El passat 23 de novembre es va dur a terme el Cafè Lean “5 hospitals en 20 setmanes”, amb un èxit rotund, amb més de 260 inscrits.

Les obres d’aquests 5 hospitals estan sent promogudes per l’Institut Català de la Salut- CatSalut, per donar resposta a l’alta demanda sanitària com a conseqüència de la pandèmia.

Ferran Bermejo, Director Tècnic de l’ITeC, va introduir la sessió, mentre que Victor Roig, consultor BIM-LEAN i soci fundador de Bimetric, en va ser el moderador.

Martí Ballart, Cap de la Divisió d’Inversions i Patrimoni com màxim responsable tècnic de les actuacions en Infraestructures Sanitàries del Sistema Públic de Salut de Catalunya, va aportar una visió global del criteri de desplegament dels 5 hospitals, així com les seves característiques principals.

Per la seva banda, Toni Campos, Lean Practitioner- Lean Profesional i expert en infraestructures sanitàries, operacions i processos assistencials, va abordar el marc administratiu, la metodologia de treball emprada i la planificació.

Els terminis tan ajustats d’execució en aquests 5 hospitals de nova construcció están essent possibles gràcies a la combinació de diversos factors:

  • Contractació per emergència.
  • Implementació del treball col·laboratiu en paral·lel per fases i equips integrats d’alt rendiment (concepció, disseny i construcció).
  • Utilització de metodologies com Lean Construction, que ha estat decisiu tant en la concepció de la contractació (LeanIPD) com en planificació i seguiment (LeanLPS); i BIM, que ha permès tenir una visió real de les àrees i que els professionals de la salut revisessin si el disseny es corresponia amb les seves necessitats i modificar-ho si era necessari. El modelat BIM també ha fet possible detectar incoherències abans de la construcció.
  • Reproducció a mida real d’espais.
  • Implementació de la industrialització de processos, així com l’aplicació de solucions industrialitzades ja des de la fase de disseny.

Un altre aspecte nou que està essent aplicat és incentivar la col·laboració entre equips dels diferents hospitals per aprendre uns de les experiències dels altres (reunions Nivell zero) i l’ús de les sales ”abella” per dur a terme les reunions Lean.

Un tema important a destacar és que els cinc hospitals s’han plantejat com una extensió d’altres ja existents, als quals queden vinculats, considerant la flexibilitat d’usos quan l’emergència sanitària ja no requereixi la seva funció inicial.

Per últim, els ponents van destacar que l’èxit del treball realitzat és gràcies a un gran equip de professionals que estan treballant de forma col·laborativa, amb gran esforç i il·lusió per aconseguir aquest gran repte.

Al finalitzar les ponències es va passar a la ronda de preguntes en les que va destacar l’interès en el sistema de contractació, el cost de les actuacions, així com les solucions constructives.

Veure totes les activitats Lean de l’ITeC.