Report Núm. 04
08/05/2015
Reglament (UE) 305/2011
En aquests últims mesos, la Comissió ha ampliat les “FAQ”, Frequently Asked Questions (preguntes més freqüents), sobre el Reglament que es troben a la seva web. Es tracta de les FAQ 32, 33, 34, 35 i 36. També es poden consultar a la web del Minetur – Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme (castellà i anglès).
La majoria de les FAQ introduïdes tracten de la Declaració de prestacions i del marcatge CE:
32) He vist diverses versions d’una norma harmonitzada, ¿quina és la que s’ha d’emprar en l’elaboració de la Declaració de Prestacions/marcatge CE?
33) ¿Què significa el marcatge CE en un producte de construcció?
34) ¿Què passa si s’apliquen a un producte de construcció diversos actes legislatius de la UE?
35) ¿Per a quines característiques essencials ha de declarar el fabricant les prestacions del seu producte?
36) ¿On puc trobar informació sobre les normes europees harmonitzades que han estat publicades i són pertinents sota el RPC?
D’altra banda, s’ha afegit una Nota sobre la FAQ 31, referent al marcatge CE segons la norma EN 1090, en la qual es clarifica que els aerogeneradors i les seves torres no poden tenir el marcatge CE segons la norma publicada en el marc del RPC. Aplica el marcatge CE segons la Directiva de Màquines.
Nota: a la nova web de la Comissió (DG Growth) les FAQ s’han desdoblat en dos apartats:
- FAQ relacionades amb el Reglament 305/2011
- FAQ relacionades amb la transició de la Directiva 89/106 CEE al Reglament 305/2011
Està previst que l’informe final d’aquesta enquesta realitzada per la consultoria independent Risk & Policy Analysts Ltd (UK) estigui llest al mes de juny, una vegada realitzada l’anàlisi de dades.
Aquest estudi serà un instrument de suport per a l’informe que ha de presentar la Comissió al Parlament Europeu i al Consell, com a molt tard el 25 d’abril de 2016, sobre la implementació del Reglament tal com es preveu a l’article 67 (2). Vegeu Report núm. 2.
En una sessió de treball realitzada el passat 23 de març, es van apuntar algunes troballes de l’enquesta en una primera anàlisi, per ex.: el marcatge CE encara no té el reconeixement esperat; es confirma que són necessàries campanyes d’informació sobre la Declaració de Prestacions; existeix una percepció entre les empreses que la vigilància de mercat no existeix, encara que les autoritats de vigilància d’alguns països estan realitzant programes de vigilància; el camp d’actuació de les marques de qualitat ha de ser clarificat; es detecten dificultats en la implementació de les excepcions a la declaració de prestacions (Art. 5) i en l’ús de procediments simplificats per les microempreses (Art. 37).
Comissió Europea
Amb data 16 d’octubre de 2014, el Tribunal de Justícia Europeu va emetre sentència en la causa de la Comissió Europea contra Alemanya per exigir marques nacionals o documents d’idoneïtat a productes CE, per a la seva comercialització a Alemanya. Aquesta sentència, favorable a la Comissió Europea, és un precedent important contra les barreres tècniques que impedeixen la lliure circulació dels productes de construcció amb marcatge CE. La Comissió Europea així ho ha fet saber en la darrera reunió del Comitè Permanent de la Construcció (5 de febrer de 2015) als representants dels Estats Membres de la UE.
A la sentència s’esmenten diverses normes harmonitzades per als productes de les quals s’han estat exigint requisits addicionals per a la seva utilització en territori alemany. Aquesta sentència, emesa en el marc de la Directiva 89/109/CEE, és aplicable també en el marc del Reglament 305/2011 actualment en vigor, i també és extensible a altres normes harmonitzades no citades en aquesta sentència.
Si el marcatge CE inclou les característiques essencials recollides en la reglamentació alemanya i compleix amb els valors llindar o classes que s’hi estableixen, el producte s’ha de poder comercialitzar a Alemanya, sense exigències addicionals. Tanmateix, no serà així si el marcatge CE no compleix amb el que s’ha indicat anteriorment.
És important, per tant, que el fabricant o l’agent econòmic responsable del producte prevegin els requisits indicats a dalt. Això els permetrà emetre una Declaració de Prestacions d’acord amb la reglamentació alemanya. Aquest plantejament és aplicable a la comercialització d’un producte en qualsevol altre país de destí de la UE.
EOTA
Els passats 5 i 6 de maig va tenir lloc a Ankara la reunió núm. 8 del Consell Tècnic de l’EOTA. Fou organitzada per l’organisme d’avaluació tècnica turc, nomenat fa poc, en virtut dels acords entre la Unió Europea i Turquia. A banda de la monitorització dels treballs tècnics en curs i de la discussió sobre documents i procediments que s’estableixen a l’EOTA, el nou president d’AdCO (Administrative Cooperation of Market Surveillance Authorities) per al Reglament 305/2011, Mathieu Veulemans, va fer una presentació sobre les prioritats d’aquest grup i les possibles formes de col·laboració amb l’EOTA.
AdCo és un fòrum per a la cooperació i intercanvi d’informació entre les autoritats de vigilància de mercat nacionals, en aquest cas en l’àmbit del Reglament 305/2011. Ara aquest grup reprèn la seva activitat després d’una certa aturada, atès que ha tingut vacant la seva presidència. El nou president d’AdCo va indicar els objectius bàsics de la seva organització: productes amb documentació correcta, competència lleial i interpretació comuna de les regles del Reglament 305/2011. Així mateix va plantejar una proposta de col·laboració amb l’EOTA que serà tractada a la Junta Directiva de l’EOTA.
Un altre tema destacable de la reunió va ser la discussió sobre classes i valors llindar en els DAE. Segons l’Art. 27 (7), quan determinin valors llindar o classes de prestació, els grups de treball de CEN i de l’EOTA han de respectar les necessitats reglamentàries dels Estats Membres. D’altra banda, la Comissió pot adoptar Actes Delegats per establir classes de prestació en relació amb les característiques essencials dels productes de construcció. Aquests Actes Delegats hauran de ser aplicats per CEN i per l’EOTA en aquelles especificacions harmonitzades que es vegin afectades pels mateixos. Es va discutir el procediment a seguir per a la seva aplicació en els DAE i en les ATE.
Documents d’Avaluació Europeus-DAE
El passat 5 de març es va acordar finalment el format dels DAE, després de llargues discussions entre l’EOTA i la Comissió. El document del format dels DAE inclou l’estructura i les clàusules model dels DAE. Per indicació de la Comissió, tots els DAE hauran de seguir el format acordat, tant aquells de nova elaboració, com aquells ja elaborats (però no publicats). Aquest era l’assumpte més important que bloquejava la publicació de les referències dels DAE (número i títol) al DOUE.
El format dels DAE és un document estratègic, ja que és la base per a una elaboració homogènia dels DAE per a tots els Organismes d’Avaluació Tècnica de l’EOTA. D’altra banda, les clàusules model que conté han d’estar d’acord, tant a nivell tècnic com legal, amb el Reglament 305/2011, i amb la interpretació de la Comissió del mateix. Això últim ha estat el més difícil de resoldre, ja que alguns punts objecte de discussió no estaven explícitament considerats en el Reglament.
La publicació dels DAE en el DOUE és fonamental per a donar-los a conèixer com a especificacions tècniques harmonitzades, i per completar la designació d’organismes notificats necessaris per a les tasques de Certificació de la Constància de les Prestacions, per a aquells productes amb sistemes 1+, 1 i 2+.
L’EOTA acaba d’enviar a la Comissió els quatre primers DAE per a la seva publicació al DOUE. Aquests són els primers DAE finalment adoptats que han estat adaptats al nou format acordat. En una primera fase, la Comissió verificarà els DAE remesos. Més endavant, aquesta verificació no serà necessària. D’altra banda, la Comissió està definint l’operativa necessària per procedir a la publicació del DAE en el DOUE.
Aquests són els primers DAE que poden ser publicats. Això no obstant, a diferència de les normes harmonitzades, la seva publicació requereix l’establiment d’una operativa per part de la Comissió, ja que el DAE és un instrument nou creat en el Reglament 305/2011.
Aquest fet, combinat amb el de la verificació dels primers DAE per part de la Comissió, implica que poden passar diversos mesos abans no es publiquen al DOUE. Esperem que la publicació s’esdevingui el més aviat possible.
Algunes dades sobre les ATE a nivell europeu
Segons la informació facilitada per la Secretaria de l’EOTA (30.04.2015).
- Sol·licituds rebudes per a l’elaboració d’Avaluacions Tècniques Europees-ATE:
- Mitjançant l’elaboració d’un Document d’Avaluació Europeu-DAE: 276
- A partir d’un DAE o d’una Guia DITE (Art. 66.3): 1630
- Avaluacions Tècniques Europees-ATE emeses:
- A partir d’un DAE: 14
- A partir de Guies DITE emprades com a DAE (Art. 66.3): 761
L’ITeC i l’Avaluació Tècnica Europea-ATE
- Actualment l’ITeC està treballant en sis Documents d’Avaluació Europeus-DAE:
- Dos DAE ja han estat adoptats segons el punt 7 de l’Annex II del Reglament (aprovació EOTA i consultes a fabricant i Comissió). En un d’ells ja s’ha elaborat l’Avaluació Tècnica Europea-ATE corresponent; en l’altre, properament s’emetrà l’ATE.
- Els quatre DAE restants estan en diferents fases d’elaboració.
- Recentment l’ITeC ha emès tres ATE i en té actualment 15 en elaboració.
Les ATE emeses són de la Guia DITE indicada a continuació (vegeu la web EOTA, apartat publications) i d’un DAE. Per a la numeració de les ATE, es fa servir l’acrònim en anglès ETA.
- Guia DITE 001 Parts 1 i 5 sobre ancoratges químics per a ús en formigó.
- ETA 15/0223 Statheros, de RFM CONSTRUCTION PRODUCTS (M) SDN BHD.
- ETA 15/0226 Chemfix 1-1, de CHEMFIX PRODUCTS LTD.
- DAE 280001-00-0704, desenvolupat a petició del fabricant (pendent publicació DOUE)
- ETA 15/0201 Drenotube®, de FUMOSO INDUSTRIAL SA.
Preguntes freqüents
El DITE és el document establert a la Directiva 89/106/CEE, ara derogada, per a aquells productes sense norma harmonitzada o que es desviaven significativament d’una norma harmonitzada. L’ATE és el document que el substitueix en el marc del Reglament 305/2011. Tanmateix, la seva definició i contingut no són els mateixos.
Document d’Idoneïtat Tècnica Europeu-DITE: és l’avaluació tècnica favorable de la idoneïtat d’un producte per a l’ús assignat, fonamentat en el compliment dels requisits essencials previstos per a les obres en les quals s’utilitza aquest producte (art. 8, Directiva).
Avaluació Tècnica Europea-ATE: és l’avaluació documentada d’un producte de construcció per a l’ús previst pel fabricant. Aquesta avaluació es realitza mitjançant la determinació de la prestació de les característiques essencials rellevants per a l’ús previst, d’acord amb el corresponent Document d’Avaluació Europeu-DAE, sobre la base de les especificacions del fabricant (ITeC a partir Reglament).
Tots dos documents s’elaboren a partir de la sol·licitud d’un fabricant, d’acord amb una guia establerta a l’EOTA; Guia DITE o CUAP, en el cas del DITE; i DAE o Guia DITE utilitzada com a DAE, en el cas de l’ATE.
En l’ATE desapareix el concepte d’idoneïtat per a l’ús previst. Es tracta d’una avaluació de les prestacions d’un producte per a l’ús previst pel fabricant. Qui estableix la idoneïtat del producte per a una obra és l’usuari (tècnic especificador o director d’obra), sobre la base de la reglamentació nacional i de les particularitats de l’obra a executar.
En el DITE es podien recollir condicions tècniques rellevants, si n’hi havia, respecte de l’embalatge, transport, emmagatzematge, manteniment, substitució i reparació. L’ATE no contempla la seva inclusió ja que se centra en l’avaluació prestacional del producte quan surt de la línia de producció, sense entrar en les fases posteriors.
Pel que fa a les condicions d’execució dels productes, l’ATE no preveu una informació exhaustiva al respecte, ja que aquesta informació s’ha d’incloure en les instruccions del fabricant que han d’acompanyar el producte. Això no obstant, sí que ha d’incloure aquelles condicions o indicacions sobre la seva instal·lació que afecten a la determinació i al compliment de les prestacions declarades (ex. mètode d’aplicació utilitzat, detalls constructius del sistema, etc.). Això és especialment important per aquelles característiques essencials que s’assagen en condicions d’ús final (ex. resistència al foc).
Així doncs, amb l’ATE es passa d’una avaluació de la idoneïtat (DITE) a una avaluació prestacional d’un producte, per a l’ús previst pel fabricant. Això no obstant, l’objectiu continua sent la comercialització dels productes en aquells territoris que siguin d’interès per al fabricant i per als quals les prestacions declarades s’ajustin als requisits establerts en aquests territoris.
Calendari de reunions rellevants
- Reunió del PT 1 de l’EOTA amb la Comissió, Brussel·les, 5 de març de 2015
- Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les, 15 d’abril de 2015
- Consell Tècnic núm. 8, Ankara, 5 i 6 de maig de 2015
- Consell Tècnic núm. 9, Bruges, 7 i 8 d’octubre de 2015
- Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les, 19 i 20 de novembre de 2015
- Consell Tècnic núm. 10, Brussel·les, 9 i 10 de desembre de 2015