GBCe (Green Building Council – España) i l’ITeC, entitats de referència en l’anàlisi Ambiental de la construcció, han treballat conjuntament per a establir els criteris amb els quals, la informació ambiental s’incorpora als models BIM a través dels objectes que els componen. Un pas important dins la dimensió coneguda com a 5D del BIM.

Aquesta col·laboració s’ha dut a terme al voltant d’ eCOB®, el primer estàndard lliure, obert i gratuït que planteja la creació d’objectes BIM en qualsevol plataforma de modelat. Com a resultat del treball realitzat, s’ha incorporat a aquest estàndard els “Property Sets” necessaris, així com els atributs que intervenen en la caracterització ambiental dels productes de construcció.

La definició de dades ambientals en els objectes BIM s’ha tractat tant a nivell d’elements constructius genèrics, com de productes comercials de fabricants, amb la qual cosa a partir d’ara les biblioteques d’objectes poden incorporar de forma ben estructurada i endreçada la informació que es necessita en l’anàlisi ambiental de projectes.

A més, s’han analitzat els principals atributs que utilitzen els segells ambientals més coneguts com LEED, BREAM, DGNB i VERDE per tal que, amb la informació continguda als models, els certificadors puguin treballar còmodament amb models BIM.

Tot i que es possible l’anàlisi de la informació ambiental des de les eines de modelat BIM, eCOB® permet realitzar exportacions dels models amb el format obert IFC, a partir del qual es poden fer treballs d’anàlisi ambiental amb visualitzadors gratuïts de models BIM. Aquest fet és de gran ajut atès que estalvia temps d’aprenentatge i costos de llicències a professionals de l’anàlisi ambiental.

Des d’ara els desenvolupadors de Biblioteques BIM, els professionals que preparen els seus propis objectes, o les empreses públiques i privades interessades en els aspectes ambientals, disposen d’aquesta referència d’ús lliure.

Entitats rellevants del sector de la construcció recolzen l’estàndard eCOB® i participen, com ho ha fet GBCe, en el perfeccionament dels seus continguts per a disposar d’un instrument que aporti rigor tècnic i seguretat en les inversions que fan les empreses i els agents del sector en el desenvolupament de biblioteques BIM i models de projectes en general.

GBCe i l’ITeC presentaran aquest treball i la forma d’utilitzar-lo en un webinar el proper dijous 11 de març amb el següent programa:

  1. Presentació de la iniciativa
  2. La importància de la informació ambiental en una construcció digitalitzada
  3. Com s’incorpora la informació ambiental als objectes BIM a eCOB®
  4. Mostra d’ objectes BIM pilot amb la informació ambiental
  5. Propers passos. L´anàlisi ambiental de projectes sobre models BIM
  6. Comentaris dels assistentes.

 

Amb la intervenció de:

GBCe

Bruno Sauer, Director General

Paula Rivas, Responsable de l’Área Técnica

 

ITeC

Ferran Bermejo, Director Tècnic

Elena Pla, Responsable de Desenvolupament BIM

Licino Alfaro, Cap del Departament de Construcció Sostenible.

 

DATA: 11 de març de 2021

HORARI: De 16:30 a 18:30h

IDIOMA DE LA SESSIÓ: Castellà

Activitat gratuïta prèvia inscripció aquí