ESPREH

Objectiu de l’eina

L’eina informàtica ESPREH pretén facilitar el predimensionat dels principals paràmetres de rehabilitació energètica, el compliment dels quals pot donar accés a l’obtenció de subvencions de les campanyes que s’han posat en marxa en el marc dels fons Next Generation Europe.

L’ESPREH no és una eina de certificació energètica ni pretén substituir-les en els processos de redacció de projectes o de certificació posteriors a l’execució d’una obra. Tot i així la metodologia de càlcul està basada en la UNE-EN-ISO 52016-1:2017 “Eficiencia energética de los edificios. Cálculo de las necesidades energéticas de calefacción y refrigeración, temperaturas interiores y carga calorífica y de enfriamiento. Parte 1: Procedimientos de cálculo”. Per la qual cosa els valors de predimensionat tindran una relació de proximitat amb els de certificació.

A qui va adreçat i per a què?

Es tracta d’un instrument adreçat als tècnics redactors de projectes per tal de facilitar-los el diàleg amb els seus clients a través de la pre-avaluació dels escenaris possibles de rehabilitació del seu edifici i escollir la millor de les opcions des del punt de vista tècnic i econòmic, com a suport a la decisió d’endegar el procés de rehabilitació d’acord amb els requisits del Reial Decret 853/2021 (https://www.boe.es/eli/es/rd/2021/10/05/853)

Què calcula?

L’eina ESPREH facilita el predimensionat de la reducció de demanda, de la reducció d’energia primària no renovable, així com el cost econòmic d’aplicació de les mesures de millora que cal implementar a l’edifici.

Per a quin tipus d’edifici està preparada?

L’eina és adient per a predimensionar edificis unifamiliars i plurifamiliars d’habitatges. No ha estat dissenyada per a d’altres tipologies, ni per habitatges individuals dins d’edificis plurifamiliars.

Com funciona?

L’operativa del predimensionat és la següent:

  1. Introducció de les dades bàsiques de l’envolupant de l’edifici i les instal·lacions existents
  2. Introducció de les millores en l’envolupant per tal de reduir la demanda energètica
  3. Introducció de les millores en instal·lacions per tal de reduir l’energia primària no renovable
  4. Obtenció del resultat final

El resultat del predimensionat dona: el percentatge de reducció de demanda, el percentatge de reducció d’energia primària no renovable, així com una estimació del pressupost d’execució material de les obres vinculades a les millores proposades.

Predimensionat de múltiples opcions per a un edifici

Un cop fet el primer predimensionat d’un edifici, es poden obtenir diferents opcions o escenaris diferents amb molta rapidesa per tal d’esbrinar les millors opcions.

Com accedir-hi

Per a utilitzar l’eina s’ha d’accedir a aquesta pàgina web a través del botó corresponent. L’eina és gratuïta i es pot emprar sense cap limitació. Tant sols és necessari estar registrat a la web de l’ITeC. Per la qual cosa, si ja esteu registrats no necessiteu res més. En cas que se us sol·liciti registre, el podeu activar a través del formulari que us apareixerà en pantalla.

Suport als usuaris

Des d‘aquesta pàgina web es posa a disposició dels usuaris de l’eina:

  • Un manual explicatiu
  • Un vídeo en el que es desenvolupa un cas exemple d’aplicació

Properes versions

Pel fet de ser una eina web gaudireu de la versió més actualitzada en el moment d’accedir-hi. Els suggeriments són sempre benvinguts per tal d’introduir canvis que millorin l’eina.

Desenvolupament de l’eina

Aquesta aplicació ha estat desenvolupada per l’ITeC amb la col·laboració del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya (CCATC) i del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) amb el suport econòmic de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Eina WEB
Descarregar Guia

Vídeo en el que es desenvolupa un cas exemple d’aplicació

FAQS ESPREH