Rehabilitació i BIM capten l’atenció dels professionals del sector de la construcció

Per: Publicat: 07/10/2016Categories: BIM, Jornades

El dia 5 d’octubre va tenir lloc a la seu de l’ITeC una jornada centrada en projectes de rehabilitació aplicant tecnologia i processos BIM, una activitat que va captar l’atenció de molts professionals del sector de la construcció. Aquesta sessió es va emmarcar dins la Setmana de la Rehabilitació, organitzada pel CAATEEB.

A la jornada hi van participar diversos especialistes que van donar a conèixer casos pràctics de projectes de rehabilitació en els que s’ha aplicat la tecnologia i els processos BIM. A continuació destaquem les idees més rellevants de la sessió en relació amb l´ús de metodologies i eines BIM en projectes de rehabilitació.

La visualització del model 3D d’un edifici que s’ha de rehabilitar/restaurar ajuda a prendre millors decisions de projecte sobre aspectes com ara volumetries, distribucions, estratègies estructurals, instal·lacions, materials, pressupostos i fases d’obra. El BIM facilita la comunicació amb els diferents agents implicats (promotores, projectistes, constructors, industrials i mantenidors) i la comprensió de l’abast de l’obra, mesures directes, visionat d’opcions de projecte, etc.

Les tecnologies de preses de dades per digitalitzar edificis estan evolucionant molt ràpidament i disposar d’un model 3D per començar a projectar és assumible en major o menor mesura, depenent de l’escala del projecte.

Els models BIM són bases de dades que contenen informació necessària pel control de costos econòmics, ambientals i per la planificació temporal. El model geomètric permet obtenir amidaments directes però després cal interpretar-los i completar-los. Així doncs, és convenient que les parts implicades es coordinin per estructurar i definir l’abast dels models abans de començar. Els agents han de plantejar-se quines dades modelen, per què i a qui li serviran, d’aquesta forma es treballa amb models BIM optimitzats a les necessitats del projecte.

Des del punt de vista de la producció interna, el modelat BIM garanteix la coordinació dimensional dels plànols, la gestió eficient de canvis i l’automatització de feines tedioses com l’edició de llegendes i caixetins als plànols. Als micro-estudis o enginyeries de petit format el BIM permet l’autodelineació dels seus projectes.

Finalment, durant la sessió es va remarcar que els processos de producció de les empreses amb metodologies BIM estaran en fase Beta durant uns quants anys perquè la tecnologia anirà avançant i les millores s’aniran incorporant gradualment dins els processos. La implantació del BIM al sector de la construcció requerirà capacitat adaptativa i flexibilitat dels agents envers la constant evolució dels ecosistemes digitals BIM (programes de modelat, visors, entorns local o web i plataformes col·laboratives).

ponències

fotografies

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC