Promovent un canvi de model en el sector de la construcció

Per: Publicat: 07/12/2016Categories: Innovació

A principis de l’any 2015 el Consell Assessor del Patronat de l’ITeC va crear la Comissió Construïm el Futur amb l’objectiu d’abordar la transformació del sector de la construcció des de la perspectiva d’un model que precisa d’una transformació dels processos, la normativa i la tecnologia que el regeixen. L’Institut exerceix un paper aglutinador institucional i promotor dels treballs de la comissió, assumint les tasques de Secretariat de la comissió, i es recolza en un grup d’experts en la temàtica concreta de treball.

Més de quaranta entitats, publiques i privades, i persones a títol individual col·laboren en aquesta iniciativa per debatre sobre el futur del sector de la construcció i impulsar metodologies altament col·laboratives basades en la implementació de conceptes com l’IDP (Integrated Project Delivery), el LEAN i les tecnologies i els processos BIM (Building Information Modeling).

La Comissió Construïm el Futur treballa a 2 nivells. El primer és l’Assemblea Plenària, que en formen part totes les entitats que constitueixen la comissió, i el segon són els Grups de Treball, que estan formats per alguns membres de l’Assemblea i tracten de forma especifica aspectes determinats de l’objectiu o tema de treball en curs.

Dins del segon nivell trobem 3 Grups de Treball específics. El Grup de Treball de Normativa s’encarrega de definir una proposta de canvi normatiu/legislatiu que permeti la incorporació de les noves metodologies de treball col·laboratives en el procés de la contractació pública. El Grup de Treball de Processos identifica les maneres més viables per aconseguir una millor productivitat i aquesta passa per la transparència de cada pas i el conjunt d’intervencions de tots els agents que participen en la concepció, el disseny, l’execució, el manteniment i l’explotació dels actius immobiliaris i les infraestructures. Pel que fa al  Grup de Treball de Tecnologia, té com a objectiu fixar els fluxos de treball, la terminologia i la semàntica de les noves metodologies de treball col·laboratives.

Com a resultat dels debats duts a terme pels Grups de Treball que han tingut lloc durant l’any 2016, a continuació descrivim les accions de transició cap el BIM agrupades per àrees temàtiques:

  • Alinear: Promoure el compromís de les institucions públiques, dels agents del sector, i del món educatiu en la promoció del BIM de manera endreçada a Catalunya.
  • Acompanyar: Elaborar i fer recomanacions per la creació de models, protocols, instruccions tècniques i bases per a facilitar i estandarditzar l’ús del BIM.
  • Educar: Establir les necessitats formatives en els diferents recorreguts curriculars que permetin dissenyar els programes educatius per a fomentar l’adopció de les competències bàsiques del treball en entorns BIM en els estudiants.
  • Facilitar: Definir i implementar entorns de projectes col·laboratius que facilitin l’adopció del BIM.
  • Avaluar: Establir i aplicar indicadors que permetin avaluar el nivell de maduresa en l’aplicació de BIM i el seu impacte en les administracions públiques, agents del sector i món educatiu.
  • Millora contínua: Establir els mecanismes de seguiment de la transició del sector en l’aplicació dels entorns BIM, per tal d’implementar les mesures de millora necessàries.
  • Efecte tractor: Impulsar la realització de projectes pilot executats en entorns col·laboratius usant metodologia BIM dels quals s’hauran de difondre les experiències apreses cap al sector.

El 14 de desembre l’ITeC presentarà la Comissió Construïm el Futur a Bimtecnia, un fòrum internacional sobre construcció intel·ligent que es celebra a Valladolid. Aquest esdeveniment pretén posar de manifest la importància de la implementació de les noves tecnologies als processos del sector de la construcció i exposar les eines, tecnologies i possibilitats que l’anomenada construcció 4.0 ofereix al sector, posant especial èmfasi al BIM.

més informació

ITeC
ITeC

Compartir aquesta informació

Autor/a: ITeC

Avatar
ITeC
ITeC