant la reunió es van discutir els comentaris i propostes dels experts en relació al primer esborrany de DAE.

  • L’ITeC ja disposa de dos Documents d’Avaluació Europeus-DAE publicats en el DOUE. Actualment està treballant en uns altres nou DAE:
    • Set ja han estat adoptats internament per l’EOTA i s’estan elaborant les avaluacions tècniques europees-ATE corresponents.
    • Els dos restants estan en diferents fases d’elaboració.
  • Entre el 31.05.2016 i el 18.10.2016, l’ITeC ha emès tres ATE i en té tretze en elaboració.

    Les ATE emeses són de la Guia DITE i dels DAE -EAD en anglès- següents (veure web EOTA, apartat publications). Per a la numeració de les ATE, s’utilitza l’acrònim en anglès ETA.

    • EAD 130005-00-0304 sobre elements superficials de fusta massissa per a ús com a element estructural en edificis.
      • ETA 11/0464 EGO_CLTTM de EGOIN SA
    • Guia DITE 003, sobre kits de particions interiors
      • ETA 11/0306 M5 y FUTURA de IBER MODUL SA
    • EAD 090020-00-0404 desenvolupat a petició del fabricant (pendent de publicació en el DOUE)
      • ETA 16/0519 VANGUARD de ULMA Architectural Solutions

Preguntes freqüents

Com es considera l’avaluació de substàncies potencialment perilloses dels productes de construcció en els Documents d’Avaluació Europeus-DAE?

Existeixen productes de construcció que poden contenir o emetre substàncies potencialment perilloses per a la salut de les persones. En determinats països de la Unió Europea, com per exemple Alemanya, existeixen disposicions nacionals d’obligat compliment que limiten el contingut o emissió de substàncies perilloses en funció de la naturalesa i l’ús dels productes, per exemple, per al ús en ambients interiors.

Fins fa poc els DAE incloïen unes clàusules amb directrius generals que no incloïen els mètodes d’avaluació de les substàncies perilloses. La seva avaluació es realitzava quan s’elaborava la ATE del fabricant aplicant els mètodes referenciats en el TR 034

Calendari de reunions rellevants

Realitzades del 31 de maig de 2016 al 18 d’octubre de 2016
  • Consell Tècnic núm. 13, Coïmbra, 12 i 13 d’octubre de 2016
Properes reunions
  • Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les, 9 de novembre de 2016
  • Conferència del Grup Assessor d’Agents, de l’EOTA, 10 de novembre de 2016
  • Consell Tècnic núm. 14, Brussel·les, 30 de novembre i 1 de desembre de 2016
  • Consell Tècnic núm. 15, Innsbruck, 4 i 5 d’abril de 2017
Go to Top