Report Núm. 03

Report Núm. 03

16/02/2015

Reglament (UE) 305/2011

Reglaments Delegats en preparació

Actualment, la Comissió està elaborant cinc Reglaments Delegats, dos sobre classificació de prestacions i tres sobre sistemes d’Avaluació i Verificació de la Constància de Prestacions-AVCP:

  1. Reglament Delegat sobre la classificació de la prestació de la reacció al foc: recopilació de modificacions anteriors i revisió d’acord amb el Reglament 305/2011, com per exemple la modificació de les classes en relació amb l’opció NPD (Prestació No Determinada). (Previsió de publicació: 1r semestre de 2015).
  2. Reglament Delegat sobre el sistema d’ AVCP de conductes i canonades de ventilació: està relacionat amb l’elaboració d’un DAE. (Previsió de publicació: 1r semestre de 2015).
  3. Reglament Delegat sobre el sistema d’ AVCP de geotèxtils: està relacionat amb l’elaboració d’un DAE; es revisa la decisió existent considerant la reacció al foc. (Previsió de publicació: 2n semestre de 2015).
  4. Reglament Delegat sobre el sistema d’ AVCP de productes pel tractament d’aigües residuals: es revisa la decisió existent modificant el tractament de la reacció al foc per algun subgrup de productes. (Previsió de publicació: 2n semestre de 2015).

Reglament Delegat sobre la classificació de la prestació de determinats productes de la construcció: estableix classes i nivells per algunes característiques essencials de les normes EN 1304:2013, EN 1790:2012, EN 15101-1:2013, EN 16025-1:2013, EN 16040:2013 i 16361:2013.(Previsió de publicació: 2n semestre de 2015).

Els Reglaments Delegats són l’ instrument que preveu el Reglament per resoldre els temes que es detallen a l’article 60 del Reglament, per exemple l’establiment de nivells i classes de prestació, valors llindar, característiques obligatòries, sistemes d’ AVCP, etcètera. Un cop aprovats i publicats, han de ser aplicats en relació amb les normes harmonitzades i els DAE afectats pels mateixos.

Organismos Notificados para tareas relacionadas con los DEE

El Reglamento 305/2011 no resuelve con claridad la notificación de organismos para tareas de Evaluación y Verificación de la Constancia de las Prestaciones-EVCP relacionadas con los DEE.

A nivel europeo, esto se ha resuelto con el documento de la Comisión “Implementation of Annex II tothe CPR. Streamlining the process for notification of NBsforEADs”. Cada Estado miembro de la UE tiene que prever los criterios para la aplicación del mismo en su territorio.

Recientemente, el Ministerio de Industria, Energía y Turismo – Minetur  ha editado una nueva versión del documento “Criterios para notificar y designar organismos en el campo del reglamento (UE) núm. 305/2011”, de febrero de 2015, en el que se han incorporado los criterios con vistas ala autorización y notificación de organismos para tareas de EVCP relacionadas con los DEE en España.

En el documento de la Comisión arriba indicado, se clarifica que no es necesario esperar a que un DEE sea publicado en el DOUE para iniciar el proceso de autorización y notificación de un organismo de las tareas de EVCP de un DEE, cuando sean de aplicación los sistemas 1+, 1 y 2. La publicación del DEE final en el DOUE solo se puede realizar cuando se ha elaborado y emitido la primera ETE. Sin embargo, la clarificación realizada permite agilizar el proceso, ya que posibilita iniciar este proceso cuandose cumplen las condiciones del Anexo II del Reglamento 305/2001y realizarlo en paralelo con la elaboración dela ETE. Ahora el documento del Minetur ya permite resolver, en España, la autorización y notificación de estos organismos para las solicitudes de ETE que requieran la elaboración de un DEE, para sistemas de EVCP 1+, 1 y 2.

Comissió Europea

Classificació europea VOC en preparació

La Comissió està desenvolupant un sistema de classificació per les emissions de components orgànics volàtils-VOC dels productes de construcció utilitzats en espais interiors.

Ha elaborat una proposta, consultada amb els diferents agents relacionats del sector de la construcció, i ara ha creat l’“Ad Group on VOC Classification for Dangerous Substances”, per continuar tractant aquest projecte de classes.

Actualment, existeixen diferents països, per exemple Alemanya i França, amb disposicions legals sobre les emissions VOC que utilitzen classificacions diferents per regular aquestes emissions. L’objectiu que es persegueix és la creació d’unes classes harmonitzades VOC que puguin ser utilitzades per tots els Estats membres, com s’ha fet amb la reacció al foc i la resistència al foc.

Consideració del Requisit Bàsic núm.7 sobre sostenibilitat al marcatge CE

A la Sessió de Treball sobre el contingut dels DAE (vegeu apartat següent) es va tractar aquest tema en l’àmbit dels DAE. Segons el representant de la Comissió, un DAE podrà incloure aspectes o característiques mediambientals quan existeixi alguna disposició legal d’obligat compliment en aquell mercat en el qual el fabricant vulgui comercialitzar el seu producte, que exigeixi aspectes o característiques mediambientals en els productes de construcció. Per a la lliure circulació del producte en aquest mercat, la Declaració de Prestacions i el marcatge CE hauran d’incloure la informació de les característiques mediambientals exigides, per la qual cosa aquestes característiques seran objecte de consideració al DAE i a l’ATE corresponents.

Cada vegada hi ha més països de la UE que compten amb disposicions relacionades directa o indirectament amb aspectes o característiques mediambientals dels productes, les quals poden tenir diferents nivells d’aplicació. Tan sols aquelles disposicions d’obligat compliment han de ser objecte de consideració en els DAE i ATE corresponents. El PT 12 de l’EOTA, Grup de Treball per a l’aplicació del RB núm. 7, està preparant els instruments necessaris per a la seva aplicació en els DAE que ho requereixin.

Documents d’Avaluació Europeus-DAE

Sessió de Treball a l’EOTA sobre el contingut dels DAE

La Sessió de Treball va tenir lloc el 28 de genera Brussel·les i es van tractar aspectes destacables observats durant l’elaboració de 66 DAE.

En primer lloc, es va tractar la consideració de condicions tècniques, els assaigs d’identificació del producte, aspectes de la durabilitat i la visita a la fàbrica durant l’elaboració de l’ATE. En segon lloc, la consideració de les substàncies perilloses als DAE i a les ATE. A continuació, el tractament dels nivells i classes de prestacions en el Reglament i, finalment, es va analitzar la implementació del Requisit Bàsic núm. 7 sobre sostenibilitat.

Van participar a la sessió Georgios Katsarakis, de la Comissió Europea, i Jiri Sobola, consultor de la Comissió per a assumptes de l’EOTA, els quals van realitzar presentacions sobre aspectes observats durant el procés d’elaboració dels DAE.

El proper 5 de març es reunirà el PT 1 de l’EOTA, grup de treball per a la gestió tècnica de temes prioritaris, per resoldre la implementació de les conclusions d’aquesta sessió en el document del format dels DAE. Això s’aplicarà a tots els DAE elaborats abans de la seva publicació en el DOUE (nombre i títol).

Nova informació sobre els DAE a la web de l’EOTA

A la web de l’EOTA s’ha introduït un nou apartat a la secció “Publications” denominat “EAD” (DAE en català). En ell es poden consultar els títols dels DAE pendents de publicació, que compleixen amb la clàusula 7 de l’Annex II del Reglament 305/2001, pels quals ja s’ha emès una Avaluació Tècnica Europea-ATE.

En el citat Annex II “Procediment d’Adopció del Document d’Avaluació Europeu”, la clàusula 7 contempla: la consulta del DAE al fabricant que ha fet la sol·licitud d’ATE, l’aprovació del DAE per l’EOTA i la consulta del DAE a la Comissió. Una vegada emès l’ATE, s’ajusta el DAE -si és necessari- i s’envia a la Comissió el seu títol, amb les traduccions a les llengües oficials de la UE, juntament amb el text final. Una vegada publicat en el DOUE el títol i nombre, el DAE final pot ser descarregat a la web de l’EOTA.

Documents tècnics horitzontals

Ampliació del Technical Report TR 046 “Test methods for foam adhesives for External Thermal Insulation Composite Systems (ETICS)” en curs

El TR 046 s’està ampliant per incloure sistemes d’aïllament per l’exterior (SATE/ETICS) amb poliestirè extrudit (XPS).

Aquest document especifica els mètodes d’assaig i d’identificació per a escumes de poliuretà d’un component utilitzades com a adhesiu en sistemes SATE/ETICS per a ús en obra. El document actualment disponible a la web de l’EOTA considera sistemes amb poliestirè expandit (EPS).

Situació del Technical Report TR 073 ”Large Scale Fire Performance Testing of External Wall Claddings Systems”

La Comissió Europea està considerant la carta que ha tramès l’EOTA, en la qual s’exposa la situació actual dels treballs i es sol·liciten recursos econòmics per realitzar els assaigs de validació necessaris.

L’objectiu d’aquesta carta és aclarir la situació dels treballs i aconseguir els mitjans necessaris per a la seva continuació. Un dels aspectes a resoldre és la divergència del mètode actualment considerat en el TR 073 amb l’actualment vigent a França.

Algunes dades sobre les ATE a nivell europeu

Informació Report Núm.3

Segons la informació facilitada per la Secretaria de l’EOTA (14.01.2015)

  • Sol·licituds rebudes per a l’elaboració d’Avaluacions Tècniques Europees-ATE:
    • Mitjançant l’elaboració d’un Document d’Avaluació Europeu-DAE: 256
    • A partir d’un DAE o d’una Guia DITE (Art. 66.3): 1087
  • Avaluacions Tècniques Europees-ATE emeses:
    • Mitjançant l’elaboració d’un DAE: 9
    • A partir d’un DAE o d’una Guia DITE (Art. 66.3): >407

L’ITeC i l’Avaluació Tècnica Europea-ATE

Información a 16/02/2015
  • Actualmente, el ITeC está trabajando en cinco Documentos de Evaluación Europeos-DEE:
    • Dos ya han sido adoptados internamente por la EOTA y, por tanto, se están elaborando las Evaluaciones Técnicas Europeas-ETE correspondientes
    • Los tres restantes están en diferentes fases de elaboración
  • Recientemente, el ITeC ha emitido 2 ETE y tiene actualmente 14 en elaboración.
    Las ETE emitidas son de las guías DITE siguientes (véasela web de la EOTA, apartado publications)
    Para la numeración de las ETE, se utiliza el acrónimo en inglés ETA.
    • Guía DITE 034, sobre revestimientos exteriores para fachadas ventiladas
      • ETA 14/0413 Dekton®, de Cosentino SA
    • Guía DITE 029 sobre anclajes metálicos de inyección para obra de fábrica
      • ETA 13/1053 Polyfixer PS, de Roberlo SA

Preguntes freqüents

Quina validesa tenen els DITE emesos en el marc de la Directiva de Productes de la Construcció?

Els DITE emesos en el marc de la Directiva són vàlids fins que s’esgota el seu període de validesa, sempre que no s’introdueixin modificacions en el producte que afectin les seves prestacions o les condicions tècniques especificades en el DITE.

Una vegada esgotat el període de vigència, el DITE no es pot renovar i ha de convertir-se en una Avaluació Tècnica Europea-ATE, si així ho desitja el fabricant. Si el fabricant vol introduir modificacions en el DITE durant el període de vigència, haurà d’avançar la seva conversió en una ATE en la qual s’introduiran aquestes modificacions. En tots dos casos és important posar-se en contacte amb un Organisme d’Avaluació Tècnica per realitzar aquesta conversió. El fabricant pot dirigir-se a l’organisme que va emetre el DITE si aquest ha estat designat per l’autoritat competent per a l’àrea de producte relacionada amb el DITE.

Calendari de reunions rellevants

Realitzades des del 21 de novembre de 2014 al 16 de febrer de 2015
  • Consell Tècnic núm. 6, Brussel·les 9 i 10 de desembre de 2014
  • Consell Tècnic núm. 7, Brussel·les 27 de gener de 2015
  • Sessió de treball EOTA sobre el contingut dels Documents d’Avaluació Europeus-DAE, Brussel·les 28 de gener de 2015
Properes reunions
  • PT 1 de l’EOTA, Brussel·les 5 de març de 2015
  • Grup d’agents assessor de l’EOTA, 13 de març de 2015
  • Assemblea General de l’EOTA, Brussel·les 15 d’abril de 2015
  • Consell Tècnic núm. 8, Ankara 5 i 6 de maig de 2015
Go to Top