L’ITeC al món
Un món de productes
La construcció s’està tornant cada cop un mercat més global, i els productes que hi intervenen no són una excepció. En la dècada 2009-2019, les importacions de materials de construcció han crescut prop del 40%, i les exportacions, més del 65%. L’ITeC fa temps que treballa en els dos sentits possibles d’aquest flux creixent de productes.
Com pot ajudar l’ITeC a l’empresa estrangera interessada en el nostre mercat?
Sovint ens trobem amb productes desenvolupats en altres països que experimenten dificultats per penetrar al nostre mercat. Les causes poden ser diverses:
Pot ser un problema de caire legal o normatiu. L’ITeC pot fer una anàlisi de requeriments regulatoris que llisti exhaustivament les barreres normatives a les quals s’enfronta un producte concret. Basant-nos en aquest diagnòstic, podem oferir al fabricant una solució a mida de la seva situació concreta: adaptar la certificació o la feina experimental d’origen a la normativa europea o estatal, conduir el producte per la via de la certificació obligatòria (marcatge CE, Declaracions de Prestacions), la certificació voluntària (ATE, DAU, Apto), o per la de la verificació de la constància de les prestacions.
També pot tractar-se d’un problema d’estratègia de mercat. L’Institut pot portar a terme estudis de mercat per tal de mesurar la situació concreta de la demanda i de l’oferta per a un producte o una família de productes concrets, per tal d’avaluar si es troba davant d’un mercat amb molta o poca competència, o per conèixer a fons quins són els prescriptors i en què es basen per a escollir un producte o un altre.
En els casos de productes no completament desenvolupats, l’ITeC pot participar en les fases finals del desenvolupament per tal d’afinar-lo per a un millor encaix en el mercat, mitjançant els nostres serveis de suport a la innovació.
Finalment, també podem oferir els serveis de l’Institut per tal de fer difusió dels productes, a través de la seva incorporació en els bancs de dades i les llibreries BIM, com a via directa d’accés als prescriptors.
Com pot ajudar l’ITeC a l’empresa domèstica interessada en els mercats exteriors?
Les barreres per a l’exportació també acostumen a ser de tipus legal i normatiu. En principi, la circulació de productes per la resta de països de la Unió Europea hauria de ser més directa, però de tota manera és recomanable anticipar-se als problemes potencials a través d’un assessorament amb l’EOTA. L’ITeC en forma part i participa activament en el Consell Tècnic, l’Assemblea General, els Grups de Treball horitzontals i els Grups Ad Hoc, i informa de les novetats que afecten al mercat de productes amb els Reports of ITeC EOTA Office.
El procés de certificació Avaluació Tècnica Europea-ATE i marcatge CE també ajuda a les empreses a introduir-se a nous mercats.
A escala extraeuropea, l’Institut treballa en cooperació amb la xarxa internacional d’Applus la qual cosa facilita les feines experimentals d’assaig en més de 50 països.
L’ITeC també està en contacte amb la situació de mercat de la resta d’Europa a través de la seva participació a la xarxa Euroconstruct com a representant d’Espanya. Els informes Euroconstruct són un instrument eficaç per a conèixer els nivells d’activitat constructora (edificació, rehabilitació i enginyeria civil) d’un total de 19 països, amb previsions pormenoritzades que indiquen cap a on evoluciona el mercat.
Un món de projectes
La metodologia de l’ITeC per a la gestió dels projectes d’edificació i enginyeria civil acumula més de 30 anys d’experiència pràctica i s’ha sotmès a proves tant exigents com la gestió de les obres dels Jocs Olímpics de Barcelona’92. Tot aquest “know-how” no ha passat desapercebut i diferents gestors d’obra d’altres països (Colòmbia, Equador) estan licitant projectes, avaluant les ofertes i adjudicant-los mitjançant la metodologia TCQ, per després continuar fent seguiment de l’execució de l’obra i del seu manteniment posterior amb la mateixa sistemàtica.
L’ITeC també està en estret contacte amb els experts i els organismes d’arreu del món que estan liderant l’adopció de metodologies col·laboratives com el BIM, el Lean Construction o la Gestió Integrada de Projectes (IPD en nomenclatura anglesa). A banda d’incorporar-les en la pròpia metodologia de l’ITeC, s’està fent una tasca contínua de difusió dels casos d’èxit que s’han produït tant dintre com fora de les nostres fronteres.
Un món de recerca
L’ITeC també té experiència en projectes competitius convocats per la Unió Europea, en el quals s’han desenvolupat productes i serveis innovadors per al sector de la construcció. Participant en aquests projectes, l’ITeC col·labora amb els investigadors i amb els centres de recerca de la resta d’Europa on s’estan dissenyant i experimentant les solucions constructives amb més potencial per a transformar el mercat.