Experiències BIM: Traspàs d’àtoms a bits de la Sala d’actes de l’ITeC

Per: Publicat: 07/07/2015Categories: BIM, Innovació

El passat 11 de juny vàrem poder conèixer a l’ITeC en primera persona les possibilitats que ofereixen els làsers escàners 3D per digitalitzar entorns pre-existents amb velocitat i precisió. Aquests instruments formen part del grup d’eines de hardware disponibles a la tecnologia BIM per realitzar treballs de topografia, aixecament 3D d’interiors i exteriors o documentació d’elements constructius, entre d’altres.

L’empresa Faro Spain SL ens va fer una demostració de les possibilitats de captació de dades amb els làsers 3D prenent com exemple la Sala d’actes de l’ITeC (Premi FAD 2005 d’interiorisme). Es van escollir dos punts d’estacionament a les cantonades oposades de la sala per reduir les ombres d’informació que generen els elements entremitjos, en aquest cas els pilars i les singularitats de les encavallades o voltes que configuren el sostre de l’antiga nau industrial.

Com que es volia aconseguir un escanejat i virtualització en color, a cada estacionament es van fer dues preses (cadascuna de 2 minuts aproximadament) per recollir dades de tots els punts dins la visual del làser:

  • una primera presa per escanejar la geometria; les coordenades polars x, y, z de cada punt (un valor a partir de la presa de tres mesures)
  • i una segona per recollir la imatge; el color RGB de cada punt.

El camp visual de l’escàner 3D és tot el perímetre esfèric exceptuant la seva projecció en planta en un radi de 2 m. Les distàncies d’abast són variables, en funció del tipus de làser i de la resolució que es desitgi obtenir (en entorns construïts és habitual treballar amb longituds garantides de 330 m).

Cal destacar que el raig làser capta l’efecte de la llum sobre la matèria i no tant la matèria en sí. Per aquest motiu, els raigs van traspassar els vidres que separen l’interior de la sala amb el pati cobert exterior i, fins i tot, van captar punts que reprodueixen l’efecte dels miralls situats al fons del pati.

Les dades de les dues preses van quedar recollides a una tarja SD dins el làser i un cop extreta es varen traspassar a un PC portàtil per ser processades amb el software propietari del fabricant. Aquest processat va consistir en obrir el programa, que va detectar automàticament la transferència d’informació des de la tarja SD, unificar en un únic model les coordinades dels punts obtingudes a cada estacionament i convertir-los en un núvol de punts editable i recognoscible pels programes de modelat BIM.

L’experiència (que forma part de les accions que està duent a terme l’ITeC per analitzar la millora tecnològica que comporta l’ús de les eines BIM i donar-les a conèixer a tots els agents de sector) ha quedat recollida en un vídeo a on us convidem a descobrir les particularitats que hem comentat: la diversitat dels sostres de la sala, el núvol de punts del pati, les ombres dels dos estacionaments, les cadires de l’auditori i altres detalls que despertin la vostra curiositat.

mira el video

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC