Ciutats intel·ligents d’interès històric, és possible?

Per: Publicat: 29/10/2020Categories: Informació tecnològica

Fins fa poc, la possessió d’instal·lacions d’energies renovables com, per exemple, la fotovoltaica, es veia estancada per una sèrie d’impostos i condicionants que concloïen en una inexistent demanda d’aquestes. Un dels impostos més esmentats és el famós impost al Sol, aquest, engendrat en el Reial decret 900/2015, era una taxa que havien d’abonar els titulars de panells fotovoltaics per seguir connectat a la xarxa elèctrica, encara que no es fes ús d’ella, en concepte de costos i serveis del sistema.

Gràcies a les noves normatives que beneficien a les energies renovables i assenten les bases de l’autoconsum, imposats com l’anteriorment nomenat desapareixen per a deixar pas a una nova forma de vida. En aquest cas ens referim; al Reial decret 244/2019 pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de l’autoconsum d’energia elèctrica i al Reial decret llei 23/2020 pel qual s’aproven mesures en matèria d’energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica.


Què és l’autoconsum?

Entenem per autoconsum la producció individual per a consum propi mitjançant per exemple, la instal·lació de panells fotovoltaics que proveeixen al teu habitatge d’energia 100% renovable. La nova regulació, a més d’introduir l’autoconsum compartit, una cosa prohibida en la legislació anterior, reconeix el dret a acte consumir energia elèctrica “sense peatges ni càrrecs”.


Aquestes dues noves normatives tracen el camí cap al desenvolupament i millora de les energies renovables, a més d’afavorir i impulsar projectes sostenibles i respectuosos amb el medi. En definitiva, un marc legal que no afecti negativament el progrés i permeti projectes tècnicament possibles.

Es preveu que per a 2050 el 80% de la població viva en àrees urbanes on la majoria de ciutats europees tenen edificis d’interès històric. Tenint en compte que les ciutats representen el 80% del consum energètic mundial i produeixen més del 60% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, com podem canviar aquestes xifres sense posar en perill el patrimoni cultural? La resposta la trobem en el Projecte POCITYF.

Més a prop de les Smart Cities gràcies a la nova normativa i als projectes innovadors

POCITYF pretén realitzar una sèrie d’accions a la ciutat que no sols canviïn el panorama actual, sinó que assegurin un impacte a llarg termini creant i coordinant una xarxa de ciutats intel·ligents per a àrees de gran patrimoni cultural.


Una ciutat intel·ligent o smart city és una ciutat que mitjançant la tecnologia i la innovació promou un desenvolupament més eficient i sostenible per a millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans. Alguns objectius de les ciutats intel·ligents són: facilitar la mobilitat, impulsar un desenvolupament sostenible, millorar els serveis socials i donar veu als ciutadans, ja que aquests, són els que creguin la ciutat i no a l’inrevés.


Mitjançant les següents línies d’acció o Energy Transition Tracks compleix el seu objectiu:

ETT 1 Edificis i districtes d’energia positiva

Augmentar l’estalvi energètic a nivell d’edifici i reduir les factures d’energia

 

 

ETT 2 Gestió i magatzematge de l’energia

Maximitzar l’autoconsum
Reduir la tensió de xarxa
Augmentar el valor financer

 

ETT 3 Mobilitat elèctrica

Promoure vehicles elèctrics i híbrids
Transport més sostenible
Reduir costos de mobilitat dels ciutadans

 

ETT 4 Co-creació impulsada per els ciutadans

Incentivar als ciutadans i convertir-los en l’eix principal d’aquest nou paradigma

 

 

 

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea sota l’acord de subvenció nº 776708.

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC