Jornada BIM a Camins.cat: “Es dibuixa com es construeix i es pressuposta com es paga”

Per: Publicat: 21/04/2015Categories: BIM, Jornades

El Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, en col·laboració amb l’ITeC, va oferir el passat 19 de març una sessió tècnica per a informar als seus col·legiats sobre l’adopció de la metodologia BIM en projectes d’obra civil i edificació.

La jornada va transcórrer durant tot el matí de dijous i va ser un èxit d’assistència, col·legiats majoritàriament però també projectistes, directors d’obra, fabricants de productes, distribuïdors de software i altres agents.

Després d’una breu presentació de Sergi Saurí, president de la Comissió de Coneixement del CECCP i Francisco Diéguez, Director General de l’ITeC, el primer bloc el matí va començar amb una introducció a la metodologia BIM i els processos de disseny integrat (Integrated Delivery Projects) per part de Xavier Pallàs -consultor de Bimetric- i amb la presentació de cinc experiències reals de la mà d’empreses constructores i enginyeries que estan treballant en BIM a projectes d’obra civil.

Francisco Román Ramírez, coordinador I+D+i de Copcisa SA, va destacar tres obres treballades amb aquesta metodologia: la Rehabilitació del Mercat de Sant Antoni, el projecte dels Jutjats a Còrdova i una planta industrial. Va aconsellar a les empreses que encara no hagin implantat el BIM que ho facin de forma gradual, projecte per projecte, però que un cop s’hagin decidit per un projecte, el pas al BIM d’aquest es faci de cop, no parcialment.

Andreu Cortada, BIM manager d’ IDP Enginyeria va presentar fluxos de treball en BIM sobre l’anomenat BEP o BIM Execution Plan, un guió que acorden inicialment totes les parts abans d’abordar els projectes a on s’estableix, entre d’altres qüestions, els formats d’intercanvi d’arxius, s’acoten les tasques i responsabilitats, etc. També va plantejar la conveniència que les empreses disposin d’experts de cadascuna de les disciplines o especialitats: arquitectura, instal·lacions o estructura i va apuntar les categories professionals BIM amb les que IDP està treballant, el modelador BIM, el coordinador BIM i el BIM manager, per desenvolupar projectes tant d’obra civil com d’instal·lacions, estructures i arquitectura.

Rafael Perea, ITOP en transport i serveis urbans i Enginyer Civil, va explicar l’ús del BIM com a eina d’anàlisi i avaluació d’alternatives de projectes mostrant diverses opcions per un aparcament públic soterrat per un indicador concret: la ratio €/plaça d’aparcament. També va convidar a treure el màxim partit de les TIC i eines 2.0 disponibles, integrar-les al món BIM i vice-versa.

Josep Ma. Galán, responsable d’instal·lacions mecàniques i coordinació d’implantació BIM a Comsa Emte, va explicar els beneficis d’haver abordat les instal·lacions amb BIM als projectes de Rehabilitació de la Maison de la Radio a Paris, de mampares industrialitzades en una planta farmacèutica d’Argèlia, uns laboratoris a Asunción (Paraguai), una subestació elèctrica a Porto Colom (Mallorca) i un viaducte a Gran Canària.

Emilio Solís, BIM Manager a Typsa-Catalunya, va exposar que la implantació del BIM afectava les empreses als tres nivells següents: a l’estratègia, la gestió i la producció, generant rols professionals amb noves funcions: cap BIM, BIM manager, coordinador BIM, BIM header, BIM operator, programadors IT i documentalistes. Així mateix també va explicar l’experiència al projecte de l’intercanviador de la plaça de Sants i altres experiències internacionals.

Ferran Bermejo, Director Tècnic de l’ITeC, va moderar el torn de preguntes i els assistents van tenir ocasió de plantejar qüestions interessants com per exemple que es troba a faltar una eina per governar les bases de dades dels models BIM tridimensionals, o que les empreses i professionals de petit format estan molt interessades en saber el cost en temps i diners d’una implantació BIM amb garanties d’èxit.

Pel segon bloc de la jornada s’havia convidat a promotors de projectes de l’administració pública per explicar el seu plantejament envers el BIM. D’una banda va parlar Josep Farré, director de divisió d’edificació d’ Infraestructures.cat, destacant algunes de les raons per les què aquesta empresa pública havia recolzat el Manifest BIMCAT: entre d’altres, que el món privat ja està treballant en BIM i va explicar alguns dels beneficis que podran extreure’s si els projectes públics es treballen amb aquesta metodologia: millor visualització, anticipació de decisions, detecció de problemes en temps real, coordinació, anàlisi del procés d’execució, capacitat d’extracció de dades estadístiques i valoració de l’eficiència energètica dels projectes.

També va donar a conèixer les proves pilot pel lliurament de projectes d’edificació en BIM fent referència als casos d’un institut a Molins de Rei i el Cap de Sant Pere de Ribes.

De l’altra, Raimon Salvat, director tècnic d’edificació de BIMSA, va advertir que falta camí per fer en l’organització i estructuració de les bases de dades que constitueixen els models BIM. Sembla que l’estructura no és prou sòlida i encara no està clar quin és el nivell adequat de discretització dels elements i va recordar dos principis aplicables per aconseguir una bona gestió dels projectes de construcció: “Es dibuixa com es construeix i es pressuposta com es paga”.

En relació amb el lliurament dels projectes, BIMSA s’ha plantejat objectius a curt termini: presentació de projectes en BIM, puntuació a plecs de licitació i establiment d’un nivell de discretització de la informació; i a mig termini: concretar noves necessitats i redefinir els plecs de redacció de projectes, entre d’altres.

Després d’aquestes intervencions, Ferran Bermejo va explicar el paper i compromís de l’ITeC amb el BIM com a institució transversal que aglutina tots els agents del sector de la construcció, va recordar l’experiència de l’ITeC en la creació i manteniment de bases de dades, aplicacions i metodologies per la gestió de projectes de construcció i el va posar a disposició de tots els agents que ho requereixin per impulsar l’adopció del BIM al context nacional.

Finalment, es va obrir un segon torn de preguntes i Francisco Diéguez va cloure l’acte agraint al públic la seva assistència, assenyalant que el BIM és una molt bona oportunitat per millorar l’eficiència dels projectes de construcció en tots els seus estadis i que val la pena que tots els agents del sector es plantegin com se situen envers el BIM.

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC