Patronat

El Patronat és l’òrgan de govern i d’administració de la Fundació, la representa i gestiona, i assumeix totes les facultats i funcions necessàries per a la consecució dels fins fundacionals. Està integrat per persones físiques o jurídiques i constituït per un mínim de 13 membres i un màxim de 30. Els membres del patronat exerceixen el càrrec gratuïtament, sense perjudici del dret a ser reemborsats de les despeses degudament justificades i a la indemnització pels danys que els ocasioni el desenvolupament de les funcions pròpies del càrrec.

Corresponen al Patronat totes les facultats que té estatutàriament atribuïdes i, en general, les que requereixi per a la consecució dels fins fundacionals, sense més excepcions que les establertes en la legislació aplicable i en el seus Estatuts.

El Patronat es reuneix ordinàriament dues vegades a l’any, una dins del primer semestre de l’any natural (preferentment en el mes de maig) amb la finalitat d’aprovar els comptes anuals de l’exercici anterior i  l’altra, dins del segon semestre de l’any (preferentment en el mes de novembre), per presentar i posar a aprovació  el programa de treball i el pressupost de l’exercici següent.

La composició actual és:

President

Xavier Font Mach

Nascut a Mataró (1966), veí del Camí de la Serra. Casat i pare de dos fills.

Enginyer Civil – Enginyer Tècnic d’Obres Públiques – Máster Universitari en Prevenció de Riscs Laborals – Postgrau en Enginyeria Municipal i Serveis Municipals – Tècnic competent en Plans d’Autoprotecció nivell Superior.

Vaig estudiar a l’Escola Pia de Santa Anna de Mataró i a la Universitat Politècnica de Catalunya. Després d’uns anys d’experiència en una empresa constructora ( Dragados y Construcciones,1991-1998), vaig obrir el meu despatx professional d’enginyeria a Mataró, REDCIVIL safety engineers, SLPU.

Exerceixo el càrrec de Degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya (www.enginyerscivils.cat), sóc membre del Patronat i Comissió Permanent de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), sóc membre del Patronat de l’Agència de Qualificació dels Professionals de l’Enginyeria (AQPE).

He estat membre de la Comissió de Construcció de la Cambra de Comerç de Barcelona, membre de la Comissió de Seguretat i Salut de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya i Delegat de Barcelona del Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya.


Membre del Patronat des de: 12.4.2013

Vicepresident

Guim Costa Calsamiglia

Guim Costa Calsamiglia (Barcelona, 1968) és arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB). Ha treballat als despatxos de Pepe Llinàs i d’ Ignasi de Solà-Morales i  actualment al seu estudi Costa Calsamiglia Arquitecte al Districte 22@.

La seva trajectòria professional inclou projectes en el camp de l’arquitectura i l’urbanisme, així com del disseny de mobiliari. Ha combinat el seu treball amb l’edició editorial – Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme i Editorial Gustavo Gili – i amb la seva dedicació al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). També ha escrit articles a revistes de divulgació general i la seva obra ha estat publicada a diversos mitjans digitals i de paper.

Es membre de la comissió executiva de la Fundació Manuel Blancafort, patró de la Fundació Ginesta (ASPROSEAT) i soci de l’ADIFAD.

Actualment és el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.


Membre del Patronat des de: 17.06.2022

Patrons/es nats/es

Consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya

Ester Capella i Farré

Llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona. Va col·laborar amb la càtedra de Dret Civil de Lleida (1987-1988). Advocada en exercici des del 1988, adscrita a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona i al de Sant Feliu de Llobregat. Presidenta de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates (2003-2007).

Regidora portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona (2007-2011). Es va fer càrrec de la gerència de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat barceloní (2011-2013). Senadora designada pel Parlament de Catalunya (2013-2016). Diputada al Congrés dels Diputats d’Espanya (2016-2018). Consellera de Justícia del Govern de Catalunya (2018-2021). Membre del Parlament de Catalunya (2021). Delegada del Govern de Catalunya a Madrid (2021-2023). Nomenada consellera de Territori el 13 de juny de 2023.

Col·legiada a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. Sòcia de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates. Sòcia d’Òmnium Cultural. Sòcia del Futbol Club Barcelona.


Membre del Patronat des de: 03.10.2023

Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Roger Torrent - Patronat ITeC

Roger Torrent Ramió

Nascut a Sarrià de Ter el 19 de juliol de 1979.

Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Estudis Territorials i Urbanístics per la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

Tècnic urbanista, ha estat vinculat des de jove a la política municipal. L’any 1999 entra per primer cop com a regidor a l’Ajuntament del seu poble, Sarrià de Ter. El 2007 és escollit alcalde, responsabilitat que exerceix fins el 2018, quan fou escollit president del Parlament.

El 2012 va encapçalar la llista electoral d’ERC per la circumscripció de Girona en les eleccions al Parlament de Catalunya, en les quals va obtenir l’acta de diputat. En els comicis electorals del 2015 i del 2017 va revalidar l’escó a la cambra, integrat en la coalició de Junts pel Sí i a la candidatura d’ERC, respectivament.

En el seu pas pel Parlament de Catalunya com a diputat ha estat portaveu adjunt del Grup Parlamentari de Junts pel Sí i portaveu econòmic d’ERC a la cambra (XI legislatura). També va ser membre de la comissió d’Empresa i Ocupació i va formar part de les ponències dels projectes de llei de cooperatives, de modificació del Codi de Consum i de l’impost sobre els habitatges buits (X legislatura).

És autor de llibre “Pegasus, l’Estat que ens espia”, una crònica del cas d’espionatge informàtic i polític contra activistes, polítics, periodistes i advocats d’arreu del món.


Membre del Patronat des de: 22.10.2021

Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

David Mascort Subiranas

David Mascort Subiranas

  • Professor de Secundària
  • 1r Tinent d’Alcalde Vilablareix (1999-2011)
  • Director dels Serveis Territorials Departament d’Innovació, Universitats i Empreses (2007-2013)
  • Alcalde de Vilablareix (2011-2022)
  • Diputat Diputació de Girona (2013-2015)
  • Secretari General del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (2016-2021)
  • Secretari General del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (2021-2023)


Membre del Patronat des de: 21.06.2023

Degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Guim Costa Calsamiglia

Guim Costa Calsamiglia (Barcelona, 1968) és arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB). Ha treballat als despatxos de Pepe Llinàs i d’ Ignasi de Solà-Morales i  actualment al seu estudi Costa Calsamiglia Arquitecte al Districte 22@.

La seva trajectòria professional inclou projectes en el camp de l’arquitectura i l’urbanisme, així com del disseny de mobiliari. Ha combinat el seu treball amb l’edició editorial – Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme i Editorial Gustavo Gili – i amb la seva dedicació al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). També ha escrit articles a revistes de divulgació general i la seva obra ha estat publicada a diversos mitjans digitals i de paper.

Es membre de la comissió executiva de la Fundació Manuel Blancafort, patró de la Fundació Ginesta (ASPROSEAT) i soci de l’ADIFAD.

Actualment és el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.


Membre del Patronat des de: 17.06.2022

President Executiu del Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya

Celestí Ventura Cisternas

CELESTÍ VENTURA CISTERNAS

  • Col·legiat 3.837.
  • Arquitecte tècnic i PDG per EADA.
  • És fill de la Vila de Gràcia i viu a Barcelona.
  • Es va formar com a cap d’obra a Construccions Catalanes.
  • Va encapçalar durant 35 anys la promotora i constructora METRO-3, primer a la direcció tècnica i després a la direcció general.
  • Des del 2014 dirigeix la promotora UNIQ Residential.


Membre del Patronat des de: 19.11.2019

Degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya

Narcís Armengol Gelonch

Enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i MBA per ESADE. És el director general d’ARCbcn, enginyeria especialitzada en el disseny i en la consultoria de models i tecnologies del sector de l’energia, així com de projectes R+D+I. Degà del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya des de juny de 2022.


Membre del Patronat des de: 18.11.2022

Degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya

Pere Calvet

Pere Calvet Tordera

Pere Calvet, enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya, és director general de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) des de l’any 2011 i president honorari de la Unió Internacional del Transport Públic (UITP).

També és degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, és membre de la Junta Directiva d’ATUC (Associació de Transports Urbans Col·lectius), és vicepresident de la Fundació Cercle d’Infraestructures, membre del Comitè Executiu de l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM) de Barcelona, ​​membre de l’advisory board de Tomorrow. Mobility World Congress. A més, participa activament en organismes nacionals i internacionals en l’àmbit del transport públic i la mobilitat.

Anteriorment, ha estat president de la UITP (2017-2021), director general tècnic d’Infraestructures Ferroviàries de Catalunya (Ifercat) del 2008 al 2011, i durant més de 20 anys ha desenvolupat la seva activitat professional en diferents llocs directius a FGC com a director de Projectes i responsable d’instal·lacions fixes.

Li han estat concedides per part del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports la Medalla al Mèrit Professional el 2017 i la Medalla d’Honor l’any 2021 i la Medalla Ildefons Cerdà 2019, màxima distinció del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya.


Membre del Patronat des de: 17.06.2022

Degà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona

Miquel Darnés

Enginyer Tècnic Industrial. Llicenciat en Periodisme. Degà del Col·legi. President del Consell de Col·legis de Catalunya. Consultor independent. Excatedràtic d’Institut de projectes tècnics i Cap del Departament d’Electrònica. Va treballar al Departament d’Enginyeria de Telefónica.


Membre del Patronat des de: 19.1.2013

Degà del Col·legi de l’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques i de l’Enginyeria Civil de Catalunya – ECCAT

Xavier Font Mach

Nascut a Mataró (1966), veí del Camí de la Serra. Casat i pare de dos fills.

Enginyer Civil – Enginyer Tècnic d’Obres Públiques – Máster Universitari en Prevenció de Riscs Laborals – Postgrau en Enginyeria Municipal i Serveis Municipals – Tècnic competent en Plans d’Autoprotecció nivell Superior.

Vaig estudiar a l’Escola Pia de Santa Anna de Mataró i a la Universitat Politècnica de Catalunya. Després d’uns anys d’experiència en una empresa constructora ( Dragados y Construcciones,1991-1998), vaig obrir el meu despatx professional d’enginyeria a Mataró, REDCIVIL safety engineers, SLPU.

Exerceixo el càrrec de Degà del Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya (www.enginyerscivils.cat), sóc membre del Patronat i Comissió Permanent de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITEC), sóc membre del Patronat de l’Agència de Qualificació dels Professionals de l’Enginyeria (AQPE).

He estat membre de la Comissió de Construcció de la Cambra de Comerç de Barcelona, membre de la Comissió de Seguretat i Salut de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya i Delegat de Barcelona del Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya.


Membre del Patronat des de: 12.4.2013

Degana del Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya

Conxita Villar Mir

Conxita Villar Mir, degana del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya i presidenta de l’Associació , col·legiada número 759, nascuda a Lleida 1966 on resideix actualment a la mateixa ciutat.

Enginyer Agrònom per la UdL, postgrau en “Agricultura Europea i PAC” per la UdL i la Comissió Europea, programa de doctorat complert en “Economia Industrial” i PDD de “Directives en consells d’administració” per EADA. Actualment està cursant un postgrau de “Política i gestió Universitària” per la UNIA.

Treballa com a Secretària Executiva del Consell Social de la Universitat de Lleida des de 2016, és ponent en l’àmbit de les habilitats directives en diversos Màsters i Cursos . Ha estat professora associada de la ETSEA (UdL) des de l’any 1993 fins al 2014.

Conxita és membre de la Junta de la Trobada Empresarial al Pirineu, de la Comisión de transferencia y relaciones con la sociedad de la Conferencia de consejos sociales de las universidades españolas. Membre del Consejo General de Colegios Oficiales de Ingenieros Agrónomos, del consell assessor de l’IRTA, del Consell Parc Agrari de la Diputació de Barcelona, membre de UPC Alumni i UdL Alumn i membre del Patronats ITEC i AQP.

Ha estat directora tècnica del Congrés del Món Rural i de la Fundació del Món Rural de la Generalitat de Catalunya (2004-07), directora de Forum empresa i la Trobada empresarial al Pirineu(2007-16) directiva del Consorci GlobalLleida (2015) pel foment de l’emprenedoria i fou consultora d’empreses agroalimentàries (1993-2004). Ha participat en diverses publicacions i comunicacions de l’àmbit de la Política Agrària i el Desenvolupament Rural.

A més, ha estat membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya de l’any 1998 al 2006, i Delegada de Lleida del COEAC des del 2012 fins al 2020.


Membre del Patronat des de: 31.05.2021

Degana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya

Montserrat Bas

MONTSERRAT BAS OBRADORS

  • Degana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya
  • Tesorera del Consejo General de Colegios Oficiales de Ingenieros Técnicos Agrícolas de España
  • Vicepresidenta de Munitec
  • Enginyera Tècnica Agrícola
  • Màster en Prevenció de Riscos Laborals
  • Professional liberal, CEO de Tècnics Assessors Agroindustrials SLP, Pèrit a Agroseguro

Linkedin: https://es.linkedin.com/in/montsebas


Membre del Patronat des de: 19.11.2019

Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Carles Puig de Travy

Carles Puig de Travy

  • President de Crowe Spain i CEO de la Divisió d’Auditoria i Consultoria
  • Degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya
  • Secretari general de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID)
  • Membre del Consell Assessor de la Universitat Abat Oliba (CEU)
  • Vocal del Consell Social de l’Escola Universitària ESERP
  • President de la corporació d’auditors REA del Consejo General de Economistas de España
  • Expresident del Registro de Economistas Expertos en Cumplimiento Normativo y Digitalización (ECN)
  • Membre d’Honor del Consejo Superior Europeo de Doctores y Doctoras Honoris Causa
  • Honorary Degree de la Fundació Universitat ESERP Business School
  • Professor de màsters d’auditoria a universitats estatals
  • Ha publicat articles a revistes especialitzades en matèria comptable, auditoria i fiscal. Ha participat com a coautor a diverses publicacions i llibres
  • Conferenciant habitual a congressos, seminaris, jornades, etc, en l’àmbit de l’auditoria i la comptabilitat


Membre del Patronat des de: 29.11.2021

Patrons/es designats/es

En representació del Departament de la Generalitat de Catalunya en matèria d’Infraestructures

David Prat

David Prat (Vallcebre, 1973) és enginyer de Camins, Canals i Ponts, i graduat en enginyeria en Tecnologies Aeroespacials. Fins ara era el cap del servei de Transports del Departament de Polítiques Digitals i Territori al Camp de Tarragona, encarregat de la direcció del projecte del tren-tramvia de Camp de Tarragona així com d’implantar diverses millores de mobilitat.

Durant la seva llarga trajectòria al Departament, ha ocupat diversos càrrecs, com Subdirector general de Programació i Execució, Cap del Servei de Mobilitat de Terres de l’Ebre o Subdirector general de planificació i projectes. En aquestes diferents etapes ha participat i impulsat projectes tant de l’àmbit del transport públic, com la Línia L9 o els perllongaments dels FGC a Sabadell i Terrassa, i també projectes de millora de la xarxa viària, com l’ampliació de la C-58 entre Terrassa i l’AP7 i l’ampliació de la C-17 entre Granollers i Parets entre d’altres.

També ha desenvolupat part de la seva carrera a l’empresa privada, participant en projectes de gran repercussió pública. Així, com a director de projectes de la consultora IDOM, va redactar el projecte d’arquitectura i instal·lacions per la posada en funcionament de la L5 de metro entre Horta i Vall d’Hebron i el projecte constructiu del tram de l’Eix Diagonal entre la Pobla de Claramunt i Castellfollit del Boix.


Membre del Patronat des de: 24.02.2022

Director General d’Infraestructures de Mobilitat

En representació del Departament de la Generalitat de Catalunya en matèria d’Ordenació del Territori i Urbanisme

Agusti Serra

Nascut a Barcelona l’any 1962.

Arquitecte superior per la Universitat Politècnica de Catalunya l’any 1989. L’any següent realitza el curs de Gestió Urbanística a la mateixa universitat.

Des del 2018 fins ser nomenat director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, càrrec que ja havia ocupat durant més de 7 anys (2011-2018), ha estat Secretari de l’Agenda Urbana i Territori i President de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Des de 1990 ha treballat a la Direcció General d’Urbanisme de Catalunya, Departament de Política Territorial i Obres Públiques; Coordinador comarcal d’Urbanisme; Coordinador Territorial d’Urbanisme; Cap de Servei territorial d’Urbanisme; Responsable de Sostenibilitat Urbana i al 2010 Subdirector general d’Urbanisme.

Presideix totes les Comissions Territorials d’Urbanisme de Catalunya. Ocupa la presidència de diferents òrgans col·legiats i presideix diverses comissions executives. És vocal de nombrosos consells de consorcis urbanístics.

En l’àmbit docent, ha estat director del Postgrau en Planejament Urbanístic, de l’Escola Sert COAC i professor associat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa. Ha impartit diferents conferències, ponències, seminaris, fòrums i jornades en diversos postgraus i màsters sobre temes d’ordenació del territori, l’urbanisme i l’habitatge, tant en l’àmbit nacional i internacional.

Ha publicat diversos articles en diferents mitjans de premsa i comunicació escrita. A destacar, “Més ciutats, millor ciutats” publicat al diari La Vanguardia a l’Agost del 2020.


Membre del Patronat des de: 26.11.2018

Director General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura

En representació del Departament de la Generalitat de Catalunya en matèria d’Habitatge

Jordi Sanuy

Jordi Sanuy Aguilar és llicenciat en Dret per la UOC i diplomat en Arquitectura tècnica per la UPC.
Des de l’any 1985 treballa a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya on actualment, i des de l’any 2011, és el Director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge.

La seva direcció s’ocupa, entre altres tasques, de seguir i controlar la política de rehabilitació d’habitatges i dels programes específics de rehabilitació.

Dirigeix i supervisa les obres de rehabilitació i millora en els habitatges administrats i gestionats per l’Agència, dona suport als ajuntaments en els seus programes de rehabilitació d’edificis i d’habitatges i de millora urbana.

Proposa les convocatòries d’ajuts, subvencions i prestacions en l’àmbit de les seves competències, coordina i dona suport als programes de remodelació de barris convinguts amb l’Administració de l’Estat i amb els ajuntaments i gestiona els plans de rehabilitació de la Generalitat.

Impulsa i controla el sistema de cèdules d’habitabilitat i inspecció tècnica d’edificis.

Impulsa normatives en relació a l’habitatge i la rehabilitació.


Membre del Patronat des de: 02.05.2022

Director de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya

En representació del Departament de la Generalitat de Catalunya en matèria de Patrimoni

Director General del Patrimoni
(càrrec pendent de formalització)

En representació de la Confederació Catalana de la Construcció

Josep Antoni Martinez Zaplana

Josep Antoni Martinez Zaplana

Diplomat en Ciències Empresarials, Administrador de Finques (Col.6218), Tècnic en Construcció per l’Institut Gaudí de la Construcció, Tècnic intermedi en Prevenció Riscos Laborals (n.3212)

President del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques.

President de la Fundació Privada per a la Ordenació del Sector de la Construcció a Catalunya.

President de la comissió de la Rehabilitació i Manteniment d’Edificis (RIME).

Amb més de 35 anys d’experiència en el sector va fundar l’empresa CONTRACTA, (1994) empresa dedicada a la Rehabilitació d’Edificis i amb gran especialització en la reparació de Patologies Estructurals, aquesta especialització l’ha dut a formar i a envoltar-se d’un equip de professionals que treballen en el reforç i/o reparació d’estructures. CONTRACTA treballa a tota l’àrea metropolitana de Barcelona i rodalies.

Participació com a docent en diversos Cursos i Post-graus en l’Escola Sert del COAC, (2019-2020-2021) per al coneixement de l’experiència i expertesa de les empreses constructores en la Rehabilitació d’edificis.

  • Polítiques d’habitatge
  • Arquitectura i Salut
  • Mecanismes de finançament

Participació com a docent en el POSTGRAU TECNIC DE CAPÇALERA DE REHABILITACIÓ I SOSTENIBILITAT del CAATEEB (2021) com a Representant empresarial de la construcció i especialista en Rehabilitació.

Ponent en diverses taules rodones entorn de la Rehabilitació d’edificis i com a representant empresarial.

Membre de l’Observatori de Rehabilitació de Barcelona (OBRA) liderada per l’Ajuntament de Barcelona

Àrbitre de la Junta Arbitral de Consum de la Generalitat de Catalunya en representació empresarial

Amant de Barcelona, del descobriment de la història a través de la seva arquitectura.

Perfil Linkedin: linkedin.com/in/josep-martínez-zaplana-2170593b


Membre del Patronat des de: 18.11.2022

President del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques

Xavier Vilajoana

Xavier Vilajoana Eduardo és enginyer industrial i MBA en Edificació i Urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i llicenciat en ADE i Humanitats per la UOC.

Compta amb un PDG en Business Administration, Management & Operations i una especialitat en Direcció d’Empreses Immobiliàries, Real Estate Development, tots dos pel IESE, i un Màster en Enginyeria i gestió de les energies renovables per la UB, entre d’altres titulacions.

En l’actualitat és CEO del Grup Euroconstruc, empresa catalana de gestió integral del procés immobiliari amb presència internacional.

En el terreny esportiu, Xavier Vilajoana té una estreta vinculació amb el futbol i el F.C. Barcelona, del qual fou membre de la Junta Directiva i responsable del futbol formatiu, la Masia, i el futbol femení, entre d’altres càrrecs.


Membre del Patronat des de: 18.11.2022

President de l’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya – APCE

Lluis Moreno

Lluís Moreno Lasalle
Nascut a Santa Cruz de Tenerife el 15 de març de 1965.

Enginyer de Camins, Canals i Ports per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona promoció 1989, especialitzat en Hidràulica i Energètica. A l’any 2014 Màster en Planificació Financera EFPA European Financial Planner (EFP).

Actualment és President de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, Vicepresident de Foment del Treball Nacional i soci fundador de l’empresa Asfalts i Equips de Vialitat, S.L.

Durant més de 30 anys ha treballat en importants empreses constructores destacant OCISA (Actualment DRAGADOS) com a Cap d’Obra, COPCISA com a Cap de Grup d’Obres, PABASA com a Director General i COPISA com a Director de Divisió de Materials i Paviments.

Després de dos anys de transició a la gestió patrimonial privada, va tornar a la construcció a l’empresa VIALSER com a Director de Contractació i l’any 2018 crea una empresa constructora especialitzada en asfalts amb el nom d’Asfalts i Equips de Vialitat, S.L. Finalment l’any 2022 és nombrat President de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya.

Els càrrecs que actualment ostenta són:

  • Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC) – President
  • Foment del Treball Nacional (FTN) – Vicepresident
  • Confederación Nacional de la Construcción (CNC) – Vocal Consejo de Gobierno
  • Conf. Española de Organizaciones Empresariales (CEOE) – Vocal de la Junta Directiva
  • Confederació Catalana de la Construcció (CCC) – Vicepresident
  • Asfalts i Equips de Vialitat, S.L. – CEO


Membre del Patronat des de: 18.11.2022

President de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya

Joan Romeu Valverde

Juan Romeu Valverde (Tarragona 1963) Llicenciat en Dret per Universitat de Barcelona (UB).

Càrrecs actuals

  • President del Gremi de la Construcció del Tarragonès
  • Vice-President de FOCONTA Associació Empresarial de la Construcció de la província de Tarragona
  • Vice- President de La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona
  • Membre del Ple de la Cambra de Comerç de Tarragona

Trajectòria professional

  • Despatx professional de Abogacia 1989-1999, especialista en assessorament mercantil, fiscal i laboral
  • Gerent empresa pública Ports de la Generalitat 1999-2001
  • Secretari General FEPIME CATALUNYA 2002-2004

Des del 2005 incorporat a l’empresa familiar EDIFICACIONS I REPARACIONS TARRACO, S.L. (ERTAK).

joan@ertak.net
Membre del Patronat des de: 24.11.2023

President del Gremi de la Construcció del Tarragonès

Universitat Politècnica de Catalunya

Jordi Ros

Jordi Ros és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i Doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

  • Professor Titular del Departament de Projectes Arquitectònics (DPA) de la UPC, actualment coordina el Taller Arquitectura i Tecnologia a l’ETSAB i presideix a la mateixa escola un tribunal de Màster Universitari en Arquitectura (MArqEtsaB).
  • En l’apartat de la investigació forma part del grup de recerca Arquitectura, Indústria i Energia (AR.I.EN) que concentra la seva activitat en quatre àmbits de treball: Arquitectura i Enginyeria, Arquitectura i Indústria, Obra arquitectònica i Raó social de la tècnica.
  • En l’àmbit editorial, des de 1997 fins a 2015 ha estat membre de l’equip de redacció de la revista Documents de Projectes d’Arquitectura (DPA). Actualment és membre de l’equip editorial de la col·lecció Polièdrica.
  • En el capítol professional ha estat fundador i assessor de diversos estudis d’Arquitectura, el darrer dels quals, Ros-Sutrias i Associats, arquitectes, fou premiat en diferents projectes d’Arquitectura pública. Ha impartit conferències sobre la seva obra en diverses universitats europees i americanes.
  • Ha estat Director de l’ETSAB, de 2013 a 2017, escola de la que va ser prèviament sotsdirector en diverses etapes i àrees. De 2014 a 2017 fou President del Consell d’Escoles d’Arquitectura de Catalunya (CEARQCAT).
  • Actualment és Vicerector d’Arquitectura, Infraestructures i Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).


Membre del Patronat des de: 29.11.2021

Vicerector d’Arquitectura, Infraestructures i Territori

En representació de la Federació Catalana de la Indústria, el Comerç i el Serveis de la Construcció – FECOCAT

Mateu Tersol Andols

Mateu Tersol, president d’ASINCA i de la FECOCAT.

Mateu Tersol, és el Soci-Director de Master Plan. Des del passat mes de juliol de 2020 és, també, president d’ASINCA, l’Associació Catalana d’Enginyeria i Arquitectura.

Amb experiència en el sector públic i privat, en l’actualitat dirigeix una empresa que, juntament amb els seus col·laboradors aglutina 50 professionals i factura més de 3 milions d’euros anuals. Prèviament, havia treballat com a Director General en la definició d’estratègies i desenvolupament de plans de negoci.

En el sector públic, té experiència a nivell de gerència en grans projectes així com en la implementació de programes de col·laboració públic-privada.


Membre del Patronat des de: 31.05.2021

President

Membres designats pel Patronat

Maria Sisternas

Maria Sisternas va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (UPC), i va cursar el Master (MSc) City Design and Social Sciences, a la London School of Economics, amb una beca de la Fundació Caja Madrid. Després d’uns anys prestant assistència tècnica a la xarxa de ciutats mediterrànies Medcités, va ser directora de projectes de l’Àrea d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona (2012-2015).

Més tard va liderar Mediaurban, l’Agència de Continguts Urbans del Grup Mediapro, des d’on va impulsar projectes d’habitatge assequible, diversos continguts audiovisuals i la redacció de projectes urbans (2015-2022). Ara exerceix com a Directora de l’Institut Català del Sòl, la promotora pública de la Generalitat de Catalunya.

El seus àmbits d’expertesa son l’urbanisme, les ciències socials i la promoció de l’habitatge assequible. Ha contribuït a la redacció de l’estratègia Catalunya 2022, a la secció d’opinió del diari Ara i ha publicat articles a “El món d’ahir”, les notes internacionals del CIDOB, el think tank finès “Sitra” i altres publicacions especialitzades.

Ha estat docent al grau d’Arquitectura de la UdG i procura fer entenedora la disciplina urbanística als debats on participa.


Membre del Patronat des de: 24.11.2023

Directora
Institut Català del Sòl – INCASÒL

Ricard Font i Hereu

Ricard Font i Hereu (Nascut a la Seu d’Urgell l’any 1971)
Director General BIMSA

Formació

Llicenciat en Dret per la Universitat de Girona. Ha cursat màsters i cursos de post-grau en dret del territori, medi ambient, urbanisme, col·laboració publico privades i gestió de l’administració pública a la Universitat Pompeu Fabra, Universitats Autònoma de Barcelona i ESADE. Ha impartit classes a la Universitat de Girona i a ESADE

Trajectòria professional

En l’administració pública ha estat director general de Transports i Mobilitat entre l’any 2011 i 2013, secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya del 2013 al 2018, president de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) del 2018 al 2021, i fins l’octubre de 2022 he exercit de secretari general del Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.

En el transcurs d’aquest anys a la Generalitat també ha ocupat la presidència i vicepresidència d’ens vinculats a les infraestructures i la mobilitat, com IFERCAT, la constructora de la  L9 del metro, i Infraestructures.cat. Ha estat membre dels consells d’Administració del Port de Barcelona, Barcelona Sagrera Alta Velocitat, Consorci per la reforma de la Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat, Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona (ATM), de l’Institut Català del Sòl (NCASOL), del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI, de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya  i de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). També he presidit Aeroports de Catalunya, Ports de la Generalitat o el Comitè de Rutes Aèries de Catalunya.

Actualment és el Director General de Barcelona d’Infraestructures municipals (BIMSA), empresa pública de l’Ajuntament de Barcelona que integra la gestió de les principals obres d’infraestructures i equipaments.


Membre del Patronat des de: 18.11.2022

Director General de Barcelona d’Infraestructures Municipal SA – BIMSA

Representant: Sergi Penedès
Secretari General Adjunt

Secretari no patró
Francisco Diéguez Lorenzo
Director General de l’ITeC

Cap d’aquestes persones té interessos en les empreses o serveis externs que la Fundació té contractats, ni personalment ni mitjançant empreses.