Parlem amb… Jaume Casas, Director Tècnic de Rossell Giner

El protagonista de la nostra entrevista en aquesta ocasió és Rossell Giner (RG), Global Partner del Barcelona Contech Hub. Rossell Giner és una societat professional d’arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació, creada l’any 2000. Està especialitzada en direcció d’execució d’obres i els processos que formen part de projectes i obres, tant en l’àmbit privat com en el públic, tenint una visió global del sector de la construcció a escala nacional.
Benvingut, Jaume, Director Tècnic i associat de RG al nostre espai d’entrevistes.
- Podries presentar breument Rossell Giner i el seu rol al sector de la construcció?
Som una empresa d’arquitectes tècnics que ha anat evolucionant al llarg dels anys i que actualment està especialitzada en direccions d’execució d’obres, incloses les fases prèvies d’aquestes, amb participació activa en projectes d’arquitectura, fins a l’entrega de l’obra i el seguiment posterior.
- Amb 25 anys d’experiència en el sector, quins canvis significatius heu observat en la construcció i com us heu adaptat a aquests canvis?
Tot i que semblen pocs anys, l’evolució ha estat increïble, tant en l’elaboració de projectes, com amb els sistemes constructius, prefabricació, planificació, etc.
Per posar un exemple, quan vaig començar a treballar, l’eina més sofisticada era una taula amb un paral·lex… on els més valents començaven a introduir-se en el món de l’Autocad. Avui, és del tot impossible que un despatx faci un projecte sense eines com Autocad, Revit, Allplan, entre d’altres.
Hem passat de dibuixar en 2D a modular projectes.
Pel que fa a la construcció pura, s’han introduït molts sistemes innovadors, com el CLT, elements prefabricats, construcció en sec…
La gestió de les obres, com a DEO, també s’ha nodrit de la introducció de la informàtica i d’eines que ens ajuden a fer la nostra tasca.
- Quines són les principals àrees d’innovació que heu identificat en els vostres processos d’arquitectura i enginyeria?
Els processos han evolucionat moltíssim amb les eines que tenim a l’abast actualment. Avui en dia portem els projectes en el telèfon, tauleta o ordinador, i en paper, en DIN A3 i rarament en format DIN A1, cosa que suposa que sempre tenim tot el projecte a mà. Els núvols i les aplicacions ens ajuden a tenir la documentació centralitzada, actualitzada i accessible en tot moment.
En els darrers anys, hem començat a introduir aplicacions per a geolocalitzar incidències en obra, creant fluxos de treball fins a la seva resolució, que per les tasques de DEO és molt útil.
- Com valoreu l’impacte de la tecnologia en el vostre treball diari? Hi ha alguna eina o programari que considereu essencial?
Cada dia és més important l’adaptació de la nostra forma de treballar amb les noves eines informàtiques, com prendre notes en arxius PDF, crear grups de comunicació per cada actuació, etc.
Dins de les eines DEO n’hi ha algunes que considerem imprescindibles. La primera és la de gestió d’amidaments i pressupost, que per nosaltres és el TCQ, però hi ha altres empreses que utilitzen Presto o inclús Excel.
Per a la gestió documental ens agrada el Teams, ja que també disposa d’un apartat tipus xat. Però n’hi ha molts més, com Dropbox, BIM360, Procore, etc.
Per la gestió d’obra i repassos d’obra ens agrada el Dalux o Procore.
Per la gestió de qualitat estem iniciant-nos amb Beware, ja que fins ara ho fèiem a través dels núvols amb un sistema propi.
- Podeu compartir algun exemple concret d’un projecte recent on hàgiu aplicat innovacions tecnològiques? Quins resultats heu obtingut?
A part de les aplicacions, també hem aplicat diferents metodologies de treball, com Lean i Last Planner, per a la gestió temporal de les obres, amb uns magnífics resultats.
Els resultats més espectaculars els hem aconseguit amb obres per CatSalut, amb la construcció d’hospitals d’aproximadament 6.000 m² en un temps rècord de menys de 8 mesos.
- Com us manteniu actualitzats sobre les noves tendències i tecnologies emergents en el camp de l’arquitectura i l’enginyeria?
Les xarxes socials com LinkedIn i les publicacions de l’ITeC i el CATEB ens ajuden a descobrir noves tendències, així com grans fires com Construmat.
- Quin paper juguen les startups en la vostra estratègia d’innovació? Col·laboreu amb alguna startup específica? Si és així, com es va iniciar aquesta col·laboració? Quins criteris utilitzeu per decidir amb quines decidiu col·laborar?
Actualment estem col·laborant amb Beware.
Esperem que les startups tinguin un paper fonamental en l’empresa, amb una optimització i agilització de processos i comunicacions.
Tenim poca experiència en aquest món i pel que fa al criteri de col·laboració, en aquests primers passos, els estem fent de la mà de Barcelona Contech Hub.
- En el cas que hàgiu col·laborat amb startups, com integreu les solucions innovadores que aporten en els vostres projectes? Hi ha algun procés establert per a aquesta integració?
Estem participant en l’elaboració d’una eina que creiem serà de gran utilitat pel nostre sector i que ja estem en fase de test intern.
- Quins són els principals reptes que heu trobat en la implementació de noves tecnologies i innovacions en els vostres projectes?
Sobretot l’agilitat, la rapidesa, que siguin intuïtives, flexibles, que tinguin aplicació mòbil i que doni un valor afegit a la nostra feina, que ens faci la vida i els tràmits més fàcils.
- Com creieu que l’ús de la tecnologia i la innovació pot influir en la sostenibilitat dels projectes arquitectònics?
És una revolució a la qual ens hem d’anar adaptant i que ben segur serà apassionant.
La sostenibilitat cada dia està més al centre dels projectes, i amb les innovacions i noves tecnologies, segur que podrem optimitzar encara més els projectes i fer-los més sostenibles.
- Quins són els vostres plans futurs en termes d’innovació i tecnologia? Hi ha alguna nova tendència o tecnologia que us entusiasmi especialment?
Ens encanten els reptes i ens embarquem en tot allò que tingui a veure amb millora continua, ja sigui de processos constructius, com tecnològics, per exemple, la gestió de la prefabricació, metodologies Lean, segells mediambientals com Breeam, Leed, implantació del BIM, tant en projecte com en seguiment d’obra, òbviament el TCQ, amb tots els seus mòduls, i amb moltes ganes de continuar incorporant nous coneixements i aplicant noves eines.
- Què suposa per Rossell Giner la participació al Barcelona ConTech Hub com un dels seus Global Partners?
Volem aportar la nostra experiència per ajudar amb la creació i desenvolupament d’aplicacions en el sector de la construcció, amb una visió crítica i constructiva alhora.
Des del Barcelona Contech Hub agraïm la vostra participació i esperem que les vostres respostes puguin inspirar a altres professionals del sector a adoptar noves tecnologies i enfocaments innovadors.