Els nous perfils professionals per a la digitalització de la sostenibilitat protagonitzaran el pròxim ITeC Time & TechEstate

Per: Publicat: 26/03/2021Categories: Jornades, Webinar

El sector de la construcció evoluciona imparable cap a la digitalització i, cada vegada més, exigeix ser conscient dels impactes que genera, tant econòmics, com a socials i ambientals.

Apareix una nova demanda de professionals: es busquen nous perfils tècnics que, d’una banda, tinguin els coneixements de base tradicionals del sector (arquitectes, aparelladors, enginyers…) i, per l’altre, dominin les noves eines digitals que donen resposta a les noves exigències tecnològiques, especialment de sostenibilitat.

La sostenibilitat es concreta quan es quantifiquen els impactes ambientals, a nivell edifici, carrer, barri, ciutat, i es produeixen en totes les fases del cicle de vida: extracció de la matèria primera, fabricació de productes, disseny del projecte, construcció, ús, manteniment, renovació i desmantellament de l’edifici. En cada fase es generen impactes que hem de transformar en dades. Parlem de milions de dades, l’única opció raonable per a la seva correcta gestió passa per la seva integració digital.

La visió completa del cicle constructiu fa que, inevitablement, apareguin en el debat temes com la gestió Lean, contractes IPD, sistemes de modelització BIM del projecte, simulacions a tots els nivells (d’espai, estructural, climàtica, lumínica, acústica…), seguiment de l’obra i de tots els seus processos, monitoratge i gestió de l’edifici, big data, intel·ligència artificial, IOT, etc.

Apareixen multitud de programes, bases de dades i plataformes d’intercanvi d’informació amb les quals haurem de treballar. El tauler de joc és enorme i la interoperabilitat entre eines i l’estandardització de la informació es tornen aspectes clau. Tant com la necessària capacitació dels tècnics que han de ser més tecnològics. Preparar-se serà un esforç important, però també representa tot un nou ventall d’oportunitats professionals per a qui sàpiga estar al dia, i formar-se contínuament. En el pròxim ITeC Time & TechEstate parlarem de com aconseguir-ho.

Ponents:

Manuela Ianni, Doctora, Arquitecta, professora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), professora i coordinadora del Màster BIM i Disseny Integrat, Màster Certificació en Disseny Sostenible i Arquitectura Bioclimàtica i Postgrau en Simulació Energètica d’edificis de la Universitat de Barcelona (UB), en col·laboració amb l’Institut Econova. Actualment col·labora com a especialista BIM i assessor energètic en Global Technia Consulting, empresa internacional especialitzada en Data Centers.

Licinio Alfaro, Arquitecte i Cap del Departament de Construcció Sostenible de l’ITeC. Entre molts altres projectes, ha liderat la creació del TCQ/TCQi-GMA (Gestió del model ambiental) i també de la base de dades d’impactes ambientals que inclou el BEDEC. Ha impulsat, juntament amb diverses administracions, institucions i equips, la inclusió de plecs ambientals en les licitacions d’obres, més enllà de l’eficiència energètica en fase d’ús, fent especial incidència en la necessitat de quantificar els impactes vinculats als materials de construcció i a la seva posada en obra.

Raúl Gómez, Enginyer Civil per la Universitat Nacional de Colòmbia, Postgraduat en direcció de projectes per la UPC i MBA per l’EAE. És el Director Tècnic de Constraula (Grup Sorigue) des del 2008, on anteriorment va ser Cap d’estudis i cap d’obra. En Constraula, a part de construir edificis i urbanitzacions a partir de models BIM, també apliquen diverses tecnologies com les de geoposicionament de la seva flota de vehicles, i la sensorització, tant de la seva pròpia seu com d’equips i mobiliari urbà que gestionen. El seu equip humà està en continu procés de formació per a anar adoptant noves tecnologies digitals en el seu treball diari.

Adelardo Domingo Ruiz, Arquitecte especialista en BIM. Actualment treballa en l’enginyeria TEC-4, i ha participat en grans projectes d’edificació i d’infraestructures com l’AVE de Riad a la Meca, entre altres. Especialista en temes de sostenibilitat i col·laborant a l’Escola d’Arquitectura de La Salle, tant en graus com en màsters. Format també en el camp del Facility Management, aspecte que li aporta una visió més àmplia de la digitalització en la construcció.

Judith Recio, Arquitecta per l’ETSAB (UPC). Actualment treballa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) al Servei de Redacció del Pla Director Urbanístico Metropolità. Ha desenvolupat la seva carrera professional en el món de la planificació urbana i territorial en el sector públic, especialitzant-se en els Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG) i en l’anàlisi de daus orientat a la presa de decisions estratègiques. En el marc del PDU ha col·laborat en diferents estudis com l’Estudi sobre l’accessibilitat al transport públic en l’àrea metropolitana de Barcelona o l’Estudi sobre equipaments bàsics i ha participat com a ponent convidada en diferents congressos o classes de grau i màster. Actualment està cursant el Màster Universitari en Direcció d’Empreses (UOC).

 

Moderador:

Xevi Prat, Arquitecte i Membre del Departament Comercial de l’ITeC

 

Data: 28 d’abril de 2021

Horari: De 16:00 a 18:00 h

Idioma: Castellà

Activitat gratuïta, prèvia inscripció AQUÍ

 

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC