Report Núm. 05

Report Núm. 05

20/10/2015

Reglament (UE) 305/2011

Informe final de l’enquesta online sobre la implementació del Reglament

La consultoria independent RPA – Risk & Policy Analysts (UK) ja ha entregat l’informe final amb les seves conclusions a la Comissió. Aquest informe serà una de les bases per a l’informe que ha de presentar la Comissió al Parlament Europeu i al Consell l’abril de 2016.

Durant el curs d’aquesta enquesta s’han identificat quatre àrees principals de millora:

  • Marcatge CE
  • Marques de qualitat
  • Vigilància del mercat
  • Art. 5 i procediments simplificats

La Comissió ha considerat els següents temes com a urgents per al seu tractament immediat en subgrups del Comitè Permanent de la Construcció:

  1. Marcatge CE reduït per simplificar la duplicació d’informació ja inclosa a la declaració de prestacions
  2. Marques de qualitat/nacionals que creen una barrera per a la comercialització de productes
  3. 5 i procediments simplificats

A la reunió del Consell Tècnic de l’EOTA, dels passats 7 i 8 d’octubre, es va preguntar a la Comissió per la revisió de l’Annex II sobre el Procediment d’adopció del document d’avaluació europeu, que precisa millores i clarificacions. No se cita a l’informe d’RPA. Un representant de la Comissió va comentar que l’informe RPA era un informe “amable” que no contenia tots els punts que apareixeran a l’informe que presentarà la Comissió al Parlament Europeu i al Consell. D’altra banda, també va indicar que els temes EOTA es tractarien amb aquesta organització.

Noves FAQ en preparació sobre el Reglament

La Comissió està preparant 5 noves FAQ que es podran consultar a la web de la Comissió, tan aviat estiguin disponibles. També es podran consultar a la web del Minetur-Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme (castellà i anglès).

Aquestes FAQ tracten del següent:

  • Què es considera una micro-empresa a la qual és aplicable l’art. 37? (procediments simplificats)
  • La norma EN 1090-1 cobreix baranes? (ampliació de la FAQ 31 sobre l’EN 1090-1 referent a baranes)
  • En quins casos és obligatori l’Annex ZA en una norma harmonitzada?
  • Clarificació de l’Art. 36 (assajos compartits i en cascada)
  • Unificació de les FAQ 16 i 36 que se solapen: on puc trobar l’última llista de normes harmonitzades?

Comissió Europea

Marcatge CE dels productes de construcció pas a pas

La Comissió ha elaborat un document explicatiu sobre el marcatge CE en el marc del Reglament. Ara ja està disponible en castellà a la web de la Comissió; en breu s’hi podrà accedir també des de la web del Minetur.

És important recordar que les regles que regeixen el marcatge CE han canviat des de l’1 de juliol de 2013, quan va quedar derogada la directiva de productes de construcció i va entrar en vigor tot l’articulat del Reglament (UE) 305/2011.

EOTA

Reunió del Consell Tècnic núm. 9 a Bruges

El punt més destacable va ser el seguiment dels treballs de conversió de Guies DITE en documents d’avaluació europeus-DAE. En aquest punt es va comentar la marxa dels diferents projectes i els punts crítics plantejats, així com aspectes que preocupaven els representants de la indústria. També es va tractar una sèrie de temes relacionats amb els DAE, com per exemple les millores en el format dels DAE proposades per la Comissió. Així mateix, l’ITeC va presentar la revisió de dos documents sobre els kits i la seva aplicació en el marc del Reglament 305/2011.

Un dels temes que preocupa a la indústria en els treballs de conversió de Guies DITE en DAE és la repercussió que puguin tenir els canvis tècnics introduïts a les avaluacions tècniques europees-ATE ja emeses, en particular en el cas de la Guia DITE 001 d’ancoratges de formigó. A la reunió es va acordar identificar els canvis tècnics introduïts a la conversió d’aquesta guia i analitzar-ne l’impacte a les ATE emeses.

Sessió de treball EOTA sobre valors llindar i classes

La sessió de treball EOTA va tractar valors llindar i classes en els documents d’avaluació europeus-DAE. Tant els uns com els altres es poden utilitzar quan han estat degudament consensuats a nivell dels Estats membres i estan recollits en una norma harmonitzada, en un DAE o en una Guia DITE, o en un Reglament delegat de la Comissió.

Així mateix, en aquesta sessió els representants de la Comissió van presentar una proposta de guia per a l’ús del format dels documents d’avaluació europeus. El nou enfocament presentat per al tractament de les substàncies perilloses al DAE es va discutir intensament. Es passarà al grup de treball de substàncies perilloses de l’EOTA (PT 9) per a la seva consideració.

L’ús de valors llindar i categories o classes era habitual a les Guies DITE i CUAP, i DITE emesos a partir dels anteriors. En el marc del reglament això ha canviat. Si a l’elaboració d’un DAE s’introdueixen valors límits o classes que no estan recollits en un dels documents a dalt indicats, aplica l’Art. 27 (4) segon paràgraf. Aquest requereix l’acord de la Comissió, prèvia consulta amb el Comitè Permanent de la Construcció del valor llindar o classe proposats. La Comissió està pendent de finalitzar el procediment per a l’aplicació d’aquesta clàusula del Reglament.

En aquesta sessió, a més dels criteris generals, es van tractar alguns casos particulars que han sorgit arran de la conversió de CUAP en DAE, en els quals es necessària l’aplicació de l’Art. 27 (4) segon paràgraf.

Documents d’Avaluació Europeus-DAE

Nou primers DAE publicats al DOUE

La Comunicació de la Comissió 2015/C 226/05, publicada al DOUE amb data 10.07.2015, inclou els següents DAE (EAD en anglès):

Referència i títol del Document d’Avaluació Europeu DAE substituït
1 EAD 070001-00-0504
Placa de yeso para aplicación como soporte de carga
2 EAD 130005-00-0304
Elemento superficial de madera maciza para uso como elemento estructural en edificios
3 EAD 130010-00-0304
Madera laminada encolada de frondosa. Madera de haya microlaminada encolada para uso estructural
4 EAD 130033-00-0603
Clavos y tornillos para clavar planchas en estructuras de madera
5 EAD 130012-00-0304
Madera estructural clasificada por su resistencia- troncos escuadrados con gemas – Castaño
6 EAD 200005-00-0103
Pilotes de acero estructural con perfiles huecos y elementos para uniones rígidas
7 EAD 090001-00-0404
Placas de lana mineral comprimida prefabricadas con acabado orgánico o inorgánico y con sistema de fijación especificado
8 EAD 330011-00-0601
Tornillos ajustables para hormigón
9 EAD 280001-00-0704
Unidad lineal preensamblada para drenaje o infiltración

Aquests documents es poden consultar a la web de l’EOTA (www.eota.eu), a l’apartat “Publications”.

Després de llargues discussions sobre el format dels DAE entre la Comissió i l’EOTA, s’han publicat els nou primers DAE. L’últim DAE de la taula ha estat desenvolupat per l’ITeC en el marc de l’EOTA.

A partir d’ara la publicació d’aquests documents es normalitzarà. Es preveuen publicacions al DOUE cada tres mesos aproximadament. La propera publicació al DOUE serà al mes de novembre. Actualment hi ha més de 350 DAE en diferents fases d’elaboració.

Documents tècnics horitzontals

TR 034 General BWR 3 Checklist for EADS/ETA sobre contingut i/o emissió de substàncies perilloses

A la reunió del Consell Tècnic núm. 9 es va tornar a presentar una visió actualitzada i revisada en el marc del grup de treball de substàncies perilloses de l’EOTA (PT 9). S’han inclòs, entre d’altres, els mètodes i exigències d’emissions COV en diversos països de la Unió Europea, i s’ha adaptat el document als criteris que estableix el Reglament.

Si no es fan comentaris o objeccions per part dels membres del Consell Tècnic, en els quinze dies posteriors a la reunió d’aquest Consell, el TR 034 s’incorporarà a l’apartat de publicacions de la web de l’EOTA.

La disponibilitat d’aquest document, esperat des de fa temps, es pot veure frenat pel nou enfocament proposat per la Comissió per al tractament de les substàncies perilloses al DAE.

L’ITeC i l’Avaluació Tècnica Europea-ATE

Informació a 20/10/2015
  • Actualment l’ITeC està treballant en vuit Documents d’Avaluació Europeus-DAE (EAD en anglès), a més del DAE ja publicat:
    • Un ja ha estat adoptat per l’EOTA, s’ha emès l’avaluació tècnica europea corresponent i ha estat enviat a l’EOTA per a ser publicat
    • Tres ja han estat adoptats internament per l’EOTA i s’estan elaborant les avaluacions tècniques europees-ATE corresponents
    • Els quatre restants estan en diferents fases d’elaboració
  • Des de la publicació del report núm. 4, l’ITec ha emès vuit ATE i en té actualment divuit en elaboració. Les ATE emeses són de les Guies DITE següents (vegeu la web EOTA, apartat publications) i d’un EAD. Per a la numeració de les ATE, s’utilitza l’acrònim en anglès ETA.
    • Guia DITE 001 Parts 1 i 5 sobre ancoratges químics per a ús en formigó
      • 15/0185 Weber.anc 405 BFX de SODAMCO-WEBER (Sodamco Holding SAL and its subsidiaries in Middle East)
      • 15/0347 BIT-EX 400 ml / 600 ml de BIT UNITED LTD
      • 15/0518 AF.E 600 de AS SISTEM d.o.o
    • Guia DITE 018 Parts 1 i 4 sobre panells de protecció contra el foc
      • 09/0275 CONLIT® 150 P i CONLIT® 150 AF de Rockwool Peninsular SA
    • Guia DITE 018 Parts 1 i 3 sobre morters de protecció contra el foc
      • 12/0005 Perlifoc® de Perlita y Vermiculita SLU
    • Guia DITE 005 Parts 1 i 6 sobre kits d’impermeabilització d’aplicació líquida
      • 15/0332 Poliurea PS de Poliurea Sistems SL
    • Guia DITE 023 sobre unitats prefabricades d’edificis
      • 11/0266 Compact Habit® de Compact Habit SL
    • EAD 190002-00-0502, desenvolupat a petició del fabricant (pendent publicació al DOUE)
      • 15/0131 Kerfloat® de Azulev SAU

Preguntes freqüents

Com es consideren els kits en el marc del Reglament (UE) 305/2011?

En la directiva de productes de construcció no apareixia la definició d’un kit. Aquest concepte s’explicava en el Document Guia C “El tractament dels kits i sistemes en la directiva de productes de la construcció”.

En el cas del Reglament, hi ha tres definicions a l’Art. 2 que estan relacionades amb els kits:

Producte de construcció: qualsevol producte o kit fabricat i introduït al mercat per a la seva incorporació permanent a les obres de construcció o parts de les mateixes, i les prestacions de les quals influeixin en les prestacions de les obres de construcció quant als requisits bàsics d’aquestes obres.

Kit: el producte de construcció introduït al mercat per un únic fabricant com un conjunt d’almenys dos components separats que necessiten emmetxar-se per ser incorporats a les obres de construcció.

Atès que és un producte de construcció, li aplica també la definició de fabricant:

Fabricant: tota persona física o jurídica que fabrica un producte de construcció, o que encomana dissenyar o fabricar un producte de construcció, i el comercialitza amb el seu nom o marca comercial.

Segons l’Art. 4 (1), quan un kit estigui cobert per una norma harmonitzada o sigui conforme amb una avaluació europea emesa per al mateix, el fabricant emetrà una declaració de prestacions quan aquest kit s’introdueixi al mercat.

Aquestes tres definicions, juntament amb el que estableix l’Art. 4 (1), són les que ens donen les pautes per considerar els kits en el marc del Reglament. Així doncs, un kit no s’ha de considerar com un sistema (“design system”) ni com un sistema constructiu part d’una obra (“assembled system”), sinó com un producte amb unes prestacions que es comercialitza en el mercat per ser aplicat en obra.

Calendari de reunions rellevants

Realitzades des del 9 de maig de 2015 al 20 d’octubre de 2015
  • Consell Tècnic Núm. 9, Bruges 7 i 8 d’octubre de 2015
  • Sessió de treball EOTA sobre valors llindar i classes, Brussel·les 9 d’octubre de 2015
Properes reunions
  • Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les 19 de novembre de 2015
  • Sessió estratègica de l’EOTA, Brussel·les 20 de novembre de 2015
  • Consell Tècnic Núm. 10, Brussel·les 9 i 10 de desembre de 2015
  • Consell Tècnic Núm. 11, Madrid 16 i 17 de febrer de 2016
Go to Top